szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A zeneipari szövetség szerint a szektornak jutott támogatások “összegükben messze elégtelenek és sokszor rosszul célzottak voltak”.

Közleményt adott ki a múlt heti kormányinfó után a Music Hungary Szövetség, melyben Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő által felsorolt, a zenei szektort segítő intézkedésekre reagálnak. Mint írták, a zeneipar nincs megmentve, és ahogy azt számos módon is jelezték, a sajtótájékoztatón felsorolt korábbi támogatások összegükben messze elégtelenek és sokszor rosszul célzottak voltak (tehát nem a zeneipari szereplőknek jutottak), vagy a zeneipari szereplők eleve igénybe sem vehették őket.

A Raktárkoncertek 5 milliárdos költségvetésének jelentős része a hivatalosan szerződött technikai partnerhez került megvalósítási költségként, a bekerült zenekarokhoz, előadókhoz és stábjaikhoz már csak az összeg kisebb hányada jutott el. (…) A 200 millió forintos, fesztiváloknak szánt pályázatnak eredetileg 700 millió forintos támogatási kerete volt, ám a kiírásnak sajnos olyan kevesen feleltek meg, hogy végül csak ennyi lett kiosztva”

– olvasható a Music Hungary közleményében.

A bértámogatással kapcsolatban azt írták, korábban levélben jelezték Varga Mihály pénzügyminiszternek, hogy a zenei szektorra kevéssé jellemző az állandó alkalmazotti munkaviszony, így a bértámogatással a legtöbb élőzenei vállalkozás nem tud élni. Emellett jelezték, hogy az újraindítási gyorskölcsön jogosultjairól a legtöbb élőzenei szektorban használt TEÁOR szám lemaradt.

A fenti támogatási formákból a valóban zeneiparba jutó összeg együtt együttesen is a töredéke annak, mint amelyekkel más szektorokat támogatott az állam, miközben az élőzenei piac visszaesése a legdrámaibb: 87 százalékkal csökkent a koncertek száma 2020-ban és a megvalósult rendezvények többsége is a járvány miatt a kis nézőszámú, alacsony jegyárú vagy ingyenes rendezvények közül került ki”.

A közlemény úgy zárul, hogy a szövetség tisztelettel szeretné ismét felhívni a kormány figyelmét arra, hogy az élőzenei szektornak azonnali, hatékony, jól célzott anyagi segítségre, tervezhetőségre és a kulturális áfa bevezetésére van szüksége ahhoz, hogy újra tudjon indulni és fenn tudjon maradni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!