szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezért az adóért csak a kormány lelkesedik, de láthatóan nem adja fel.

Megvan az oka, miért nyújtotta be váratlanul a reklámadó módosítását a kormány: az Európai Unió Bírósága múlt csütörtökön elutasította a magyar kormány ezzel kapcsolatos keresetét – szúrta ki a Portfolio.

A döntés meglepő, hiszen a magyar kormány egy héttel korábban fordult csak a luxemburgi testülethez – igaz, kérése is meglepő volt. Azt szerette volna elérni, hogy az függesszék fel az adó beszedését tiltó brüsszeli végzést. A szokatlan eszközzel 2015 tavaszán élt az Európai Bizottság, amikor vizsgálatot indított amiatt, hogy több szempontból is elfogadhatatlan az adó szabályozása.

A kormány azonban az eltelt időszakban sem módosított a szakma által is sokat bírált adónemen, sőt, még azt követően sem, hogy novemberben a bizottság le is zárta a vizsgálatot, és megállapította, hogy a reklámadó nem felel meg az uniós jogszabályoknak.

Ezek után született meg kedden a régen várt módosítási javaslat, ám az sem aratott tetszést a szakma körében. Ma tizenegy, a hirdetési piacon, a reklámszakmában vagy a sajtóban működő szervezet jegyzett egy közös tiltakozást. Közleményük szerint a sajtó maradék nyereségét is elvinné a mostani 5,3 százalékról a hirdetésből származó bevétel 9 százalékára emelt adó, ami „további termékek megszűnéséhez, a szektorban működő vállalkozások számának csökkenéséhez, újabb létszámleépítésekhez vezet.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

1,3 millió felhasználó adatai szivároghattak ki a Clubhouse sikeralkalmazásból

Dárdai Petry Zsolt elbocsátásól: Kemény, ami történt

Dárdai Petry Zsolt elbocsátásól: Kemény, ami történt