szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakértők is azt állítják, hogy a maszkok és a kiterjedt tesztelés a legjobb, amit tehetünk a koronavírus megfékezéséért, a kormánynak lépnie kell – írta a főpolgármester.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Nem csak Budapesten, hanem az egész országban tömeges tesztelésre van szükség, csak ezzel és a maszkok hordásával lehet megfékezni a koronavírus terjedését – írta Karácsony Gergely az Orbán Viktornak küldött levelében.

A budapesti főpolgármester arra emlékeztette a miniszterelnököt: a Fővárosi Önkormányzat 20 ezer tesztet szerzett be saját forrásból, és újabb tesztkapacitások beszerzéséről tárgyal.

A kormány által felkért járványügyi szakértők és a Magyar Tudományos Akadémia szakértői szerint is tömeges tesztelésekre van szükség – tette hozzá. A levelet épp akkor tette közzé Karácsony, amikor kiderült, hogy az elmúlt majdnem két hétben egyetlen napon sem végeztek annyira kevés tesztet az országban, mint hétfőn.

Karácsony azt írta Orbánnak: több vidéki polgármester is azt tervezi, hogy Budapesthez hasonlóan kötelezővé tenné a maszk, kendő vagy sál viselését az üzletekben, tömegközlekedésen és taxikban, de jogértelmezési zavarok gátolják őket. Ezért azt kéri, hogy a kormány tegye kötelezővé az arc eltakarását az egész országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az SZFE új rektorhelyettese és új tanára is állami támogatást kap filmezésre

Az SZFE új rektorhelyettese és új tanára is állami támogatást kap filmezésre

Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában

Kétszáz méteres sor áll oltásért a Városmajor utcában

A japánok az óceánba öntik a fukusimai atomerőmű radioaktív vizét

A japánok az óceánba öntik a fukusimai atomerőmű radioaktív vizét