Kelet-magyarországiakra vadásznak a Balatonnál

Erős szezonra számítanak a Balaton-parti vendéglátóipari egységek, bár a munkaerőhiány továbbra is nagy probléma – írta a Világgazdaság.

  • MTI MTI
Kelet-magyarországiakra vadásznak a Balatonnál

Ha az időjárás nem szól közbe, és száraz, meleg lesz a nyár, reális cél a 8-10 százalékos forgalomnövekedés – mondta a VG-nek Könnyid László, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

Szerinte viszont továbbra is komoly gondokat okoz a munkaerőhiány, főként szakácsokat és felszolgálókat nehéz találni, de mosogatókat és takarítókat sem egyszerű.

A munkaadók a béremelés mellett személyzeti szállással igyekeznek magukhoz csábítani az ország északi és keleti részében élőket. Ezenkívül egyre nagyobb hangsúly kerülhet a gyakornoki programokra, mentorálással próbálják megtartani a fiatal szakmunkásokat, hogy ne menjenek az első hívásra Ausztriába vagy Németországba.

Bóka István, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a szezonális balatoni állások legfeljebb féléves határozott idejű szerződést jelentenek, így a dolgozók nem tudnak kellően tervezni, és nem hitelképesek.

A városvezető szerint előremutató lenne a tizenkét hónapos munkahelyek elterjedése, amire az egész évben nyitva tartó szállodák mellett leginkább a kiállítóhelyek és a turisztikai attrakciók nyújthatnak lehetőséget.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.