szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője megtarthatja a pozícióit, az a volt miniszterelnök és az ellenzéki párt szerint is azt jelenti, hogy a kormány egyetért a soraival.

Orbán Viktornak szóló nyílt üzenetet tett közzé Facebook-oldalán Bajnai Gordon Demeter Szilárd szombaton megjelent véleménycikke után. Az írásban a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója arról értekezett, hogy voltaképpen „Európa Soros György gázkamrája”, maga Soros pedig „a liberális Führer”, akit a „liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint Hitlert a sajátjai”.

Bajnai azt írta:

Amennyiben Demeter Szilárd meg hétfőn is az Ön kormányának tisztviselője, akkor ezt a nyilatkozatot nyilván mi magyarok, és az egész világ a magyar kormány álláspontjának tekinti majd.

Ha így lesz, én – sokakkal együtt – Ön helyett is szégyenkezni fogok hazám és a magyarok nevében. Ne legyen így.”

A Demokratikus Koalíció (DK) is a miniszteri biztos-múzeumvezető eltávolítását szorgalmazza. Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke, EP-delegációvezetője ezzel a címmel adott ki közleményt:

Elvárjuk, hogy Demeter Szilárd ma estére munkanélküli legyen.”

Az alelnök szerint Demeter „megbocsájthatatlan és visszavonhatatlan mondatokat engedett meg magának, amely után nincs többé helye a közéletben”. Írásában milliók halálát relativizálta, „olcsó politikai sárdobálásra használva az emberi történelem legnagyobb népirtását és a XX. század legnagyobb tragédiáját”.

Hozzátette: nem követelik Demeter kirúgását, „mert ennek természetesnek és magától értetődőnek kell lennie még az orbáni Magyarországon is. Egy ilyen embernek semmi keresnivalója sincs a közéletben, nem csak egy európai országban, hanem bárhol a világon.

Ha ez nem történik meg ma estig, akkor az azt jelenti, hogy ezek a szavak Orbán Viktor száját is elhagyhatták volna, és a miniszterelnök közösséget vállal a vállalhatatlannal.”

Demeter Szilárd írását korábban elítélte a Mazsihisz, az ő közleményükre válaszolt is. Egyebek mellett azt írta, „75 évvel Auschwitz után ott tartunk, hogy a liberális mainstream nettó náci logikát működtet. Ez valóban elfogadhatatlan. És én nem is fogadom el.”

Szót emelt a múzeumigazgató sorai ellen Izrael budapesti nagykövetsége, a Nemzetközi Auschwitz Bizottság és az American Jewish Committee is. Vámos Miklós író úgy fogalmazott: Demeter „takarodjon melegebb éghajlatra”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Idén még több Mac gépet fogunk venni, mint tavaly – szól az előrejelzés

Idén még több Mac gépet fogunk venni, mint tavaly – szól az előrejelzés

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával került kórházba egy dunaharaszti család

Szén-monoxid-mérgezés gyanújával került kórházba egy dunaharaszti család

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás