szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

„Edzettem, és valaki szólt, Bill Clinton hív. Mondtam, ne viccelj, edzésem van, hívjon vissza öt perc múlva. A jugoszláv háború miatt keresett, volt egy javaslata. Ott álltam a pályán, kezemben a telefonnal, mint egy disznó” – ez is szerepel a Guardian sportcikkében, amit Orbánról írtak. Díjat nyertek a szerzők.

Politikusi jellemrajzzal felérő cikket közölt Orbán Viktorról a The Guardian, amelynek újságírói egy futballról szóló könyvvel férkőztek a miniszterelnök közelébe, illetve néhány percig a bizalmába is. Megtudjuk, hogy állt elő Orbán a felcsúti stadion ötletével, milyen volt az, amikor edzés közben Clintont várakoztatta, mit gondol a futball-szabadság-hadsereg háromszögről, és miért utálja a felesége a Pancho Arénát.

Ezt írták az év elején, amikor részletesen beszámoltunk a brit The Guardian egyik akkor megjelent cikkéről. Az írást David Goldblatt és Daniel Nolan jegyzi, hétfőn pedig díjat nyertek vele, ugyanis kiosztották a Foreign Press Association díját, melyet a világsajtó legjobb külpolitikai témájú munkáiért szoktak odaítélni. Sportkategóriában az Orbán futballimádatáról szóló cikk nyert.

A lap két újságírójának tavaly késő ősszel sikerült beszélnie Orbán Viktor miniszterelnökkel a felcsúti stadionban. Elmentek egy meccsre, ahol ő is ott volt, majd a félidőben jelezték, interjút kérnének tőle, és – mintegy jószándékukat bizonyítandó – beküldtek egy futballról szóló könyvet, amelyet egyikük írt. Ez hozta meg a sikert, Orbán fogadta őket, közben azon sajnálkozott, hogy a könyv nem jelent meg magyarul.

Hosszan beszélgetett az újságírókkal, sőt, a kilátás miatt még a stadion tetejére is felvitte őket. Meghökkentő sztorik és gondolatok idéződtek fel, illetve fogalmazódtak meg ezekben a percekben.

A legerősebb mondásai:

  • „A foci a szabadság és a katonai fegyelem furcsa kombinációja. Csapattagnak kell lenned, de kreatívnak is. A modern társadalmakban is ez a dilemma: hogyan lehet szervezettnek és szabadnak lenni. A pályán ezt meg tudom oldani, a politikában ezt nehezebb.”
  • „A magyarok kritikusan közelítenek a többi civilizációhoz. Azt gondoljuk, a modern társadalom nagyon veszélyes a gyerekeink számára. A sport jó a modern civilizáció veszélyei ellen.” (Az újságírók itt megjegyezték, Orbánnak nyilvánvaló a kapcsolat a foci, a politika és a nemzeti nagyság között.)
  • „A magyar labdarúgás újjáélesztéséért jelentős előrelépést tettünk, de itt mindenki kritikus. Senki sem ért velem egyet, mindenki azt mondja, ez szar, de tény, hogy nagyon jól fejlődik, és valószínűleg haladunk, nem igaz, Gyuri?” (Nem Matolcsy, hanem Szőllősi, Orbán kedvenc sportújságírója, a Nemzeti Sport főszerkesztője, aki ott volt Orbánnal a meccs alatt, és bőszen helyeselt a kérdésre.)
  • „Ez az akadémia – a stadion és a környezete – egy koncepció része. Az én koncepcióm, hogy a foci nem az üzlet része, hanem a művészeté. Nézze a stadiont, az is művészet.”
  • „A birtokomat a klubnak adtam” – mondta Orbán széttekintve az aréna tetejéről, mire az újságírók megjegyzik, ez tulajdonképpen a felesége földje volt.
  • „A feleségem gyűlöli a stadiont, azt mondja, tönkreteszi a konyhaablakból a kilátást.”
  • „Első miniszterelnökségem idején, 1998-ban játszottam minden héten Felcsúton, a negyedik osztályú csapatban. El tudja képzelni azt a kiabálást, egy kis faluban? Nem tudja elképzelni a szidalmazást, amíg gólt nem lőttem."
  • „1999-ben hívta Bill Clinton amerikai elnök, miután Magyarország NATO-tag lett. "Edzettem, és valaki szólt, Bill Clinton hív. Mondtam, ne viccelj, edzésem van, hívjon vissza öt perc múlva. A jugoszláv háború miatt keresett, volt egy javaslata. Ott álltam a pályán, kezemben a telefonnal, mint egy disznó.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

Elnöki kegyelmet kér QAnon Sámán, mondván, ő csak Trump utasításait követte

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén

Újabb fertőzések, veszélybe került a Zöld-foki Köztársaság további szereplése a kézivébén