szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az izraeli kormányfő diplomáciai gesztusként ad 15 országnak vakcinát. A beszámolók öt államot említenek név szerint, az egyik Magyarország.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Izrael diplomáciai gesztusként átad százezer dózis Moderna-oltóanyagot 15, Jeruzsálem segítségét kérő országnak, cserébe a diplomáciai támogatásért – jelentette a Ynet izraeli hírportál. A listán a Ynet szerint szerepel többek között Magyarország, Olaszország, Csehország, Honduras, Guatemala és afrikai országok.

A lap szerint az országok egyenként ötezer adagot kapnak a vakcinából. A Ynet cikkét szemléző MTI híréből ugyanakkor nem derül ki, hogy a matek hogy jön ki, mert ha a 15 állam egyenként 5000 adag vakcinát kap, az összesen csak 75 ezer adag.

A lépésről már kedden lehetett tudni, de az akkori beszámolóban csak Csehország szerepelt, mint aki kért és kapott oltóanyagot.

Ötezer adag Moderna-vakcinával lepte meg Izrael Csehországot

Tizennégynapos szükségállapotot hirdetett ki hétfőtől Csehországban a koronavírusjárvány miatt a kormány - közölték a cseh kabinet vasárnapi rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón.

A vakcinák átadásáról Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a kormány bevonása nélkül döntött, ezért érték is kritikák.

“Netanjahu elszámolási kötelezettség nélkül kereskedik az izraeli állampolgárok oltásaival, amelyekért adójukkal fizettek. Úgy viselkedik, mintha egy királyságot vezetne, nem pedig demokratikus államot" – írta Tweeterén Beni Ganz védelmi miniszter, a Kék-Fehér párt elnöke, Netanjahu koalíciós partnere.

"Egy ilyen lépés megbeszélést és jóváhagyást igényel. Csak biztonsági, diplomáciai, vagy sürgős orvosi szükséglet igazolhatja, és Netanjahunak ezt be kell mutatnia a nyilvánosság előtt vagy legalábbis jóvá kell hagyni a megfelelő fórumokon" – közölte.

Közel 50 százalékos átoltottság, de mégis lesznek korlátozások

Izraelben kedden 76 845 embert oltottak be első, 69 769-et második alkalommal a Pfizer–BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Eddig összesen 4 537 244-en (az ország lakosságának 48,98 százaléka) kapták meg az első és 3 146 509-en a második dózis vakcinát.

Az országban a hétvégén tartják a zsidók megmenekülésére emlékező purim jelmezes örömünnepet, aminek az idejére járványügyi korlátozásokat vezetnek be. Csütörtöktől vasárnapig este fél kilenctől reggel 5-ig éjszakai kijárási tilalom lesz, betiltották a nyilvános rendezvényeket és a házibulikat is, és nem szabad más otthonában még csak tartózkodni sem.

A korlátozásokkal a hetek óta visszaszorulóban lévő járvány feléledését próbálják megakadályozni, mert az egészségügyi minisztérium szerint már harmadik napja ismét növekszik a fertőzési ráta.

A 74 164 tesztből 4395 vírushordozót azonosítottak, ami 6,1 százalékos arányt jelent. Tavaly március óta 761 551-en fertőződtek meg koronavírussal a mintegy 9,3 millió lakosú Izraelben. Jelenleg 42 045 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, 1266 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 795-en súlyos állapotban vannak, és 259 ember van lélegeztetőgépen. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben (Covid–19) tavaly február óta 5648-en haltak meg az országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon

Állítólag az arcmaszk miatt verekedett össze két ember egy csepeli buszon

Visszavonják a CEU-t elüldöző törvény egy részét

Visszavonják a CEU-t elüldöző törvény egy részét

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról