Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az új szervezethez a következő kormányok sem nyúlhatnak hozzá.

Egy új törvényjavaslat szerint közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá alakítják a Schmidt Mária történész által vezetett, egyebek közt a Terror Házát működtető jelenlegi Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványt. A kétharmados törvénnyel létrehozandó új szervezethez a következő kormányok se tudnak hozzányúlni.

Az alapító a kormány nevében Gulyás Gergely miniszter lesz, de utána ő is elveszíti a befolyását, mert mint az összes mostanában tárgyalt egyetemi vagy például a Mollal közös alapítványnál, itt is gondoskodni kell arról az alapító okiratban, hogy „az alapítói jogok teljes körének gyakorlására az Alapítvány kuratóriuma kerüljön kijelölésre”.

Vagyis a jövőben az Országgyűlés sem teheti meg azt, amit 2002-ben megtett: csaknem felére csökkentette a Terror Háza Múzeum költségvetését. Igaz, Medgyessy Péter akkori miniszterelnök a parlament akaratával szembeszegülve, a kormány tartalékából odaadta az elvett pénzt. 2010 óta ilyen veszély nem fenyegetett. A kormányzati megbízásokkal is elhalmozott Schmidt Mária intézményei jelentős állami támogatásokhoz jutottak, tavaly pedig ingyen megkapták azokat az épületeket, amelyekben működnek.

Most tehát Gulyás Gergely feltehetőleg kinevezi a történésznőt – vagy ha ő operatív vezető akar maradni, akkor azt, akit ő kíván – a kuratórium élére, és ettől kezdve zavartalan lehet – ahogy az indoklás írja – „a közép- és kelet-európai történeti, politikai és társadalmi kutatásokkal, ezen belül különösen a kommunizmus és a kelet-közép-európai diktatúrák XX. századi történetének feltárásával és bemutatásával kapcsolatos közfeladatok folyamatos ellátása”. Ugyancsak az indoklás szerint ez „a mindenkori pártpolitikai viszonyokon felülemelkedő”, alapvető fontosságú ügy, amelynek „támogatása a mindenkori kormány széles körű társadalmi elváráson nyugvó, meghatározó feladata”.

Ezért – biztos, ami biztos – a jövendő, alapvető feladatként esetleg mást meghatározó kormányok ne tudjanak beleszólni a dologba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!