szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tömegrendezvények korlátozása miatt nem tudják megtartani az eseményeket.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Gulyás Gergely miniszter csütörtökön délelőtt a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások lazításának a részleteiről szólva bejelentette:

Magyarországon augusztus 15-éig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani.

A Sziget, a VOLT, és a Balaton Sound fesztivált szervező Sziget Csoport megerősítette, hogy idén mindhárom fesztivál elmarad.
A VOLT-ot július 1-4 között, a Balaton Soundot július 8-12 között, a Sziget Fesztivált augusztus 5-11 között rendezték volna meg.
A Sziget, a VOLT, és a Balaton Sound fesztivált szervező Sziget Csoport bejelentette, hogy idén mindhárom fesztivál elmarad.

A VOLT-ot július 1-4 között, a Balaton Soundot július 8-12 között, a Sziget Fesztivált augusztus 5-11 között rendezték volna meg.

A Szigeten fellépett volna többek között Calvin Harris, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a The Strokes, Khalid, Mark Ronson és Stormzy is.

„A mostani helyzetre nincs történelmi tapasztalat – mondta Kádár Tamás, a Sziget főszervezője – ezért a megoldás kulcsa sincs a zsebünkben. Egyelőre csak végtelen szomorúságot érzünk, hogy a rengeteg munka, szeretet és odaadás, amit a kollegáink évtizedek óta ezekért a fesztiválokért és a vendégeinkért tesznek, idén semmivé vált.”

A szervezők jelenleg dolgoznak azon, hogy az elővételes vásárlók számára kialakítsanak egy optimális megoldást, "legyen szó a jegyek jövő évi felhasználhatóságáról vagy a visszatérítés menetéről".

„Az biztos, hogy ez a precedens nélküli helyzet nagyon komoly anyagi károkat okoz a teljes fesztiválpiacon, és ezáltal az országnak is, rengeteg munkahely és cég sodródik veszélybe” – mondta Kádár, aki hozzátette, hogy bár elindultak az egyeztetések a kormányzattal az esetleges segítségről, az iparágat érintő mentőcsomagról, és a különféle szakmai szervezetek régóta egyeztetnek többfajta vészforgatókönyvről, de konkrét eredményre még nem jutottak a fesztiválszervezők a döntéshozókkal.

A szervezők türelmet kérnek, de hozzáteszik, "sokat jelentene, ha azok a látogatók, akik már megvásárolták elővételben a jegyet, ezt a jövő évi fesztiválra való befektetésként kezelnék".

A Bánkitó már csütörtökön reggel közölte, hogy idén elmarad a fesztivál. "Bár bizakodóan tekintünk a jövőbe, elsősorban a jegyek visszaváltásának mértékén fog múlni, hogy 2021-ben is lehet-e újra fesztivál a tó körül" – írták közleményükben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!