Tetszett a cikk?

Hiába tett panaszt az ellenzéki képviselők többsége az önkormányzatoktól elvett adóbevétel miatt, az Alkotmánybíróság az ügy lényegével nem foglalkozhat.

Most látszik, mi a következménye annak, hogy az országgyűlés 2010-ben korlátozta az Ab hatáskörét. Arra válaszul, hogy a testület akkor alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a 98 %-os különadót, a kétharmados többség kimondta: az Ab a költségvetésről, a költségvetés végrehajtásáról, a központi adónemekről, illetékekről és járulékokról, a vámokról, valamint a helyi adók központi feltételeiről szóló törvényeket csak ritka kivételes esetekben vizsgálhatja felül és semmisítheti meg.

Most tehát hiába kifogásolták az ellenzéki képviselők a gépjárműadó eddig az önkormányzatoknál maradt 40 százalékának elvételét, mondván, hogy túlnyomó többségük számára ez az egyetlen jelentős és gazdasági válság esetén is biztos költségvetési forrás. Továbbá hogy miközben a kormány az elvonást a válsághelyzettel indokolja, egy csomó feladattal terhelte meg az önkormányzatokat. Például a hatósági karanténba helyezett állampolgárok ellátásáról, a közterületek fokozott tisztításáról, az idős lakosok gondozásáról nekik kell gondoskodniuk. Az Ab egyhangú válasza: nincs joga, nincs hatásköre ezzel foglalkozni, mert adóügy.

A képviselők szerint az intézkedés nemzetközi szerződésbe is ütközik: az ilyen mértékű jövedelemelvonás ellentétes a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájával, amelyet Magyarországon törvénybe iktattak. Az Ab szerint azonban a kifogásolt konkrét lépés „nem hozható alkotmányjogilag értékelhető, és ekként érdemi elbírálást lehetővé tevő kapcsolatba a Charta helyi önkormányzatok pénzügyi forrásaira vonatkozó általános, alapelvi szintű rendelkezéseivel”.

Az így részben visszautasított, részben elutasított panasz még csak a rendkívüli felhatalmazás birtokában hozott kormányrendeletre vonatkozott. Arra nem, hogy az elvonást a kormány törvénnyel állandósítani kívánja. A múlt kedden hozott, de csak ma közzétett Ab-határozatból azonban az látszik, hogy a majdani törvény elleni panasznak sincs esélye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tóth Richárd Itthon

Orbán mindenkire lőtt, aki mozgott, és a koronavírust is eltalálta

„Az első csatát megnyertük, ez a győzelem a zsákban van” – így értékelte a koronavírus elleni védekezés első ütemének végét Orbán Viktor. De a védekezés során a miniszterelnök több csatát is felvállalt, aminek a célja egyértelmű volt: politikai ellenfeleivel próbált meg leszámolni.

Három hétig pótlóbuszok járnak az 1-es villamos helyett a Könyves Kálmán körúton

Három hétig pótlóbuszok járnak az 1-es villamos helyett a Könyves Kálmán körúton

Csődbe jutott a Virgin amerikai légitársasága is

Csődbe jutott a Virgin amerikai légitársasága is

Hivatalos postai bélyegre került a Gyöngyhajú lány

Hivatalos postai bélyegre került a Gyöngyhajú lány