szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hazánk a nemzetközi tőke, a kormány pedig az EU kezében van, mondta Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke. A szeptemberi konvergenciaprogram ugyanis eldöntheti az ország sorsát. Reális veszély, hogy rossz program esetén kivonják a nemzetközi tőkét az országból.

Magyarország egyelőre a "bulik országa", ahol mindenki megcsinálhatja a saját kis buliját. Ilyen például az, hogy két év alatt érettségizhet egy parkolóőr, miközben a munkájához nincs is rá szüksége - mondta Demján Sándor. Szerinte a kormánynak fájdalmas intézkedéseket kell hoznia ahhoz, hogy elfogadható programmal álljon az EU-bizottsága elé szeptemberben. Az állami apparátus csökkentése, nemzeti konszenzus, konvergenciaprogram szükségessége voltak a legfontosabb elemei a mai VOSZ sajtótájékoztatónak.

Amennyiben az Európai Unió nem fogadja el szeptemberben a magyar konvergencia programot, az állampapírokban lévő forró pénzek elhagyják az országot, és a piacok leírnak minket - hangsúlyozta. Ehhez a kormánynak és az ellenzéknek konszenzusra kell jutnia az euró 2010-es bevezetését, a közigazgatási-, illetve egészségügyi reformot, az adócsökkentést, s ezzel összefüggésben a bértámogatás megvalósítását illetően. A legtöbb EU-tagországban az állampolgárok zsebében marad bérük kétharmada, Magyarországon viszont csak fizetésük egyharmadát kapják kézhez az alkalmazottak. Szerinte többek között ez is a jelentős költségvetési hiányra vezethető vissza.

Magyarországon ugyanis az önfoglalkoztatókat leszámítva jelenleg  2,8 millió alkalmazott  után fizet  munkaadója járulékot , s ennek mintegy 40 százaléka állami szférában foglalkoztatott. Demján Sándor a  hvg.hu-nak elmondta  legalább 30 százalékos apparátus-csökkentésre lenne részben szükség  a költségvetés szanálásához. 

Az evával kapcsolatban az ügyvezető elnök úgy vélekedett, hogy átmenetileg - a kis és közepes cégek segítésére - duplájára kell emelni a jelenlegi 25 milliós értékhatárt, de a végső cél az, hogy az evához hasonló teher háruljon csak minden vállalkozóra. Demján Sándor úgy véli, hogy az euró bevezetésére akkor kerüljön sor, amikor Magyarország eredménye eléri az EU-15-ök GDP-jének 80 százalékát. Ehhez a mutatóhoz kötné a munkaidő-alap csökkenthetőségének felvetését is, és arra is figyelmeztet: az ország jelenlegi teljesítménye mellett nincs realitásuk a korai, kedvezményes nyugdíjazási elképzeléseknek. Rosszak a szakképzési arányok, elenyésző a természettudományos képzés, ami pedig elengedhetetlen a modernizációhoz, a technológiai előrelépéshez, a K+F szektor fejlődéséhez. 

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége kidolgozott egy pontozásos rendszert a pártok gazdaságpolitikai programjainak értékelésére. Például a négy évre meghirdetett és stabilan tartott adórendszer a legmagasabb, 15 pontot éri. Ugyanennyi pontot kap a kormány, ha felszámolja a körbetartozás okait. Az államháztartás hiányának - GDP-hez mért - csökkentésekor százalékpontonként 10 értékelési pontszám jár. A legtöbb programpont csak jövőre, de inkább 2008-ban értékelhető, ám az államigazgatási reformot például
már az idén értékelni fogják.

A VOSZ rövid távú tervei közt szerepel, hogy szembesíti a pártokat, korábbi vállalásaikkal, s értékelik a válaszokat. A munkaadói szervezet politikailag semleges, nem célja egy új kormányprogram létrehozása, de mindenképpen szeretné befolyásolni azt. Az ügyvezető elnök kiemelte a sajtó felelősségét az elengedhetetlen változások kikényszerítésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vállalkozás

Orbán nem ment el Demjánhoz

Kedden véget ért a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szervezete (VOSZ) rendezvénysorozata. Egyetlen szépséghibája csupán az volt, hogy az eredeti elképzeléssel ellentétben nem jelent meg Orbán Viktor. Helyette a volt gazdasági miniszter, Matolcsy György igyekezett túllicitálni Kuncze Gábor ígéreteit.

Vállalkozás

Demján: "Nem lehet az új kormány tétova tehén!"

Tartalmas első napot zárt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) kétnapos konferenciája, amelyet a következő kormányzati ciklusra vonatkozó gazdaságpolitikai elvárásairól rendezett. Demján Sándor ügyvezető elnök már az első napon radikális változásokat sürgetett, amelyre a kormányzó MSZP 3+2 pontos járulékcsökkentést ígért, s az MDF elnöke lesújtó véleményét hangoztatta.

MTI/hvg.hu Vállalkozás

Demján: Magyarország a nemzetközi tőke kezében van

Hazánk a nemzetközi tőke, a kormány pedig az EU kezében van, mondta Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke. A szeptemberi konvergenciaprogram ugyanis eldöntheti az ország sorsát. Reális veszély, hogy rossz program esetén kivonják a nemzetközi tőkét az országból.

Jó hír jött a budapesti csapvízről

Jó hír jött a budapesti csapvízről

NNK: Kötelező felboncolni, aki az oltást követő egy hónapon belül meghalt

NNK: Kötelező felboncolni, aki az oltást követő egy hónapon belül meghalt

440 pénzügyi cég költözött a Brexit miatt Londonból az EU-ba

440 pénzügyi cég költözött a Brexit miatt Londonból az EU-ba