szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szerda este Facebook-oldalán jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is, ezért a kormány változtat a kijárási korlátozásokon. Mivel Budapest gócpontnak számít, a fővárosban és környékén fennmaradnak a kijárási korlátozások, vidéken viszont enyhítenek. Az intézkedések részleteit Gulyás Gergely miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertetik a kormányinfón.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában
A legfontosabb változások:
  • Budapestre és néhány járásban érvényben maradnak a korlátozások, az ország többi részén viszont eltörlik azokat.
  • A magánegészségügyben május 4-től feloldják a korlátozásokat, a közegészségügyben ez négy lépésben történik. (Nem világos, hogy országosan, vagy csak vidéken lesz ez így, a részletek hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben.)
  • Az idősek továbbra is csak 9-12 között mehetnek boltba.
  • Májusban biztosan nem nyitnak ki az iskolák, a júniusról később döntenek.
  • Marad az ingyenes parkolás az egész országban, mert bevált az intézkedés.
  • A boltokban, zárt helyiségekben mindenkinek maszkot kell hordania, ahogy a tömegközlekedéseben is.
  • Magyarországon augusztus 15-éig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani.
  • Vidéken a boltok időkorlát nélkül lehetnek nyitva, a kávézók, éttermek, szállodák teraszai, a strandok, szabadtéri múzeumok is nyithatnak
  • A szolgáltatások korlátozás nélkül nyújtható.
1 2 3
Sorrend megfordítása

Köszönjük a figyelmet

Mai tudósításunkat zárjuk, tartsanak velünk holnap is.

Véget ért a kormányinfó

Ezzel véget ért Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tájékoztatója. Köszönjük a figyelmet.

A kritikákból tudni fogják, hogy újra működik majd az Európai Parlament

Abból látjuk majd, hogy az Európai Parlament újra működik, hogy valamilyen sokadik határozatban elítélik majd Magyarországot. Nem tudják még, hogy mikor indul újra a politikai élet, de ennek az első jele az lesz, hogy "zöld, baloldali" képviselők kritizálnak majd minket – mondta Gulyás.

Továbbra is blokkoljuk Ukrajna NATO-tagságát

Ukrajna is szóba kerül. Gulyás szerint a magyar kormány többször egyértelművé tette, hogy az anyanyelvhasználathoz és anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférés emberi jog, ezért

mindaddig blokkoljuk a NATO és Ukrajna közötti társulási megállapodást, amíg ezt Ukrajna nem teszi lehetővé Kárpátalján.

Indokolt a kiskereskedelmi különadó

Nem találja rendkívülinek a kormány a Hunguest Hotelnél történt elbocsátásokat, ez sajnos nagyon sok cégnél előfordul – válaszolta az RTL Klub kérdésére Gulyás.

A vállalkozások számára nyújtott bértámogatások több milliárd forintra is rúghatnak, de mivel csak május elsején lép életbe, nem tudnak összegezni.

A magyar kormány mindig is indokoltnak tartotta a kiskereskedelmi különadó bevezetését, ezért fog maradni jövőre is. Ennek már nincs is akadálya, hiszen az Európai Bíróság igazat adott Magyarországnak. Az új adó mögött így az Európai Unióban elért győzelem áll – fogalmazott.

Bővíthetik a közmunkaprogramot

A hvg.hu az iskolanyitásról kérdezi Gulyást. Június másodikáig biztosan nem lehet iskolába menni, a gyermekfelügyeletről azonban az iskolákak gondoskodnia kell – ismétli meg a korábbi bejelentést. Kevesen éltek eddig ezzel a lehetőséggel, de ettől még létezik.

A közmunkaprogramnál Gulyás szerint abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy volt már olyan időszak, amikor 230 ezren vettek benne részt. Mostanra ez a szám 83 ezerre csökkent, de biztosan nőni fog, bár még nem tudni, milyen mértékben. Ha az emberek nem találnak munkát három hónapon belül, akkor a program valóban bővülhet – tette hozzá.

Átképzéseket, oktatási programoka is terveznek, mindent meg fognak tenni, hogy ha valaki nem tud a piacon elhelyezkedni, annak az állam adjon munkát.

Gyorsítják a tesztelést

A tesztelés módját, eljárásrendjét a WHO protokollja alapján alakították ki – válaszolja a 444.hu kérdésére Gulyás. Mára jelentős tartaléka van Magyarországnak tesztekből, ezért semmilyen akadálya nincs, hogy valakit akár háromszor, vagy négyszer teszteljenek. Erről azonban mindig az orvosok döntenek.

A kormány tegnap arról is döntött, hogy felgyorsítja az egészségügyi dolgozók tesztelését, az idősotthonok dolgozóit, valamint az összes kórházban fekvő beteget is tesztelni fogják.

©

Mindenki nyaraljon itthon

Az Azonnali a turizmusról és a külföldi utazások lehetőségéről kérdezett. Erre Szentkirályi Alexandra válaszolt. Arra készülnek, hogy ha kisebb késéssel is, de a belföldi turisztikai szezon el fog indulni. A külföldi turisták elmaradásával viszont számolni kell, fontos, hogy ezt a szektort belföldi turistákkal élénkítsék: ezért emelték például a SZÉP-kártyákra utalható összegeket.

Mindenkit arra biztatnak, hogy töltsék itthon a nyaralását – mondta.

A külföldi utazások engedélyezéséről egyelőre még nem tudnak dönteni.

A nagy fesztiválok, rendezvényeket augusztus 15-éig egészen biztosan nem rendezhetik meg az országban, ezt világossá tette tegnapi ülésén a kormány. Azt remélik, hogy talán már augusztus 20-ára lehet programokat szervezni, de erről felelősségteljesen nem tudnak dönteni.

A könnyűzenei szektornak eddig is segített a kormány, látják, hogy a kultúra területén is baj van. A jövő héten lesznek kulturális egyeztetések Orbán Viktor részvételével, ezen megpróbálnak megoldásokat találni a művészek problémáira, és talán anyagi támogatást is nyújthatnak nekik.

Május 19-én nyújták be a jövő évi költségvetési terveket

A pénzügyminiszter május 19-én nyújtja be a 2021-es költségvetés terveit, abban mindenre lesz válasz – válaszolt az Mfor kérdésére Gulyás. Nem titkolózni akarnak, de addig még van három hét, és rengeteg minden változhat.

A nemzetközi sporteseményekkel és konferenciákkal kapcsolatban optimista a kormány, ha meg tudják tartani őket, akkor meg is fogják. Ez a turizmus miatt is fontos.

Gulyás: Kövér László visszafogott volt

Az ATV arról kérdezi Gulyást, mi a véleménye Kövér László kijelentéséről, aki szerint az ellenzék nem a magyar nemzet része.

A miniszter úgy vélte: a házelnök rendkívül visszafotgottan beszél az ellenzékről ahhoz képest, hogy az ellenzék hogyan beszél a kormányról. Az ellenzéki pártok szerinte azzal töltötték az elmúlt heteket, hogy Brüsszelbe jártak feljelentgetni.

"Jó lenne, ha az ellenzéki magatartás legalább a járványhelyzetben változna, és képesek lennének az ország iránti érzéseket a kormány iránti érzésekkel szemben is érvényesíteni.

1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!