szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Péntektől keddig kapják meg az oltást azok, akik most lépnek.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

144 ezer, jellemzően március elejéig regisztrált kap ma SMS-t arról, hogy a Sinopharm, az AstraZeneca és a Szputnyik mellett ők mától már Pfizer-oltást is tudnak foglalni az online időpontfoglalóban

– olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

A járványügyi tájékoztató oldal híre szerint az országos oltási munkacsoport döntése nyomán a kedden érkezett Pfizer-szállítmányból valamennyi első körös oltásra felhasználható oltóanyag lefoglalható.

A kórházi oltópontok május 14. péntek és május 18. kedd közötti napokra hirdettek foglalható Pfizer-oltási időpontokat. Felhívjuk a figyelmet, hogy kizárólag csak az SMS értesítést kapók tudnak foglalni Pfizer-oltást – tették hozzá. Lehet, hogy még nem mindenki kapta meg az SMS-t, aki jogosult rá, ugyanis a hvg.hu-nak több olyan eset is tudomására jutott, mikor SMS nélkül is sikerült a regisztráció. Ebből az egyik esetben az értesítés később, már a sikeres foglalás után futott be.

A kormányzati közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy csak azokat fogják fogadni a kórházi oltópontok, akik az időpontfoglalásról visszaigazolást tudnak felmutatni. Az oltás zavartalan lebonyolítása érdekében azt kérik, hogy ne jelenjenek meg olyanok az oltópontokon, akik nem jogosultak az oltásra, vagyis nem regisztráltak, vagy regisztráltak, de még nem kaptak most jogosultságot az időpontfoglalásra, vagy ugyan kaptak SMS-t, de mégsem foglaltak időpontot.

Megemlítették továbbá, hogy csütörtöktől elkezdődött a regisztrált 16–18 évesek oltása is a kórházi oltópontokon szintén a Pfizer vakcinájával. Az időpontfoglaló továbbra is nyitva van azoknak az érvényes regisztrációval rendelkező 16–18 éveseknek is, akik eddig nem foglaltak időpontot.

„Várhatóan a közeljövőben is lesz online is foglalható Pfizer-oltás, a beérkező vakcinaszállítmányok és az abból első körös oltásra kiosztható oltóanyagoktól függően. Addig is minden regisztrált számára elérhető az időpontfoglalóban a Sinopharm, a Szputnyik és az AstraZeneca” – fűzték hozzá.

Az időpontfoglaláshoz átalakított Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) oldalán az olvasható, hogy a május 14–18. közötti időszakra Pfizer-oltást „CSAK az SMS-ben értesített, előzetesen regisztrált oltakozók és CSAK az SMS-ben értesített, előzetesen regisztrált 16–18 évesek foglalhatnak időpontot. Szputnyik-oltás, Sinopharm-oltás, illetve AstraZeneca-oltás minden 18 év fölötti, előzetesen regisztrált számára foglalható az EESZT Lakossági Portálra való bejelentkezés nélkül. A felületen második oltás időpontfoglalására jelenleg nincs lehetőség.”

A hír, hogy az SMS-ben értesítettek Pfizerért is jelentkezhetnek, már vasárnap felröppent, a Népszava értesülését azonban akkor a hvg.hu-nak cáfolta a Koronavírus Sajtóközpont. Néhány nappal később azonban úgy tűnik, mégis meghirdették az oltási akciót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!