szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Botrányos üzengetéssé fajult a magyar kormánypárt néppárti felfüggesztésének ügyét vizsgáló testület két tagjának vitája. Wolfgang Schüssel és Herman von Rompuy eredetileg azon vesztek össze, ki miatt oszlottak fel és hagyták abba a munkát, de a szóváltásból az is kiderült, esélytelen, hogy a Fidesz kizárásáról a közeljövőben bármilyen döntés szülessen.

A Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) közötti vita eddig sem szűkölködött az abszurd fordulatokban. Egy keddi váratlan közlemény most azt is bebizonyította, hogy a magyar kormánypárt ügye azt a testületet is képes volt feloszlatni, amely éppen azért jött létre, hogy a sorsáról döntsön.

A Bölcsek Tanácsának két tagja ugyanis a nyilvánosság előtt kezdett egymásnak üzengetni, kit terhel a felelősség azért, hogy semmilyen eredményre nem jutottak a Fidesz felfüggesztésének kérdésében.

Másfél éves huzavona

Az EPP választmánya – több mint egy tucat tagpárt kezdeményezésére – tavaly márciusban döntött a Fidesz felfüggesztéséről, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyar kormánypárt nem vehet részt a döntésekben, és Orbán Viktor sem kap meghívást a párt csúcstalálkozóira. A Fidesz EP-képviselői ettől függetlenül maradhattak az Európai Parlament néppárti frakciójában.

A döntéssel egy időben az EPP arról is döntött, hogy felállítja a „bölcsek tanácsát”, melynek vezetője Herman von Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke, a két másik tag pedig Hans-Gert Pöttering, az EP volt elnöke és Wolfgang Schüssel egykori osztrák kancellár. Őket a Néppárt azzal bízta meg, hogy készítsenek egy jelentést, és tegyenek javaslatokat a Fidesz tagságával kapcsolatban.

Herman Von Rompuy
©

A testületet eddig sem kerülték el a botrányok: Mikulás Dzurinda volt szlovák kormányfő egy interjúban árulta el, hogy eredetileg ő lett volna az egyik tag, de a magyar kormány ezt megvétózta.

Azt ugyan nem tudni, hogy a szlovák politikussal más irányt vettek volna-e a dolgok, de az biztos, hogy a bölcsek jelentése így is majdnem egy évig húzódott. Sajtóinformációk szerint ennek már akkor is megosztottságuk volt az oka. Schüssel visszaállította volna a Fidesz tagságát, Rompuy kizárta volna a magyar kormánypártot, Pöttering pedig köztes álláspontra helyezkedett.

Hogy mentse a helyzetet, Donald Tusk, a Néppárt elnöke februárban úgy döntött, hogy hagy még egy kis időt és meghosszabbítja a felfüggesztést. (Ez tűnt a legkönnyebb döntésnek, hiszen ehhez nem kellett megszavaztatni a tagpártok küldöttjeit.)

Donald Tusk és Orbán Viktor
©

Donald Tusk ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a további fejlemények a magyar kormánypárt és Orbán Viktor viselkedésétől függenek majd.

És akkor jött a botrány

Ekkor még úgy tűnt, hogy a Fidesz ügye hamarosan újra napirendre kerül, sőt a felhatalmazási törvény fel is gyorsította az eseményeket. Április elején ugyanis újabb 13 tagpárt kezdeményezte a Fidesz kizárását, és Orbán Viktor is arra kényszerült, hogy levelet írjon a Néppárt vezetésének.

Igaz, ebben csak annyi szerepelt, hogy a veszélyhelyzet alatt nincs ideje ilyenekkel foglalkoznia.

A miniszterelnöknek előrelátó volt, hiszen a koronavírus végleg elsodorta a témát – egészen múlt vasárnapig. Ekkor ugyanis Wolfgang Schüssel interjút adott a Presse am Sonntag című osztrák lapnak, melyben nem festett túl jó képet sem a Bölcsek Tanácsáról, sem pedig Donald Tuskról. A volt osztrák kancellár lényegében azt állította, hogy az EPP elnöke állította le a munkájukat.

Schüssel szerint a tanács több ajánlást is tett, melyek közül néhányat meg is fogadott a magyar kormány. Ide sorolta a közigazgatási bíróságok felállításának visszavonását, valamint azt, hogy az Európai Unió bíróságának döntéseit a magyar kormány tiszteletben tartja. (Arra már nem tért ki, hogy a tranzitzónákról szóló ítélet után ezt Gulyás Gergely és Varga Judit is megkérdőjelezte.)

Wolfgang Schüssel
©

„Véleményem szerint a tanács előrehaladást ért el, majd jött Tusk és hirtelen mindennek vége lett. Nagyon furcsának találtam az egészet” – mondta Schüssel, aki szavai szerint nagyon csalódott volt a döntés miatt.

Az interjúra gyorsan lecsapott a fideszes kommunikáció. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselője például azzal vádolta meg Tuskot, hogy „rájuk erőltette a saját álláspontját”.

„Nyilvánvaló, hogy Donald Tusk a probléma része, nem pedig a megoldásé” – mondta Deutsch.

A legváratlanabb fordulat azonban csak ezután következett, kedd délután ugyanis az Európai Néppárt Twitter-oldalán Herman von Rompuy egy rövid közleményben cáfolta Schüssel szavait. Ebben lényegében saját emberét azzal vádolta meg, hogy rosszul tálalja a történteket.

„Az értékelőbizottság nem tudott megegyezni a magyarországi eseményekről, pedig a hónapokig tartó munkánk tisztán megmutatta, hogy a jogállamiság, a sajtószabadság, a tudományos élet és a kultúra területén számos kritikus ügyre kell megoldást találni. Közösen jutottunk arra a következtetése, hogy ezekben semmilyen előrehaladás nem történt a Fidesz felfüggesztése óta" - írta. Rompuy szerint a probléma ott kezdődött, hogy nem tudtak megegyezni arról, hogyan tovább. Ezért végül ő volt az, aki feloszlatta a testületet. Úgy fogalmazott:

„Semmi értelme nem volt, hogy így folytassuk a munkát”.

Kiteregették a szennyest

Az Európai Néppárt alacsonyabb szintjein eddig is nyilvánvaló volt, hogy a tagpártok szinte a végletekig megosztottak a Fidesz kérdésében. Míg az északi pártok hónapok óta szeretnék a magyar kormánypártot az ajtón kívül látni, a franciák, vagy éppen a németek között sok olyan politikus akad, aki felszólalásaiban is megvédi Orbán Viktor politikáját.

A hvg.hu-nak korábban több európai parlamenti képviselő is arról beszélt, éppen azért akarják már lezárni a témát, mert az a saját belső egységüket veszélyezteti.

Az EPP vezetésében ezzel szemben nagyon ritkán fordul elő, hogy ilyen módon kiteregessék a szennyest. Erre hívta fel a figyelmet a Politico brüsszeli kiadásának hírlevele is, amely szintén szokatlannak nevezte a történteket. Nem utolsósorban azért, mert a Néppártnak saját érdeke, hogy egységet mutasson, hiszen a tavalyi EP-választásokon már így is meggyengültek a pozíciói az Európai Parlamentben.

Bár hivatalos reakciónak nem lehet nevezni, a magyar kormány sem hagyta figyelmen kívül a történteket. Novák Katalin államtitkár – aki tagja volt az EPP-vel tárgyaló magyar delegációnak – a Twitteren arról írt, zűrzavar és félreértés uralja a Néppártot.

„A Fidesz mindig nyitott volt a konstruktív párbeszédre” – emelte ki.

Meglepetésre beszállt a vitába Orbán régi szövetségese, Janez Jansa szlovén miniszterelnök is. A politikus szerint a Néppártnak inkább az EU problémáival és az emberek jólétével kellene foglalkoznia, nem pedig azzal, hogy „elpusztítja saját magát a baloldali ideológiával”.

„Mások képesek a belső ügyeiket maguk között megoldani, sajnos úgy tűnik, hogy ez ránk nem igaz” – tette hozzá.

A szlovén kormányfőnek abban mindenesetre igaza van, hogy a Néppárt presztízsénnek semmiképpen nem tett jót a botrány. A szóváltásból pedig az is nyilvánvaló, hogy a Fidesz ügyére még egy jó ideig nem fog pont kerülni, és nem feltétlenül a koronavírus miatt.

Kérdés, hogy ha a külön erre a célra létrehozott Bölcsek Tanácsa sem volt képes megegyezni a kérdésben, sor kerül-e valaha a Fidesz kizárására, vagy minden marad a régiben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hadházy hiába kérdezte meg Müllertől, hogy hány koronavírusost ápolnak egyes kórházakban

Hadházy hiába kérdezte meg Müllertől, hogy hány koronavírusost ápolnak egyes kórházakban

Joe Biden szerint a gazdasági növekedés önmagában kevés, hogy kilábaljon az USA recesszióból

Joe Biden szerint a gazdasági növekedés önmagában kevés, hogy kilábaljon az USA recesszióból

Béres Cseppet adnak a pedagógusoknak a járvány miatt

Béres Cseppet adnak a pedagógusoknak a járvány miatt