szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Teljes a bizonytalanság a Vas megyei Vát és Porpác határában megépítendő repülőtér körül. A reptér kiemelt minősítését tavaly szeptemberben vonta vissza a kormány: Orbán Viktor arra hivatkozott, hogy ártana a helyi turisztikai életnek, míg a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a túl erős gazdasági lobbit hibáztatta. A Nyugat.hu nyomozása során falakba ütközött és rábukkant egy fantomcégre, amelyről az Átlátszó.hu kiderítette, hogy talán nem is olyan fantom.

Még a Bajnai-kormány idején született az a kormányrendelet, amely kiemelt beruházásnak minősítette a váti repülőtér és logisztikai központ tervét. Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, fideszes parlamenti képviselő 2012 júliusában, egy kínai útja után úgy nyilatkozott, hogy kínai tárgyalópartnerei ragaszkodnak ahhoz, hogy a vát-porpáci térség kiemelt kínai logisztikai központ legyen, így úgy tűnt, végre továbbhalad az évek óta álló projekt – írja az Átlátszó blog.

2012. augusztusban azonban hirtelen egy kormányrendeletben hatályon kívül helyezték a reptér nemzetgazdaságilag kiemelt státuszát. Orbán Viktor egy interjúban arra hivatkozott, hogy a kereskedelmi reptér tönkretenné a helyi turizmust, ezt azonban a szakemberek cáfolták. A Nyugat.hu több cikkben is megpróbált utánajárni, hogy mi lehet az ok és felmerült bizonyos oligarchák, pontosabban Simicska Lajos és Töröcskei István neve is.

A megyei közgyűlés elnöke, Kovács Ferenc egy 2013. januári interjúban kijelentette, hogy a reptér ügye nincs lezárva, a kínaiak szándéka komoly. Erre bizonyíték lehet egy most előkerült, tavaly novemberi szerződés, amelyet a Vas Megyei Önkormányzattal kötött megállapodás szerint a Car Park Center Kft.-vel. A szerződés szerint mégis csak a kínaiak lehetnek azok, akik felpörgethetik a helyi gazdaságot, például azzal, hogy a Car Park Center korszerűsíti Liuzhou város parkolási rendszerét. A Nyugat.hu azonban nem talált ilyen névre hallgató céget.

Az önkormányzattal kötött szerződésen a cég adószáma nem szerepel, csak a címe, annak alapján próbálta az Átlátszó blog megkeresni az Opten cégadatbázisban. Az eredményről itt olvashat!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megint feljebb kúszott a benzin ára

Megint feljebb kúszott a benzin ára

Egy új vizsgálatot látva valószínűleg egy dohányos sem akar többet mentolos cigit szívni

Egy új vizsgálatot látva valószínűleg egy dohányos sem akar többet mentolos cigit szívni

A világ tizedik legszebb mozijának választották a Puskint

A világ tizedik legszebb mozijának választották a Puskint