szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megbontaná a gyros-hamburger-pizza szentháromságot a tervei szerint hamarosan Magyarországra érkező gyorsétterem-hálózat, a Tacontento. A lánc közép-amerikai, mexikói ételeket kínál.

Franchise-partnereit keresi hazánkban a Tacontento, mexikói ételeket kínáló latin-amerikai étteremhálózat. A Tacontento étterem hálózatot Guatemalában alapították, a hálózat terjeszkedése során eddig Dél-Amerikára összpontosított. Öt saját éttermük működtetnek Guatemalában és Nicaraguában, a fennmaradó több mint 50 egységük franchise-ban működik. Két országban mester franchise partner segítségével terjeszkednek. Idén terveik szerint öt éttermet nyitnak Közép-Amerikában, valamint Kolumbiában is hozzálátnak a hálózat kiépítéséhez. Jövő évre tervezik a Brazíliában való terjeszkedés megkezdését.

Magyarországon a gyrost, hamburgert és pizzát forgalmazó gyorséttermek terjedtek el, míg ezzel szemben a távol-keleti és dél-amerikai országok "ízeit és hangulatát" idéző vendéglátóhelyek hiánycikkek. Kizárólag tacón alapuló étteremhálózat pedig csak néhány működik a világon. A Tacontento étteremhálózat főként a „tacóra” specializálódik, de kínálatában mellette más mexikói ételek (burrito, nacho), valamint saláták, levesek és limonádék is megtalálhatóak. Az első Tacontento étterem 2001-ben nyitott meg Guatemalában. A hálózat ma már öt országban, több mint 60 éttermük működik.

A Tacontento hálózat tulajdonosai olyan érdeklődők jelentkezését várják, akik rendelkeznek élelmiszer-ipari vagy vendéglátó-ipari tapasztalattal, jártassággal, és nyitottak a dél-amerikai ételek és kultúra iránt. Franchise partnereiknek teljes körű segítséget nyújtanak az üzletek kialakításától kezdve, az ételek elkészítési módjának elsajátításáig.

A koncepció könnyen adoptálható bármilyen adottságú üzlethelységbe. Jelenleg működő éttermeik alapterülete hozzávetőlegesen 75 és 500 négyzetméter között mozog. Nagy előny, hogy egy Tacontento koncepció esetében a befektetési költségek alacsonyabbak, mint más étteremhálózatoknál. Az üzleti koncepciót úgy építették fel, hogy annak működtetése egyszerű és könnyen elsajátítható legyen.

Bárki, aki ilyen éttermet szeretne üzemeltetni élelmiszer-ipari tapasztalattal kell rendelkezzen, valamint emellett alapvető elvárás, hogy a franchise átvevőként vegyen részt az étterem napi üzemeltetésben. Az étterem megnyitása történhet saját, vagy bérelt üzlethelységben egyaránt. Átlagosan egy étterem üzemeltetését 10 fő alkalmazott látja el. Az éttermeknek szigorúan a kivitelezési kézikönyv alapján kell elkészülniük. A hálózat központjának több mint 10 éves tapasztalata alapján elmondható, hogy Dél-Amerikában a legkisebb alapterületű étterem havi 20 ezer dollár, míg a legnagyobb prémium kategóriájú Tacontento éttermek havonta 200 ezer dollár forgalommal üzemelnek.

Ha szeretne más érdekes hírről is olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!