szerző:
Dobos Emese
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A képviselőtestület döntése alapján az eredetileg tervezetthez képest fele annyi ideig és zártan fog működni a kispesti tényfeltáró bizottság.

Már decemberben bejelentették, hogy év elején vizsgálóbizottság alakulhat a Kispestet érintő korrupciógyanús ügyek vizsgálatára. A kiváltó ok a 2019-es önkormányzati választásokat megelőző, a Magyar Nemzet és a HírTV birtokába került felvételek, amelyeken állításuk szerint Lackner Csaba ellenzéki önkormányzati képviselő beszél korrupciógyanús ügyekről és amelyek Gajda Péter kispesti polgármestert és Kránitz Krisztiánt, az önkormányzat vagyonkezelőjének vezetőjét is érintik.

Az egyik fél szerint parádézni akarnak, a másik szerint "kiherélték" a javaslatot

Végül az LMP-s Ferenczi István kezdeményezte a tényfeltáró bizottság létrehozását, amelyről január 27-én a kispesti önkormányzat képviselő-testülete 16. napirendi pontként döntött. Az Antikorrupciós Tényfeltáró és Vizsgálóbizottságot (AKTV) az eredeti határozati javaslat alapján egy másik személyi összetétellel hozták volna létre 6 hónapos, meghatározott időtartamra, azonban az alpolgármester nem vállalhat tisztséget bizottságban, így mást jelölt ki a Párbeszéd, valamint jogászt is bevontak a tagok közé.

A bizottság felállításának indoklásában szerepel a konkrét korrupcióügyek kivizsgálása mellett az is, hogy szükség van az önkormányzati rendszer működésében jelenlévő korrupciós kockázatok értékelésére, elemzésére is, és akár rendszerszintű javaslatok megfogalmazására az átláthatóság növelése és az esetleges korrupciós kockázatok csökkentése érdekében: "nem szándékunk, hogy nyomozók helyett nyomozzunk és hogy bírák helyett ítéljezzünk, a hatóságok azonban a politikai felelősséget és a szervezeti működést nem hivatottak vizsgálni" - mondta a hétfői ülésen az LMP képviselője. 

A Fidesz-KDNP kerületi képviselője, Dódity Gabriella a futó hatósági nyomozás miatt korábban nem értett egyet a bizottsági munka nyilvánosságával és azt is kétségbe vonta, hogy a bizottság tagjainak baloldali többsége miatt elfogulatlan és pártatlan lehet a munka. A bizottság felállítását végül nagyobb és hosszabb vita övezte, aminek a végén a képviselők a bizottság felállítása mellett döntöttek, bár azt Gajda már az elején leszögezte, hogy meg fogják szavazni és azt is, hogy nem látja értelmét. A polgármester szerint nincsen takargatnivalójuk és a bizottság felállításával Ferencziék csak parádézni akarnak, hogy sajtótájékoztatókat tarthassanak.

Végül 3 hónapra szavazták meg a képviselők a bizottság felállítását és zárt üléseken fognak vizsgálódni, majd a munka végén egy összefoglaló jelentést hoznak nyilvánosságra, amit Ferenczi a javaslat "kiheréléseként" értékelt - mint mondta, eszerint a felállás szerint nem biztos, hogy vállalta volta a bizottság elnökségét. A Momentum képviselője, Parócza Anikó átláthatósági tanácsnokként már megkezdte egyébként a kikért önkormányzati szerződések vizsgálatát.

Lackner Csaba szerint a bizottság felállításából kabarét csináltak, mint mondta, "érdemi kérdésekre nem érkeztek érdemi válaszok".

„Aki az önkormányzati politikában nem keres évi százmillió forintot, az hülye”

A felvételeken az önkormányzati pénzek visszaosztásáról és a közpénz ellopásáról beszél Lackner, hogyan lehet ügyesen közpénzt magánvagyonná alakítani úgy, hogy nem közvetlenül az önkormányzat büdzséjéből vesznek el, hanem megbízásokon keresztül a vállalkozó, vagy kereskedő a visszajuttat a képviselőknek egy bizonyos százalékot. Ezekben komoly szereplőnek nevezte meg Kránitz-ot valamint arról panaszkodott, hogy lehet az, hogy neki nagyobb százalékot kell visszajuttatni, mint Gajda Péter polgármesternek.

Tavaly novemberben a 24.hu fedezte fel a gyanús, ferencvárosi és kispesti tendereket, amelyekből egy Fidesz-MSZP-mutyi rajzolódik ki. Gajda Péter először nem ismerte fel a felvételeken Lackner Csabát, azonban kijelentette, hogy ha ő van a felvételeken, távoznia kell. Korábban és most is kocsmai locsogásnak nevezte a felvételeket. A polgármester korábban arról is beszélt, hogy nem látja a kerületeken átívelő mutyit, azonban támogatja a vizsgálóbizottság felállítását. A képviselők szerint a felvételek valódiságát, életszerűségét támasztja alá, hogy Guzmics Zsombort elküldték az Építéshatósági Iroda éléről, a vagyonkezelő vezetője, Kránitz Krisztián pedig fizetésemelést kapott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztályán nyomoznak Lackner Csaba ügyében, de január elején még nem hallgattak ki gyanúsítottat. Lacknert a választások után kizártak az MSZP-ből, de a képviselői mandátumát nem adta vissza.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Hadházyt elborzasztották a kispesti túlszámlázások

Hadházy Ákos feljelentést tesz a kispesti út- és járdafelújítások miatt: a politikus szerint a legtöbb esetben jóval több munkát számoltak el, illetve jóval nagyobb összeget számláztak ki, mint amiről a megrendelés szólt.

Koronavírus: meghalt a harmadik fertőzött Olaszországban

Koronavírus: meghalt a harmadik fertőzött Olaszországban

Megelégelték a hosszú utazást, túlélőcsomagot osztottak a Mátészalka-Debrecen vonatjáraton

Megelégelték a hosszú utazást, túlélőcsomagot osztottak a Mátészalka-Debrecen vonatjáraton

Megcsinálták a szeletelt majonézt

Megcsinálták a szeletelt majonézt

Új gazdára vár ez a motorját a hátsó ülések helyén tudó régi Renault 5-ös

Új gazdára vár ez a motorját a hátsó ülések helyén tudó régi Renault 5-ös

Nagy tömeg tüntetett Budapesten a gyöngyöspatai kártérítések miatt

Nagy tömeg tüntetett Budapesten a gyöngyöspatai kártérítések miatt

Szörényi Levente kapta az Emberi méltóságért kitüntetést

Szörényi Levente kapta az Emberi méltóságért kitüntetést