szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába adtak be a múlt héten törvényjavaslatot a reklámadó szabályainak átírásáról, mégsem viszik a képviselők elé most.

Egy ideig nem írják még át a reklámadó törvényét, hiába a múlt héten beadott javaslat. Eredetileg úgy volt, hogy a módosítást már ma elkezdik tárgyalni a parlamentben, de a Fidesz kérésére az ülés elején levették a napirendről ezt a témát.

A törvény átírását azért akarták nagyon gyorsan átnyomni a parlamentben, mert az Európai Unió Bírósága másfél hete elutasította a magyar kormány ezzel kapcsolatos keresetét. A kormány azt szerette volna elérni, hogy függesszék fel a brüsszeli döntést, amely megtiltotta az adó beszedését. Az Európai Bizottság azért döntött így, mert több szempontból is elfogadhatatlannak ítélte az adó szabályozását.

Brüsszelnek két kifogása volt a szabályozással. Hátrányos megkülönböztetést látott abban, hogy a magasabb árbevételű cégeket aránytalanul magasabb adó megfizetésére kötelezte – ez a gyakorlatban egyedül az RTL Klubot jelentette. Abban is tiltott versenyelőnyt láttak, hogy a 2013-ban nem nyereséges vállalkozások levonhatták a veszteséget az adóalapból, ez pedig főleg a TV2 számára jelentett segítséget.

A múlt héten beadott javaslat szerint a 100 millió forintnál alacsonyabb adóalap továbbra is adómentes lenne, pedig korábban ez volt az egyik pont, amely kiváltotta az uniós döntéshozók rosszallását. A százmilliós határ felett az adó 5,3 százalékosról 9 százalékosra változott volna, ha átmegy a javaslat.

A Magyar Lapkiadók Egyesülete és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete közösen tiltakozott a tervezet ellen. Szerintük ha tovább emelnék az adót, az gyakorlatilag teljesen eltüntetné a szektorban még megmaradt nyeresége, ami lapbezárásokhoz és újabb létszámleépítésekhez vezetne.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fricska az EU-nak és az USA-nak a magyar–szerb–orosz gázüzlet

Fricska az EU-nak és az USA-nak a magyar–szerb–orosz gázüzlet

Tóta W.: A Budapest Bank fosztogatói

Tóta W.: A Budapest Bank fosztogatói

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet