szerző:
MTI/Napi Gazdaság
Tetszett a cikk?

Több tízezer, egyes becslések szerint akár 80-120 ezer vállalkozást is érinthet az az idén januártól életbe lépett szabály, amely a belföldi ügyletekről ír elő adatszolgáltatást, a kétmillió forint áfatartalom feletti kibocsátott számlákról minden cégnek jelentést kell készítenie, a beszerzéseknél pedig az ilyen befogadott számlák mellett azokról a partnerekről is adatot kell szolgáltatni, amelyektől az adott időszakban több mint 2 millió forint áfatartalmú árut szerzett be vagy szolgáltatást vett igénybe a vállalkozás – írta a Napi Gazdaság kedden.

Az adatokat a NAV-nak kell továbbítani, amely minden ügyletről két irányból kap jelentést: egyrészt a beszerzői, másrészt az eladói oldalról – és ahol eltérést tapasztal, ott érdemes körülnézni. Az adatok a kockázatelemzésekben lesznek hasznosak, plusz adalékot jelentenek majd az ellenőrzendő társaságok kiválasztásában – írta a lap.

Az első tapasztalatok alapján az adatszolgáltatás legnagyobb nehézségét az jelenti, hogy összeghatárhoz kötött. Ha nem lenne ilyen határ, akkor egy egyszerű szoftverfejlesztéssel meg lehetne oldani az adatok kigyűjtését a számviteli rendszerekből – mondta a lapnak Ágoston Péter, az RSM DTM partnere, aki szerint a nehézség nem is az eladói oldalon van, hanem a beszerzőin, hiszen itt az értékhatár feletti számlák mellett az egyes partnereket is figyelni és jelenteni kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
300 milliónyi hamis potencianövelőt foglaltak le egy XXII. kerületi raktárban

300 milliónyi hamis potencianövelőt foglaltak le egy XXII. kerületi raktárban

Michelisz a Hyundainál folytatja és új autót kap

Michelisz a Hyundainál folytatja és új autót kap

291 újabb áldozata van a koronavírusnak

291 újabb áldozata van a koronavírusnak