szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Néppárt alapvető értékeit a Fidesznek is tiszteletben kell tartania - mondta az Orbánnal folytatott találkozó után Manfred Weber, aki továbbra is bocsánatkérést vár Orbántól. A CEU maradása kulcskérdéssé vált.

Orbán Viktor miniszterelnökkel jött beszélni az Európai Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber, a miniszterelnöki találkozó előtt azonban még beugrott a CEU-ra, utána pedig a Mazsihisz elnökével, Heisler Andrással találkozott, szemben az Orbánék által preferált Köves Slomóval. Weber mindkét lépéssel Orbánnak üzenhetett. Úgy tudjuk, mindkét találkozót Weber kezdeményezte, aki eredetileg azért jött, hogy közölje Orbánnal, jó úton halad a Néppártból kifele.

Kettőjük találkozójáról Orbán még nem szólalt meg, kérdéseinket elküldtük Havasi Bertalannak, a miniszterelnök sajtófőnökének, ha válaszol, a cikket frissítjük. Az MTI egyelőre két képet közölt.

©

Weber: tovább tárgyalunk Orbánnal

Manfred Weber a Dohány utcai zsinagógánál állt ki a sajtó elé azzal, hogy

konstruktív megbeszélése volt Orbánnal, de még nincs minden kérdés tisztázva.

Azt mondta, a Néppárton belül képviselt, alapvető értékeket nem lehet vitatni, ezt a Fidesznek is tiszteletben kell tartania. Orbánnal a három feltételéről is beszélt, ebből Budapesten elsőként a CEU ügyét említette:

az egyetem működését biztosítani kell, ez kulcskérdés volt a megbeszélésen.

©

A plakátokat le kell szedni, és Orbánnak bocsánatot kell kérnie - sorolta Weber. Az újabb körre Weberrel bő egy órát kellett várni, azután állt ki ismét a sajtó elé, hogy beszélt Heisler Andrással.

Weber második körben sem árult el konkrétumokat, arról beszélt, fontos, hogy az alapértékekről legyen megegyezés, de nem akar találgatni a 20-i néppárti választmány döntéséről. A tárgyalás részleteiről sem beszélt. Pozitívnak nevezte, hogy a Brüsszel elleni plakátkampány nem folytatódik, külön megemlítette, hogy nem látta a plakátokat a belváros felé vezető úton. (Máshol viszont bőséggel maradtak plakátok.)

A CEU-ról a hvg.hu kérdésére azt mondta,

egy új lehetőséggel tárgyalt Orbánnal, ami garantálja, hogy a CEU kiadhasson amerikai diplomát Budapesten.

Ebbe száll be a müncheni egyetem, a BMW-vel együtt.

A három feltételből egy van meg

Weber korábban közölte, három feltétellel maradhat Orbán és a Fidesz a Néppártban:

  • ha leszedik a Juncker-plakátokat, és helyette nem kerül ki más európai uniós politikus képe - a kérdés teljesítve, a belváros felé vezető úton a ferihegyi Gyorsforgalmin már el is tűntek a plakátok, a többit is lecserélik a héten
  • ha Orbán bocsánatot kér - amire Orbán azt mondta, nem esik le a gyűrű az ujjáról, ha meg kell tennie, de nem érzi indokoltnak
  • ha a CEU marad Budapesten

Utóbbit csak úgy beígérni nem lehet: ahhoz a felsőoktatási törvényt kell módosítani, a CEU ugyanis a kormány időhúzása miatt kicsúszott a törvény szabta határidőből, így az amerikai akkreditálású képzéseire szeptembertől nem tud diákokat fölvenni.

A CEU túl sok információt nem közölt a találkozóról, közleményükben annyi szerepel, Weber arról tárgyalt Michael Ignatieffel, hogy megbeszélje,

hogyan biztosítható a CEU amerikai akkreditációjú intézményként való működése Magyarországon. A CEU támogatja Weber Úr kezdeményezését, és várja a Manfred Weber és Orbán Viktor közötti találkozó eredményét.

Azt, hogy pontosan mit kér Weber Orbántól, nem tudni. A néppárti politikus a CEU-n beszélt a Szabad Egyetem aktivistáival, akiknek azt mondta, tiszta üzenet lesz Orbánnak, hogy

a tudomány szabadsága nem vita kérdése, és ezért garantálni kell, hogy a CEU továbbra is teljes mértékben Budapesten maradhasson. Mint mondta, az európai életmódhoz tartozik a tudomány szabadsága, a Néppárt is ebben hisz.

Hozzátette, hogy a maga korlátozott lehetőségei szerint próbálja elrendezni a dolgokat, megoldásokat találni, és alapvetően egy megoldáskereső politikus. Weber egy lapinterjúban bedobta az is, Bajorország beszállna a Közép-európai Egyetem finanszírozásába.

©

Az egyik diák megkérdezte, mi van, ha Orbán nem lép semmit, mire azt mondta,

a legfontosabb, hogy kialakuljon egy vita, mert csak akkor lehet megoldást találni, ha a felek beszélnek egymással, még akkor is, ha gondjaik vannak.

13 tagpárt kitenné a Fideszt

Február közepe óta sorra kérik az Európai Néppárt tagpártjai a Fidesz kizárását, az utolsó csepp a pohárban a Soros-Juncker plakátkampány volt. Az nemcsak a Néppártban, hanem az Európai Bizottságban is kiverte a biztosítékot, utóbbi több tájékoztató anyagot is kiadott a plakátkampány állításait cáfolva. Maga Jean-Claude Juncker is arról beszélt, a kormány állításai hazugságok.

A Fidesz kizárásáról vagy tagsága felfüggesztéséről március 20-án dönthet a Néppárt választmánya. Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken azt mondta,

nem számított arra, hogy ekkora vihart kavar a "tájékoztató kampány", szerinte a Néppárt túlreagálta ezt.

A 444.hu nemrég arról írt, Orbán múlt szerdán beszélt a CDU elnökével, azóta enyhül a feszültség. A lap forrásai szerint egyre valószínűbb, legfeljebb felfüggesztik a Fidesz párttagságát, és az EP-választás után meglátják, kell-e a többséghez a Fidesz képviselőcsoportja.

Önellentmondásosan kommunikál a Fidesz is: miközben Orbán Viktor miniszterelnök arról beszél, ha nem sikerül dűlőre jutni, el is hagyhatják a Néppártot, létrehozva egy új formációt az EP-választás előtt, a szintén Néppárt-ügyben tárgyaló Trócsányi László miniszter, a Fidesz EP-listavezetője azt mondja, nincs B-tervük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: az NSA megüzente, jobb kikapcsolni a GPS-t a telefonokon

Ez történt: az NSA megüzente, jobb kikapcsolni a GPS-t a telefonokon

Amikor még önfeledten öleltünk a Szigeten

Amikor még önfeledten öleltünk a Szigeten

Gyújtogatás miatt üthetett ki tűz a cseh lakóházban, 11-en meghaltak

Gyújtogatás miatt üthetett ki tűz a cseh lakóházban, 11-en meghaltak