szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A suttogással kirepülő, de szabad szemmel nem látható nyálcseppek csekély súlyuk miatt hosszabb ideig is a levegőben maradhatnak – állítják amerikai tudósok. Szerintük egy arra járó ember így könnyedén beszippanthatja azokat, a vírussal együtt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Egy meglepő és igen aggasztó kutatás eredményeiről adott hírt a Statnews az amerikai National Institutes of Health (NIH) tudósainak beszámolója alapján. A szakemberek azt vizsgálták, lehet-e normál hangerejű beszéddel, pontosabban az úgy távozó nyálcseppekkel terjeszteni a koronavírust. A válasz a kérdésre az, hogy igen, mi több: a kutatók szerint még suttogással is kirepülhetnek az ember szájából olyan aprócska cseppek, melyekben a vírus is benne van.

A kutatás során egy lézer segítségével követték a beszélő szájából távozó mikrocseppeket. Az önkénteseknek ehhez az angol “stay healthy” (magyarul “maradj egészséges”) mondatot kellett ismételniük úgy, ahogy egyébként is csevegnek másokkal. A tudósok több érdekességet is regisztráltak így. Az első az volt, hogy a nyugodtan beszélő emberből távozó nyálcseppek a csekélyke súlyuk miatt akár hosszabb ideig is a levegőben maradhatnak.

Ez azért problémás, mert egy arra járó másik ember könnyedén felszippanthatja azokat, azzal pedig a nyálban lévő kórokozót is.

A kutatók összehasonlításukban a tüsszentés és köhögés útján kirepülő cseppeket vették figyelembe, melyek általában (a gravitáció hatására) elég gyorsan leülepednek. A nyugodt beszéddel távozó részecskék viszont akár órákig lebeghetnek, egy erőteljesebb légáram pedig bármikor tovább sodorhatja ezeket. Egy erőteljesebb légáram lehet a kutatók szerint az is, amit egyszerű sétálással kelt egy ember.

[Nincs ennél látványosabb bizonyíték, miért kell nagyobb távolságot tartani a másiktól járvány idején – videó]

A kutatók szerint a tüsszentéssel, köhögéssel kirepülő cseppek elsősorban a felületeken tapadnak meg, de ezek csak akkor jelentenek bajt, ha egy ember ehhez a felülethez hozzáér, majd megpiszkálja az arcát. Ilyenkor a vírus rendszerint a felső légútra kerül, de ha szerencsénk van, a tüdőig nem jut el, mert például kifújjuk. A beszéddel távozó mikroköpetek (a belélegzésükkel) viszont közvetlenül a tüdő felé indulhatnak – így pedig súlyosabb következményei alakulhatnak ki a fertőzésnek.

A vizsgálat másik érdekességét a kísérletként használt példamondat szolgáltatta. A “stay healthy” kiejtésekor a “th” hang során sokkal több csepp keletkezett. De a kutatók szerint a beszéd hangereje is számít, ha ugyanis valaki hangosabban mond valamit, máris több permetet fröcsköl szét.

A tudósok azt a következtetést vonták le az eredmények láttán, hogy igenis érdemes maszkot viselni (ezt a fertőzötteknek is ajánlották), illetve fontos szerintük, hogy a zárt helyiségekben gyakran és alaposan szellőztessenek.

A kutatás eredményeit a New England Journal of Medicine orvosi szakfolyóiratban publikálták. A leírtakat a Harvard Egyetem biológusa, Matthew Meselson is kommentálta.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Mácsai Pál: „A helyet be lehet zárni. A szellemet nem” – Búcsú az Ódrytól

Mácsai Pál: „A helyet be lehet zárni. A szellemet nem” – Búcsú az Ódrytól

870 lóerőre húzták a Ford Mustangot

870 lóerőre húzták a Ford Mustangot