szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nemzetközi viszonylatban meglepően alacsony a magyarországi fiatalok vállalkozói kedve. A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) felmérése szerint hazánkban a 2,3 milliónyi 15-34 éves lakos kevesebb mint négy százaléka próbálna a saját lábán megállni a piacon.

Információ, ihlet és tapasztalat egy helyen

A FIVOSZ immár negyedik alkalommal rendezi meg idén a Fiatal Vállalkozók Hetét november 14. és 20. között. A rendezvénnyel a szervezet az ország gazdasági utánpótlás-nevelésében próbál segíteni; fiatalok széles rétegeit látják el hiteles információkkal és ihletet, önbizalmat próbálnak adni nekik. Az eseményen felvonultatják az ország legelismertebb vállalkozóit és szakembereit, akik személyesen osztják meg tapasztalataikat a fiatalokkal.

Komoly utánpótláshiánnyal fenyeget a magyar fiatalok alacsony vállalkozói hajlandósága. A helyzet azért is aggasztó, mert a jelenlegi kormány a kis- és középvállalkozásoktól várja, hogy beindítsa a honi gazdaságot.

A kis- és középvállalkozások nemzetgazdasági szinten központi szerepet játszanak a bevételek megtermelésében, a közteherviselésben, a munkahelyteremtésben és a fogyasztásban egyaránt. A mai fiatalok vállalkozó kedvének javítása nélkül nem képződik a nemzeti jövedelmet megtermelő utánpótlás.

Hiányzik a gyakorlati tudás

Takács Krisztián, a FIVOSZ uniós nagykövete, a Business Telecom Kft. alapító ügyvezetője szerint a sikeres példák bemutatása és a gyakorlati útmutatás erősítése lendíthet a legtöbbet az új vállalkozói generáció kinevelésében. Tapasztalataik szerint ugyanis az alacsony vállalkozási hajlandóságot a fiatalok, még az üzleti tanulmányokat folytatók is, leggyakrabban a sikeres hazai példák és a gyakorlati útmutatás hiányával indokolják.

A fiatalok szinte kizárólag csak elméleti oktatást kapnak; a szakmai kérdések, piaci helyzetek stratégiai szintű, általános elemzésével rendszeresen foglalkoznak, de senkitől nem tanulják meg, hogyan működik az üzlet a hétköznapokban. Ha a munkatapasztalattal nem bíró, főiskolát, egyetemet végzett elméleti szakemberek vagy a középiskola után munkalehetőség után kutató fiatalok úgy érzik, vállalkozóként minden energiájukat adminisztratív, adó- és munkajogi, szabályozási, munkaerő-piaci és egyéb, nem szakmai ügyek fogják lekötni, nem meglepő, hogy igyekeznek majd elkerülni a vállalkozás intézményét.

Tőkehiány és pszichés gát

©

A kezdő vállalkozók kilátásait feltérképező kérdésekre válaszolva a fiatalok a tőkehiányt említik leggyakrabban, de a velük folytatott beszélgetésekből az is kiderül, hogy legtöbben nincsenek tisztában a lehetőségeikkel. Nincsenek konkrét terveik, és akár kényelemből, akár félelemből, nem kutatnak aktívan bevonható források, szakmai vagy pénzügyi befektetők után.

„A forráshiány nagyon erős érv, amivel nem lehet vitatkozni, de sokan már azelőtt feladják, hogy az anyagi kérdések felmerülnének” – véli Takács Krisztián. – „Ezért annyira fontos a tapasztaltabb tagok hozzájárulása, mind a motiváció, mind a gyakorlati útmutatás terén.”

A kedv fokozható

A vállalkozó kedv növelésére a példaképek bemutatása és a sikeres hazai gyakorlatok elterjesztése mellett kiemelt figyelmet kell, hogy kapjon az öngondoskodás gondolata is. Vállalkozóként az egyén számára a tanulás, a szakmai fejlődés, a tapasztalatszerzés, a kreatív kibontakozás, sőt a jövedelem növelésének lehetőségei is nagyságrendekkel jobbak, mint alkalmazottként, miközben az alkalmazotti lét biztonsága a válság kezdete óta egyre inkább megkérdőjeleződik – állítja Kovács Patrik, a FIVOSZ alapító elnöke, aki maga is fiatal vállalkozó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Samsung is kiveheti a töltőt és a fülest az új Galaxyk dobozából

A Samsung is kiveheti a töltőt és a fülest az új Galaxyk dobozából

Szemrevaló koreai riválist kapott a BMW X3

Szemrevaló koreai riválist kapott a BMW X3

Újabb incidens Franciaországban: agyonlőttek egy fegyverest

Újabb incidens Franciaországban: agyonlőttek egy fegyverest