szerző:
hvg.hu

Itt a kormány új módszere a multiláncok ellen.

Nincs arról szó, hogy fel kellene darabolni a nagy áruházláncokat – magyarázta a hvg.hu-nak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára Lázár János bejelentését, amely szerint ha egy napi fogyasztási cikkeket árusító üzletlánc árbevétele meghaladja az évi százmilliárd forintot, az automatikusan piaci erőfölényt jelent.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter erről a Kormányinfón beszélt, hozzátéve, ezt a rendelkezést az Európai Bizottság is jóváhagyta, így mostantól alkalmazni is fogják. A jóváhagyás egyébként egy uniós eljárás része, ezt a bizottság a multik kezdeményezésére indította a kereskedelmi törvény erre vonatkozó előírása miatt.

Vámos György elmondta: valójában a kereskedelmi törvény hetedik paragrafusáról van szó, ez a következőképpen írja le a jelentős piaci erőt:

olyan piaci helyzet, amelynek következtében a kereskedő a beszállító számára termékeinek, illetve szolgáltatásainak a vásárlókhoz való eljuttatása során észszerűen megkerülhetetlen szerződéses partnerré válik, illetve vált, és forgalmi részesedésének mértéke miatt képes egy termék, termékcsoport piacra jutását regionálisan vagy országosan befolyásolni;

Vagyis nem arról van szó, hogy ezt szankcionálni kellene – hanem azt, hogy egy ilyen cég esetében ezt eddig a hatóságnak kellett bizonyítania, mostantól viszont a törvény automatikusan kimondja a jelentős piaci fölényt.

Innentől amiatt indulhat eljárás, hogy egy cég visszaél-e piaci szerepével beszállítóival szemben. A törvény ugyanis szigorúbb elbírálást ír elő, tilthatja például kizárólagos szerződés megkötését, díjak egyoldalú felszámítását, de egy termék átadási ár alatt való értékesítését is. A nagy cégekkel szemben gyakori panasz, hogy alapvető, nagy forgalmú termékeiket – például a kenyeret vagy a tejet – is túlságosan olcsón forgalmaznak, az ebből eredő veszteséget pedig más áruknál kompenzálják. Ez mostantól lehetetlenné válna.

A szakember azt mindenesetre megjegyezte: a vizsgálat lezárultáról, a szabályok esetleges változásáról a szövetség nem kapott hivatalos információt a kormánytól. Épp emiatt értékelni sem szerette volna a mostani hírt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ön dönt, de már nem sokáig: viszik, vagy vezet?

Ön dönt, de már nem sokáig: viszik, vagy vezet?

Figyeljen erre az új ikonra a Messengerben, hasznos segítség lehet a beszélgetéseknél

Figyeljen erre az új ikonra a Messengerben, hasznos segítség lehet a beszélgetéseknél

A kormány már tudja, hogyan seprűz ki százezer embert a közszférából

A kormány már tudja, hogyan seprűz ki százezer embert a közszférából

Nem elég a szelektív szemét körüli mizéria, leáll egy fontos hulladéktípus gyűjtése

Nem elég a szelektív szemét körüli mizéria, leáll egy fontos hulladéktípus gyűjtése

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Párbeszéd, mert elvehetik a hajléktalanok holmijait

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Párbeszéd, mert elvehetik a hajléktalanok holmijait

Év végére 60 milliárd forint tartozásuk lesz a kórházaknak

Év végére 60 milliárd forint tartozásuk lesz a kórházaknak