szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alaposan betámadta a kormánypropaganda Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert nyelvtudásának hiányosságai miatt: angolul kérdező riporter várta a Városházán, miközben arról írnak, milyen drága számára a tolmács. Igaz, a személyeskedő jellegű támadásokhoz az ellenzék vezetésére legesélyesebbnek tartott politikus maga szolgáltatott apropót, amikor egy interjúban lekövérezte Orbánt. A nyelvtudáson kívül lehet még a tárban ügy, amin elcsámcsoghat a revolvermédia.

Ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok – ezzel a mondattal sikerült új síkra terelnie a politikai vitát Karácsony Gergely budapesti főpolgármesternek még a múlt héten. Az Economistnak nyilatkozó Karácsony a fenti mondat után ugyan gyorsan bocsánatot kért, de szavaira ráugrottak a fideszes politikusok és a kormánypropaganda.

Előbb Tállai András és Kósa Lajos igyekezett megszégyeníteni a testi adottságokkal viccelni próbáló Karácsonyt, majd jött Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség és Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, akik Karácsony hiányos angoltudására irányították rá a figyelmet.

Tállai András zsiráffal hasonlította össze Karácsony Gergelyt

Ez legfőképp abból látszik, hogy a miniszterelnök párhuzamos államot épít, írja a brit lap, mely azt a magyar politikust is megnevezi, aki szerintük alkalmas lehet Orbán legyőzésére.

Karácsony erre még Orbán Soros-ösztöndíját emlegetve riposztolt hétfőn. Azt írta,

a hirtelen támadt érdeklődésre reagálva készséggel elismerem, hogy a miniszterelnök beszélt angolja alighanem jobb mint az enyém, legalább annyi különbség van a nyelvtudásunk között, mint amennyi egy Angliában töltött Soros-ösztöndíj és egy egyetemen megszerzett középfokú nyelvvizsga között feszül. Ezért én dolgozom is az angolomon folyamatosan. A miniszterelnök úr újsütetű kínaiját és oroszát viszont nem tervezem behozni.

A kormánypropaganda viszont ráharapott, és azóta sem ereszti a nyelvtudás-témát.

Előbb a 888.hu hozott egy cikket arról, hogy a Hableány-katasztrófa tavalyi megemlékezésén állítólag Szijjártó Péter tolmácsolt a dél-koreai államfő és Karácsony között (az esetről készült videóból ezt nehéz megállapítani), majd csütörtökön azt elemezték részletesen, mekkora többletköltséggel járhat, hogy a budapesti Városházának tolmácsot és fordítókat kell biztosítania a főpolgármesternek. Ugyanaznap a PestiTV már a Városháza kapujának boltívei alól igyekezett angolul megszólítani a főpolgármestert – sikertelenül, mert tudomást sem véve róluk elsétált irodája felé. Ezekután egy politikai hovatartozástól függően kínosan izzadstágszagúnak vagy üdén jópofának értékelhető szkeccset is készítettek az Economistnak nyelvtudás nélkül nyilatkozó főpolgármesterről.

Tippünk, hogy a nyelvvizsga hiánya után hamarosan előkerül Karácsony kudarcos doktori tanulmányainak története is, amit még a 2018-as választási kampány kezdetén – az angoltudás hiányával együtt – hozott elő egy portrécikkben az előző évben a XXI. Század Intézetet vezető Schmidt Mária által felvásárolt és kormánypropagandát tolni kezdő Figyelő.

Noha most Karácsony Gergelyre szálltak rá, a legemlékezetesebb eset mégis Vida Ildikó NAV-elnökhöz kötődik, aki 2014-ben a Hír Tv stábjával megerősítve szorongatta volna meg André Goodfriend amerikai ügyvivőt. Csakhogy mikor a követségről kilépő Goodfriend angolul megkérdezte, van-e időpontja a találkozóra, Vida Ildikó a kamera előtt közölte,

Nem tudom, hogy mit mond. Tolmácsot szeretnék.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hamvay Péter hvg360

Előválasztásból show-mérkőzés: mindenki indul, de Karácsony nyer

Fel tudná rázni a szavazóikat, ha az ellenzéki jelöltek valódi versenyt vívnának támogatásukért az előválasztásokon. Tudja ezt a Fidesz is, akadályozza, ahol éri. De az ellenzéki oldalon sem erőltetik az országos selejtezőt, inkább beállnának a bakival induló Karácsony Gergely mögé.