szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Portrét írt a főpolgármesterről az Economist, amelyben elemzi Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti esélyeit és népszerűségének okát is.

Portrét írt Karácsony Gergelyről az Economist arra felhúzva, hogyan válthatja le Orbán Viktort 2022-ben. Bár magyar szemmel sok újdonságot nem tartalmaz a cikk – Orbán a vidék embere, Karácsony a fővárosé, stadionok, összefogás, egyebek –, a különbségek sorolásakor Karácsony is megszólalt: „Ő alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok” – mondta a miniszterelnökről.

Gyorsan feltűnt azonban neki, hogy a testi jellemzőkön való viccelődés visszás lehet, ezért Facebookon péntek délelőtt bocsánatot kért: „rossz vicc volt, nem kellett volna. Mert tudom, ilyennel nem viccelünk, ez nem lehet része a politikai vitáknak, mindenkinek kijár az alapvető tisztelet. Sajnálom, hogy az a látszat keletkezhet most, mintha ezt nem tudnám, pedig nagyon is tudom, és ehhez tartom magam. Elnézést kérek mindazoktól, akik a rossz tréfámat sértőnek találják, igazuk van. Nem beszélve arról, hogy a visszafogottság amúgy is indokolt, hiszen magam is egyre kevésbé sikeres küzdelmet folytatok a vékonyság megőrzéséért” – írta.

Az Economist elemezte a főpolgármester népszerűségének okát is, ami szerintük abból fakad, hogy eltérő nézeteket valló embereket tudott egyesíteni. Bár azt is hozzátették, hogy a szelíd imidzse miatt sokan gyengének tartják.

Economist: Orbán számol a választási vereséggel

Ez legfőképp abból látszik, hogy a miniszterelnök párhuzamos államot épít, írja a brit lap, mely azt a magyar politikust is megnevezi, aki szerintük alkalmas lehet Orbán legyőzésére.

Az választási esélyeiről beszélve leírták, kérdéses, hogyan teljesítene Budapesten kívül, mivel a magyar politika legalább annyira szól a földrajzi elhelyezkedésről, mint ideológiáról.

Azt a cikk és Karácsony is elismeri, hogy egy esetleges választási győzelem után következne még a legnehezebb feladat: az általa vezetett kormánynak valahogy „orbántalanítania” kellene az országot.

A magyar választási rendszert a lap szabadnak, de igazságtalannak nevezte, amit a körzetek átrajzolásával és a hazai médiaviszonyok ismertetésével támasztottak alá.

Fontos is, hasznos is, megtisztelő is olyan jelentős orgánumnak nyilatkozni, mint a világszerte befolyásos The...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2021. május 7., péntek

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!