szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?

Már az Európai Néppárt belső egységét veszélyezteti a magyar kormánypárt kizárása körül kialakult vita, éppen ezért egyre több képviselő szabadulna Orbán Viktortól – értesült a hvg.hu. A Fidesz maradása mellett érvelők sem maradéktalanul elégedettek, a francia delegáció szerint a bölcsek tanácsának jelentéséből okulnia kell mindkét félnek, és megoldást kell találni a nézeteltérésekre. Az EPP vezetése azonban még mindig nem döntötte el, szavaznak-e a februári választmányon a Fidesz sorsáról.

„Egy centire voltunk attól, hogy kilépjünk a Néppártból” – üzente saját pártcsaládjának Orbán Viktor a múlt héten, miután az Európai Parlament, köztük a néppárti többség elfogadta a magyar és a lengyel jogállamiság romlásáról szóló legfrissebb határozatot. A kormányfő saját szavai szerint végül azért maradt, mert három fontos ország – a spanyolok, a franciák és az olaszok – kiállt Magyarország mellett. A hvg.hu információi szerint azonban

a néppárti EP-képviselők több mint 70 százaléka szívesebben látná a magyar kormánypártot az ajtón kívül.

A Fidesz miatti megosztottság ugyanis már az Európai Parlament legnagyobb frakciójának belső ügyeit veszélyezteti.

Úgy tudjuk, a nézetkülönbségek a múlt héten, az EP szavazása előtt tartott frakcióülésen csúcsosodtak ki, ahol arról kellett dönteni, hogy a néppárti képviselők megszavazzák-e az állásfoglalást, mely szerint Magyarországon tovább romlott a jogállamiság.

„Az ilyen forró témákról mindig nagy viták szoktak kialakulni, nem volt ez máshogy most sem. A Fidesz EP-képviselői többször is felszólaltak az ülés alatt, de végül leszavazta őket a többség” – számolt be a hvg.hu-nak a történtekről Petri Sarvamaa, a finn Nemzeti Koalíció (Kansallinen Kokoomus) képviselője. Az északi párt volt egyébként az első EPP-tag, mely a Fidesz kizárását kezdeményezte tavaly Joseph Daul pártelnöknél.

Orbán Viktor, Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke és Szájer József Brüsszelben 2019. április 10-én
©

A fideszes képviselők próbálkozásai ellenére végül úgy döntöttek, megszavazzák a határozatot, sőt arról is, hogy frakciófegyelmet kérnek a szavazásnál. Ezt ugyan nem mindenki tartotta be, de a többség így is jelentős volt: a néppárti képviselők 63 százaléka nyomta meg az igen gombot, többen pedig tartózkodtak.

©

A számok a magyar kormánnyal szemben növekvő elégedetlenséget is jelzik: a Sargentini-jelentés elfogadásakor a néppárti képviselőknek még csak 58 százaléka ment szembe a magyar kormánypárttal, a hetes cikkely szerinti eljárás elindítását (azaz a jelentés elkészítését) 2017-ben pedig még kevesebben, mindössze 34 százalékuk támogatta – mutatott rá a Political Capital elemzése. Az sem mellékes fordulat, hogy míg Manfred Weber frakcióvezető korábban mindenkinek saját lelkiismeretére bízta, hogyan szavaz, a múlt heti határozat elfogadásánál már szigorúbb volt a frakció.

Törésvonalak

Petri Sarvamaa szerint az események azt bizonyítják, hogy a néppárton belül sem hajlandók kompromisszumot kötni a demokrácia, a jogállamiság, a sajtószabadság, vagy éppen a tudományos élet és a kisebbségek ügyében.

„A határozat elfogadásából kiindulva a frakció 75-80 százaléka kész kitenni a Fideszt. Orbán Viktor kijelentéseivel csak fokozza a bajt, a párt viselkedése pedig semmit nem javult a felfüggesztésük óta” – mondta a finn EP-képviselő, aki szerint a magyar kormánypártnak nem is áll érdekében a változás.

Arra, hogy mikor hozhatja meg az EPP a végső döntést, a politikus egyszerű választ adott:

„minél előbb, annál jobb”.

Bár a Fideszről nem a frakció tagjai, hanem a Néppárt küldöttjei döntenek majd, akik között nem csak európai parlamenti képviselők vannak, fontos fokmérő, hogy az Európai Parlamenten belül milyen a hangulat. Ugyanígy azt sem szabad elfelejteni, hogy a magyar kormánypártnak maradtak fontos szövetségesei, hiszen a határozati javaslat ellen szavaztak az olasz a francia és a spanyol néppárti képviselők. A német konzervatívok viszont megosztottak voltak a kérdésben: míg a CSU képviselőinek többsége a Fidesz ellen voksolt, a CDU tagjai már megengedőbbek voltak.

A Fidesz mellett korábban többször is kiálló François-Xavier Bellamy szerint a francia néppárti delegáció azért szavazott a határozat ellen, mert ez két különböző országot vesz egy kalap alá.

„A jogállamiság kérdése nagyon fontos, de nem lehet hozzávetőlegesen és politikai manőverek érdekei szerint megközelíteni” – mondta.

A Republikánus Párt EP-képviselője a hvg.hu-nak is úgy fogalmazott, mindenképpen szeretné, ha a Fidesz az Európai Néppártban maradnia, és jó lenne, ha a bölcsek jelentését is nyilvánosságra hoznák.

„Ez alapján meg lehetne érteni, honnan erednek a nehézségek, és meg is lehetne őket oldani. Azzal nem fogjuk Európa egységét erősíteni, ha növeljük a törésvonalakat a Néppárton belül” – tette hozzá Bellamy.

A Fidesz kérdésében az egyik legfontosabb néppárti delegáció tagjai, a németek sem egységesek.

Sven Simon, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) EP-képviselője is arról beszélt lapunknak, hogy nem lenne szabad ennyire átpolitizálni a kérdést. A politikus – aki egyébként tartózkodott a múlt heti szavazáson – ugyanis nincs arról meggyőződve, hogy a Fidesz kizárása a Néppártból megoldaná a problémákat.

„Akár az EPP-n belül, akár kívül vannak, Magyarország akkor is Közép-Európa szívében fekszik. Ezért korrekt eljárásra van szükség, a kizárást pedig utolsó lehetőségként szabad kezelni, ha már minden más megoldás csődöt mondott. Szerintem viszont jelenleg nem tartunk itt” – mondta.

Simon úgy látja, a német delegáció ugyanúgy megosztott a magyar kormánypárt kérdésében, mint az EPP egésze. Sok CDU-tag például szintén tartózkodott a szavazáson – emlékeztetett.*

Nem húzhatják tovább

Úgy tűnik, lassan a Néppárt vezetésének is kezd elege lenni a huzavonából, Donald Tusk pártelnök hétfőn jelentette be, hogy végre valahára elkészült a néppárti bölcsek jelentése. A politikus, valamint a három bölcs – Herman Van Rompuy, Hans-Gert Pöttering és Wolfgang Schüssel – személyesen is találkozott Brüsszelben. Tusk azt ígérte, hogy hamarosan tárgyal az érintett pártok vezetőivel, így Orbán Viktorral is, ezután értékeli a jelentést, amit a február 3-án kezdődő néppárti választmányon mutat be.

Az viszont nem derült ki, hogy ugyanezen a választmányon már döntenek-e a Fidesz sorsáról. Információink szerint sok múlik azon, milyen eredményekkel zárulnak majd a tárgyalások Orbán és Tusk között, a magyar kormányfő pedig a tervek szerint Annegret Kramp-Karrenbauerrel, a német CDU vezetőjével is találkozik. Ehhez azonban még idő kell, a hvg.hu-nak legalábbis korábban több forrás is egybehangzóan állította:

kizártnak tartják, hogy az Európai Néppárt február 3-án kezdődő választmányi ülésén döntsenek a Fidesz sorsáról.

Ezt a teóriát erősítette meg Deutsch Tamás, a Fidesz EP-delegációjának vezetője is, aki lapunknak a múlt héten azt mondta: „a következő hetekben biztosan sor kerül ezekre a találkozókra, de mivel minden érintett fél naptára zsúfolt, nehéz időpontokat egyeztetni”.

©

Szerettük volna megkérdezni a Néppártot is, hogy mikor kerülhet sor az Orbán–Tusk találkozóra, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Az biztos, hogy akármikor hozzák meg a döntést, Orbán Viktor nem lesz ott, hiszen a felfüggesztés miatt nem vehet részt a választmányi üléseken. A magyar kormányfő a februári időpontra már talált is magának programot, Rómában mond beszédet az Isten, becsület, haza: nemzeti konzervativizmus című konferencián.

Az eseményen felszólal Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a Liga elnöke is – márpedig korábban felröppentek olyan hírek, hogy Orbán őket is bevenné az új európai kereszténydemokrata mozgalmába, amit a Néppárt ellenében hozna létre. Már persze csak akkor, ha - önként vagy kényszer hatására - de el kell hagynia az EPP-t.

*Cikkünk előző változatában tévesen azt írtuk, hogy a CDU-képviselők többsége tartózkodott a szavazáson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Orbán tudja, hogy már bukta a Néppártot, de a befolyását nem adja

Egyre valószínűbb, hogy a Fidesz a konzervatív pártcsaládhoz csatlakozik az Európai Parlamentben, ott viszont a lengyelek mellett csak a másodhegedűs szerepe juthat nekik. Nincs azon mit csodálkozni, hogy már a teljes európai pártrendszer megreformálásáról beszél.

Serdült Viktória Itthon

A Néppárt újra lecsap a Fideszre, már közeleg a végkifejlet

Csúcsosodni látszik a Fidesz és az Európai Néppárt konfliktusa – ez megmutatkozik a két fél kommunikációjában is –, a vita odáig fajult, hogy a Néppárt képviselői is megszavazták a Magyarország elleni hetes cikkelyről szóló határozattervezetet. Már nincs messze a végjáték, a kérdés csak az: ki borítja a végén az asztalt.

Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen

Babakocsit toló anyát és két gyerekét ütötte el egy kisbusz Kecelen

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Döntött a kormány az orvosok átvezényléséről és a másodállások korlátozásáról

Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint az érintett zalaegerszegi kórházból

Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint az érintett zalaegerszegi kórházból