szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakszervezet szeretné elkerülni, hogy iskolákban állítsanak fel oltóközpontokat.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Megdöbbent az oltási terv láttán a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), abból ugyanis nem derül ki, hogy kollégáik melyik kategóriába tartoznak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalára szombaton került fel egy lakossági tájékoztató az oltási tervről, amelynek értelmében a következő menetrend szerint zajlik majd a vakcinák beadása:

  1. egészségügyi dolgozók,
  2. szociális ellátásban résztvevő dolgozók,
  3. 60 évnél idősebbek,
  4. rendvédelmi dolgozók, közigazgatási szervek azon dolgozói, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal,
  5. azok a 18–59 évesek, akiknek valamilyen alapbetegségük jelent kockázatot,
  6. kritikus infrastruktúrában dolgozók,
  7. azok a 18–59 évesek, akik az előbbi csoportokba nem tartoznak.

A szakszervezet azt javasolja, hogy a gyerekeken, tanulókon, szülőkön keresztül a társadalom széles csoportjaival érintkező oktatásban foglalkoztatottak számára az oltási terv III. kategóriájában biztosítsanak lehetőséget oltásra, abban, amelyben jelenleg csak a 60 évnél idősebbek vannak felsorolva.

A PSZ szerint könnyű belátni, hogy az oktatásban foglalkoztatottak munkájuk során közvetlenül kapcsolatba kerülnek a lakossággal, továbbá a pedagógusok között szép számmal akadnak olyanok is, akik „a Covid–19-fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek”.

Az érdekképviselet külön kiemelte: döbbenetesnek tartja azt a tervet, hogy a tömeges oltás esetén a szavazóhelyiségekben rendezzenek be oltóközpontot, hiszen ezek közül több nevelési és oktatási intézmény van, ahová jelenleg még a szülők sem mehetnek be.

Közleményük végére követeléseiket is megfogalmazták: azt akarják, az oktatásban foglalkoztatottak kiemelten jelenjenek meg az oltási tervben, a tömeges oltások helyszínéül pedig ne iskolákat jelöljenek ki, „az oktatásban dolgozók számára pedig a munkahelyen szervezzék meg az oltást, maguk és a velük közvetlenül vagy közvetetten érintkező széles társadalmi csoportok védelme érdekében.”

PDSZ: Lazítás helyett szigorítást az iskolákban!

Látszatintézkedésnek tartja a pedagógusok érdekképviselete a tanárok tesztelését; szerintük hétfőtől úgy kell visszamenniük az iskolákba, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pár másodpercre Archie is feltűnt Harry herceg és Meghan Markle interjújában

Pár másodpercre Archie is feltűnt Harry herceg és Meghan Markle interjújában

Kóbor János: „A bank rabolta ki az Omegát”

Kóbor János: „A bank rabolta ki az Omegát”

Megfertőződött koronavírussal Aszad szíriai elnök

Megfertőződött koronavírussal Aszad szíriai elnök