szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már csak pár hónapig él az eReceptek kiváltásának járványidőszak idején bevezetett könnyített módja. Lesz azonban olyan könnyítés az egészségügyben, ami tovább is használható marad.

Hamarosan megszűnik a lehetőség, hogy interneten rendeljünk gyógyszert az orvostól, és azt TAJ számmal és a személyi igazolvánnyal kiváltsuk a patikában. A könnyítést a vészhelyzet lezárása után 90 nappal szüntetik meg – vette észre a Weborvos Mázi Miklósnak, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) modulfelelős csoportvezetőjének bejelentését az IME infokommunikációs online konferenciáján.

A gyógyászati segédeszközök egy részének hasonlóan könnyített beszerzését azonban még egy darabig nem fogják kivezetni, és az online orvos-beteg találkozás lehetősége is megmarad.

A csoportvezető szerint ezeknek az újdonságoknak a bevezetését az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) tette lehetővé.

Mázi Miklós szerint a járványhelyzet idején jelentősen megnőtt az EESZT aktív használóinak száma, és márciusban – amikor sokan gyógyszerhiányra számítottak – megduplázódott az elektronikusan felírt receptek kiváltása. Ez azóta visszaesett a korábbi szintre. Az összes recepten belül jelenleg 90 százalékos az elektronikus vények aránya – olvasható a cikkben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!