szerző:
Serdült Viktória

Eldőlt, hogy a magyar kormánypárt felfüggesztését meghosszabbítják, az alapértékeket viszont jobban meghatározzák.

Határozatlan időre marad a Fidesz európai néppárti felfüggesztése, jövőre pedig külön kongresszust tartanak a témáról – döntött az Európai Néppárt választmánya. Aura Salla, a finn Nemzeti Koalíció pártjának elnöke a Twitteren azt írta: a küldöttek többsége a felfüggesztés meghosszabbítása mellett áll. (A finn párt az elsők között kezdeményezte a Fidesz kizárását.)

Úgy tudjuk, hogy

a kongresszus hivatalosan nem a magyar kormánypártról szól majd, hanem az EPP alapértékeinek meghatározásáról.

A Fidesz körüli botrány nélkül azonban valószínűleg egyáltalán nem is lett volna rá szükség. Később már Salla is pontosított, következő posztjában úgy fogalmazott, hogy a Néppártnak magába kell néznie és új politikai vízióra van szüksége, de az alapvető értékekben egyetértenek.

Ez egybevág a Welt am Sonntag korábbi értesülésével, a német lap azt írta: az EPP egy magatartási kódexet írna elő, amihez minden tagpárt tarthatná magát. A vitás esetekben így egyértelműbben lehetne megítélni, ha valamelyik párt vagy annak vezetője megsérti a Néppárt irányvonalát, vagyis a Fidesz helyzetét is könnyebb lenne kezelni.

Röviddel fél hat után a Néppárt egyik alelnöke, Siegfried Muresan hivatalosan is bejelentette, hogy meghosszabbították a Fidesz tagságának felfüggesztését. A politikus szerint

az EPP és a Fidesz kapcsolata kizárólag a magyarországi fejleményeken múlik.

„Az európai értékekben és a Néppárt értékeiben nincs kompromisszum” – írta.

Nem kockáztatnak

A felfüggesztés meghosszabbítása senkit nem ért váratlanul, Donald Tusk pártelnök már a múlt héten bejelentette, hogy erre készül. Hiába akarják ugyanis rengetegen kirakni Orbán Viktort és a Fidesz EP-képviselőit, a Fidesz mellett állt ki több fajsúlyos tagállam, mint például az olaszok, a franciák és a németek egy része.

Ahogy mi is megírtuk, a magyar kormánypárt kizárása mellett főleg az északi tagpártok kardoskodnak. Mivel a Fidesz-probléma erősen megosztja az egész EPP-t, a párt vezetése sem a kizárással, sem a felfüggesztés megszüntetésével nem akarta kockáztatni a még nagyobb törésvonalakat.

Donald Tusk mindenesetre valószínűleg nem ilyen forgatókönyvet képzelt el. Amikor

útban a választmányi ülésre megkérdezték tőle, mi az álláspontja a kérdésben, csak annyit válaszolt: „elég kritikus”

A felfüggesztés meghosszabbítása lényegében azt jelenti, hogy a Fidesz EP-képviselői továbbra is beülhetnek a frakcióba, de fontos tisztségeket nem vállalhatnak. Orbán Viktor azonban nem vehet részt a választmányokon és a kongresszusokon, így volt ez ma is. A miniszterelnök ezért Brüsszelből - ahol találkozott Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel és Charles Michel tanácselnökkel - Rómába utazik, ahol részt vesz és beszédet mond egy konzervatív konferencián.

Orbán a jövő héten folytatja a turnét: az ATV-nek kormányzati források már a múlt héten megerősítették, hogy február 10-én Angela Merkel német kancellárhoz és Annegret Kramp-Karrenbauerhez, a kereszténydemokrata CDU elnökéhez utazik Berlinbe. Német lapinformációk szerint azt szeretné kipuhatolni, hogy a Fidesz milyen feltételek mellett maradhatna az Európai Néppártban. Ez arra utal, hogy korábbi kijelentései és fenyegetései ellenére nem feltétlenül akarja elhagyni az EPP-t.

©

Végtelen történet

A Fidesz kizárása 2018 őszén merült fel először, és az első mélyütést is ekkor kapta a magyar kormánypárt a pártcsaládtól. A Judith Sargentini zöldpárti képviselő által összeállított, a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló jelentésének megszavazása előtt a párt frakcióvezetője, Manfred Weber a képviselőcsoport ülése után azt közölte: szabadon voksolhatnak az EP-képviselők, ő maga pedig megszavazza a jelentést, amely a hetes cikkely szerinti eljárás elindítását javasolta.

A kritikus pont a tavaly év eleji kampány lett, amelyben Soros György és Jean-Claude Juncker került óriásplakátokra egy felirat kíséretében, ami arra utalt: Brüsszelt valójában a magyar származású üzletember irányítja. Maga Weber is járt Budapesten, bő egy héttel a felfüggesztésről döntő ülés előtt. A bajor politikus akkor három feltételt szabott ahhoz, hogy a Fidesz a pártcsalád tagja maradhasson.

A Fidesz felfüggesztéséről az Európai Néppárt tavaly március 20-i választmányi ülésén döntöttek, a brüsszeli tanácskozáson gyakorlatilag egyhangú döntés született: a javaslatot 190-en támogatták, és csak hárman utasították el.

A Fideszről szóló néppárti jelentés készítői a Frankfurter Allgemeine Zeitung korábbbi értesülése szerint nem tudtak egyezségre jutni. A háromfős bölcsek tanácsában Wolfgang Schüssel visszaállította volna a Fidesz tagságát, Herman Van Rompuy kizárta volna a magyar kormánypártot, Hans-Gert Pöttering pedig köztes álláspontra helyezkedett. Ez alapján döntött végül úgy Donald Tusk, hogy hagy még egy kis időt és nem is veszik napirendre a magyar kormánypárt kérdését a hétfőn kezdődő választmányon – a felfüggesztés meghosszabbításához ugyanis nem kell külön szavazás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Serdült Viktória Itthon

Orbán jól taktikázott: elvek helyett a kompromisszumot választotta a Néppárt

Nem volt más választása az Európai Néppártnak, mint hogy meghosszabbítja a Fidesz felfüggesztését, máskülönben a szakítást kockáztatja. A hvg.hu által megkérdezett néppárti képviselők megosztottak a kérdésben: van, aki szerint itt az ideje végleg kirúgni a magyar kormánypártot, mások szerint belülről könnyebb őket kontrollálni. Egy dologban azonban mindenki egyetértett: minél előbb megoldást kell találni arra a problémára, amit úgy hívnak: Orbán Viktor.

Ma 90 éve fedezték fel a bolygót, amit aztán kirúgtak ebből a klubból

Ma 90 éve fedezték fel a bolygót, amit aztán kirúgtak ebből a klubból

Büfésnek jelentették be a focistát, hogy csalhassanak a tao-pénzekkel

Büfésnek jelentették be a focistát, hogy csalhassanak a tao-pénzekkel

Eltemették Andorai Pétert

Eltemették Andorai Pétert

Egy nő az erkélyéről, slaggal próbálta eloltani a vadul lángoló Ferrarit

Egy nő az erkélyéről, slaggal próbálta eloltani a vadul lángoló Ferrarit

Lefotózták a Mars egy "szörnyét", ez is nehezítheti az űrhajósok dolgát

Lefotózták a Mars egy "szörnyét", ez is nehezítheti az űrhajósok dolgát

Újra kerékbilincset raknának Budapesten a szabálytalanul parkoló autókra

Újra kerékbilincset raknának Budapesten a szabálytalanul parkoló autókra