szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Terror Háza múzeum megkapja a szükséges támogatást, a költségvetési tartalék terhére, erről a kormány jövő évi első ülésén fog dönteni - jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök . Pető Iván szabad demokrata politikus nem ért egyet a miniszterelnökkel, és továbbra is aránytalannak tartja más intézményekhez képest a Terror Háza múzeum költségvetési támogatását.

A kormányfő Halász János napirend előtti felszólalására reagált hétfőn a parlamentben. A fideszes képviselő szocialista színjátéknak nevezte, hogy a Terror Háza múzeum jövő évi működésére eredetileg tervezett 330 millió forintos költségvetési támogatást - a szabad demokrata Pető Iván módosító indítványát elfogadva - 180 millióra csökkentették. Medgyessy Péter - a kormánytagok többségének elutasító voksára utalva - megjegyezte, a módosító javaslat leszavazását az elmúlt héten az ellenzék akadályozta meg azzal, hogy korábban kivonult a plenáris ülésről.
Pető Iván nem ért egyet a miniszterelnökkel, és továbbra is aránytalannak tartja más intézményekhez képest a Terror Háza múzeum költségvetési támogatását. A szabad demokrata politikus rámutatott arra, hogy az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet - amelynek, mint mondta, jelentős gyűjteménye van - 89 millió forintot kap. „Egy olyan jelentős múzeum, mint a Néprajzi Múzeum, 230 millió forintot kap, az Iparművészeti Múzeum pedig 350 millió forint támogatásban részesül" - tette hozzá, megjegyezve: ezek a múzeumok sokkal költségesebb intézmények.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója örömének adott hangot Medgyessy döntésére, s közölte, hogy a kuratórium december 28-án ülést tart a kialakult helyzetről. A főigazgató pénteken jelentette be, hogy a Terror Háza január 1-jétől bizonytalan időre bezár. A múzeumot fenntartó Közép- és Kelet-Európai Történelem- és Társadalomkutatásért Közalapítvány kuratóriuma pénteki ülésén döntött arról is: kérni fogja a miniszterelnököt, hogy "a költségvetési tartalék terhére adja vissza a múzeumnak az elvett összeget, s ezáltal biztosítsa az intézmény működését". Schmidt Mária azután hívott össze kuratóriumi ülést, hogy az Országgyűlés múlt hét kedden Pető Iván javaslatára 330 millióról 180 millió forintra csökkentette az intézmény jövő évi működési támogatását. (MTI)

Király Linda koronavírusos volt

Király Linda koronavírusos volt

A magyarok kétharmada hajlandó lenne beépíttetni magába valamit, hogy tökéletesebb legyen a teste

A magyarok kétharmada hajlandó lenne beépíttetni magába valamit, hogy tökéletesebb legyen a teste

800 lóerős veszedelmet csinált a Brabus a Mercedes-AMG GT 63S-ből

800 lóerős veszedelmet csinált a Brabus a Mercedes-AMG GT 63S-ből