szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy élelmiszer-ipari cég tücsökből készült proteinszeletet dobott piacra.

Gyártói szerint a szelet sokkal fenntarthatóbb fehérjeforrás, mint más állati eredetű alternatívák. A proteinszelet elkészítéséhez tücsöklisztet használnak fel, melynek létrehozása során kivonják a rovarokból a nedvességet, és ledarálják. A kakaós, mogyorókrémes és zselés ízesítésű szelet a cég alapítói, a glasgow-i Gabi Lewis és a Los Angeles-i Greg Sewitz ötlete alapján született meg. Cégük, az Exo által elvégzett kutatások szerint a tücskök hihetetlenül magas fehérje-testtömeg aránnyal rendelkeznek. Kimutatták, hogy míg a tücsök fehérje – száraz súly aránya 69 százalék, a csirke aránya mindössze 31 százalék, a rostélyos húsé pedig 29 százalék. A rovarok hússzor hatékonyabb proteinforrásnak számítanak, mint a szarvasmarha, ugyanakkor nyolcvanszor kevesebb metánt szabadítanak fel – olvasható a vital.hu-n.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az állati fehérjék iránti kereslet 2050-re 30%-kal megnő, a növekvő kereslet pedig a hús- és a gabonaárakat is felpörgeti, és tovább nehezíti a megfelelő mennyiségű tengeri halellátmány biztosítását. A hústermelés fokozódó mértéke ugyanakkor súlyos terhet is ró környezetünkre. A tenyészállatok mára a mezőgazdasági területek 70%-át foglalják el, az emberi fogyasztás több mint 8%-ával egyenértékű vizet használnak el, és emellett az üvegházhatású gázkibocsátás jelentős részéért is ők a felelősek. A fenntartható fehérjeforrások iránti igény a rovartan felé irányítja a szakemberek figyelmét. A „hússal” és a növényekkel szemben a rovaroknak ugyanis nincs szüksége mezőgazdasági területekre. Viszonylag rövid tenyészciklusuk potenciálisan a legfenntarthatóbb fehérjeforrásokká teszi őket.

Ugyanakkor az Exo szerint a nyugati világban az emberek még a rovarevés gondolatától is irtóznak, ezért választották éppen a tücsköt, mert ez kisebb pszichológiai terhet ró az emberekre, mint a legtöbb más rovar fogyasztása. A páros azt reméli, hogy termékeik a világ egyre növekvő proteinszükségletének fedezésében nyújthatnak segítséget.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba

Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Videó: Kigyulladtak a Vivo telefonjai a hongkongi repülőtéren

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett

Karácsony Gergely látványos képekkel mutatja, milyen diákvárost szeretne a kínai egyetem helyett