szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az OXO Labs keddi workshopján az olyan szabályozási kereteket szétfeszítő innovációk buktatóiról és nehézségeiről beszélt többek között a befektetői csoportot vezető Oszkó Péter, amelyek akár olyan mamutokat is térdre kényszeríthetnek, mint az Uber vagy az Airbnb.

„A jogi normarendszer meglévő, ismert helyzetek szabályozását tudja kezelni, jövőbeni, elképzelt szituációk rendezése meghaladja a szabályozási kereteket. A valós innováció kilóg a szabályozási keretekből, hiszen olyan mértékben változtat meglévő feltételrendszert, környezetet, amit az aktuális logika jellemzően nem tud értelmezni és lekövetni” – vázolta az alapproblémát Oszkó Péter.

Élet a szürke zónában

A befektető szerint éppen ezért a technológiai innováció területén kialakuló projektek nagy része szabályozási szempontból a szürke zónába tartozik. „Sokan fogtok a szürke zónában mozogni, de tudni kell mik ennek a keretei, mik a vonatkozó szabályozások”- hangsúlyozta a befektető, és hozzátette, hogy „az innováció nem a jogszabályok bogarászásával kezdődik, eleinte lehet szabadon szárnyalni, de az örök második kérdésnek mindig annak kell lennie, hogy hogyan öli meg az üzletem a külső környezet?” – célzott arra Oszkó, hogy ha szabályozás hiányában nincs is minek megfelelni, a leselkedő veszélyekkel érdemes tisztában lenni.

©

„Nem csak briliáns ötletek kellenek, hanem könyörtelen végrehajtók is, akik kipréselik a csapatból az eredményt és legyűrik az akadályokat” – mutatott rá Oszkó arra, hogy egy ilyen bizonytalan környezetben felértékelődnek olyan – egyébként nem feltétlenül szimpatikus - vonások, amivel át lehet nyomni az elképzelést minden várható és nem várt akadályon. Oszkó szerint Magyarország egyébként sem tartozik azok közé az országok közé, ahol megkönnyítik a vállalkozók életét, amire példaként hozta a Tesla legújabb modelljének sikerét, amire már több százezer előrendelés érkezett, egy olyan platformon, ahol mindössze öt rubrikát kellett kitölteni a rendeléshez és a foglaló elutalásához, ami a szakember szerint az itthoni szabályozási környezetben lehetetlen lenne, és minél bonyolultabb egy folyamat, ugye annál több a lepattanó. Ezzel szemben vannak olyan országok, mint Észtország, ahol a nálunk hányattatott sorsú Uber problémáját is sikerült megoldani.

Becker György, reklámpszichológus sem éppen biztatta a technológia startup indításán morfondírozókat, és felhívta a figyelmüket, hogy még mielőtt világmegváltó innovációjuk a jogi szabályozás problémájával nézne szembe, addigra már le is másolják a találmányukat Kínában. Ezért aztán hangsúlyozta, hogy a sikerhez olyan rugalmas és kreatív szakemberekre van szükség, akik minden nap készen állnak egy újabb harcra, és nem dogmákban, kész megoldásokban gondolkodnak.

„Az a baj, hogy az az akadály amivel holnap szembe kell nézni, olyan még nem volt, nem alkalmazhatóak a bevett megoldások és nem lehet megoldást várni azoktól az emberektől, akik a meetingen előredőlnek, ha a főnök előredől, majd hátradőlnek, amikor az hátradől” – hívta fel a figyelmet az állandóan változó környezetre a szakember. Azt is hozzátette, hogy ráadásul a kreatív emberek a Bólogató Jánosokkal szemben nehéz természetű, kellemetlen emberek, akiket éppen ezért annál nehezebben tűrnek meg, minél nagyobb és minél „komótosabb” egy szervezet.

Az eseményen megszólalt egy olyan vállalkozó is, aki a mérsékelten szabályozott közösségi gazdaság – sharing economy – piacán tevékenykedik, és az Airbnb farvizén építette ki szolgáltatását. Schumicky Balázs a Goodapest Apartments tulajdonosa, saját és mások lakásait kezeli jutalék fejében, és mint mondta szerencsés helyzetben van, mert a jelenleg szabályozás minimális adóterhet ró a lakáskiadókra, akiknek mindössze évi 38400 forintot kell fizetniük évente, plusz a kerületenként eltérő idegen forgalmi adót, ami legrosszabb esetben sem haladja meg a 4 százalékot. Ugyanakkor így is mindössze 1500 lakáskiadó végzi legálisan tevékenységét azon négyezer tulajdonos közül, akik körülbelül hatezer lakást kínálnak rövidtávú kiadásra a külföldi turistáknak. Bár az airbnbzőket éppen most készül megregulázni a kormányzat, valószínűleg így is sokkal olcsóbban megússzák majd, mint az uber, amelyen ellen egészpályás letámadást indítottak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Emlékérmét bocsátott ki az MNB az Állami Számvevőszék tiszteletére

Emlékérmét bocsátott ki az MNB az Állami Számvevőszék tiszteletére

Akár 20 fok is lehet ma, ha felszáll a köd

Akár 20 fok is lehet ma, ha felszáll a köd

Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból

Máris komoly károkat okozott a brit gazdaságnak a kilépés az EU-ból