szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akinek nincs arcmaszkja, sállal vagy kendővel kell, hogy eltakarja az arcát. A döntés április 27-től érvényes.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Ahogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain, úgy az üzletekben, boltokban, piacokon, taxikban is kötelező lesz az arc eltakarása április 27-től – jelentette be a Facebook-oldalán Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely. A rendelkezés célja a járvány terjedésének megfékezése.

Karácsony szerint a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy zárt térben veszélyes, ha nem takarjuk el az arcunkat. Ezért lesz kötelező kendő, sál vagy maszk viselése.

A főpolgármester azt is írta, hogy a döntésről egyeztetett a kormánnyal is. Tudja, hogy ez egy újabb kényelmetlen intézkedés, "de egyben szükséges, mindannyiunk érdekében, ezért kérem az együttműködésüket. Óvjuk meg mások és saját egészségünket is".

A főpolgármester először csak a BKK járatain akarta kötelezővé tenni a maszkviselést, ugyanúgy április 27-től. A hvg.hu információi szerint a tervvel a kerületi polgármesterek is egyetértettek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyelőre kitart korábbi ajánlása mellett, amely szerint maszkot csak az hordjon, aki beteg. Más tudósok viszont ennek ellenkezőjét mondják. Arcmaszkot egyébként nem csak varrással lehet készíteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha a kormány nem titkolná az oltásokra érkezett panaszokat, kevésbé tartanánk a keletiektől

Ha a kormány nem titkolná az oltásokra érkezett panaszokat, kevésbé tartanánk a keletiektől

Kemenesi Gábor szerint fel kell készülni a vírus visszatérésére

Kemenesi Gábor szerint fel kell készülni a vírus visszatérésére

PSZ: Azt a két korosztályt küldik be az intézményekbe, akiknél a legnehezebb megvalósítani a távolságtartást

PSZ: Azt a két korosztályt küldik be az intézményekbe, akiknél a legnehezebb megvalósítani a távolságtartást