szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eredményesen szerepeltek a magyar pálinkafőzdék a márciusban tartott bécsi Destillata szakversenyen, ahol Magyarország bronzérmes lett az összesítésben.

Az esemény szervezőitől a magyar résztvevők a napokbanvehették át az elismeréseket Budapesten. A párlatok legnagyobb közép-európai versenyén - amelyen az idén összesen 143 főzde mintegy 1.300 terméke vett részt - az Agárdi Pálinkafőzde a harmadik alkalommal nyerte el a Nemzetgyőztes címet. 
   
Magyarországról kilenc pálinkafőzde nevezett a bécsi megmérettetésre 70 termékkel. A termékek közül 40-et díjazott a bírálóbizottság. Az év pálinkája cím mellett három arany-, 21 ezüst- és 15 bronzérem jutott a magyaroknak. A Magyar Turizmus Zrt. segíteni kívánja a magyar pálinka marketingjét és promócióját.  A magyar pálinka népszerűsége mind a bel-, mind a külföldi fogyasztók körében növekszik. Már vannak olyan magyar éttermek, ahol az utóbbi években jelentősen nőtt a magyar eredetű pálinka eladása a külföldi szeszes italok rovására. 

A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács adatai szerint a lepárlással készült szeszes italok fogyasztása az utóbbi években stagnál Magyarországon. A kereskedelemben regisztrált fogyasztás 15 millió hektoliterfokot tesz ki évente. Egy hektoliterfok egyenlő egy liter 100 százalékos szesz mennyiségével.
 
A kereskedelmi forgalmú szeszesital-fogyasztásnak mintegy 10 százalékát teszi ki a pálinka. Az úgynevezett bérfőzők évente mintegy 6,5 millió hektoliter-foknak megfelelő pálinkamennyiséget állítanak elő, ez azonban nem kerülhet legális kereskedelmi forgalomba.  A Magyarországon előállított pálinka mennyiségének kevesebb, mint 10 százaléka kerül külföldre. 

Szicsek János, a Szicsek Pálinkafőzde és a Budapesti Pálinkaház tulajdonosa szerint jelenleg Magyarországon mintegy 350 működő üzemben főznek pálinkát. Ez a szám fele-harmada a másfél évtizeddel ezelőttinek. A gyümölcspálinka éves mennyisége az utóbbi időben három-hatmillió alkoholliterre csökkent.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Kiújult a magyar-román pálinkaharc

Nem szabad megengedni, hogy Románia levédethesse az elnevezést - hangoztatja a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács. Az elnevezést ugyanis uniós szabályozás szerint csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja.

Gazdaság

Pálinka: túl erős a franciáknak

Pálinka marketing program kidolgozását kezdeményezte a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács, hogy a pálinkát minél hatékonyabban be lehessen vezetni az Európai Unió piacára.

Most a TikTok másolná le a YouTube-ot: jöhetnek a 3 perces videók

Most a TikTok másolná le a YouTube-ot: jöhetnek a 3 perces videók

Portugál miniszterelnök: Ha nem lesz költségvetés, megbénul egész Európa

Portugál miniszterelnök: Ha nem lesz költségvetés, megbénul egész Európa

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi