szerző:
Szlavkovits Rita
Tetszett a cikk?

Megnéztük azt a levelet, amelyben Hódmezővásárhely észrevételeket fűzött az OLAF megkeresésére még októberben, és amiről Lázár János úgy vélekedett, hogy az OLAF azt úgy sem fogja beépíteni a végső jelentésébe. Az nyolc megállapításából négyre reagáltak, most kiderült, hogy ezek zöme elírásra figyelmeztette az európai hivatalt. Például, hogy nem 2011. május 05-én, hanem 04-én írták alá a szerződést, vagy nem pontosan írták le egy cég nevét.

Birtokunkba került az a levél, amelyet válaszként küldött a hódmezővásárhelyi önkormányzat még októberben az OLAF megkeresésére. Lázár János három héttel ezelőtt egy hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatón amellett, hogy Simicskára tolta a felelősséget a LED-es közvilágítási projektekkel kapcsolatos visszaélésekben, arról is beszélt, hogy csak azért nem engedik a nyilvánosságra hozatalát a városhoz eljuttatott OLAF-megkeresésnek, mert ahhoz az európai hivatal hozzájárulása szükséges. Azt is hozzátette akkor a kancelláriaminiszter, hogy a vásárhelyi önkormányzat négy pontban észrevételeket tett, azt vissza is küldték az OLAF-nak, de valószínűsítette a miniszter azt is, hogy ezek az észrevételek bele sem kerülnek az elkészült jelentésbe.

Most megkaptuk a hozzáfűzött észrevételeket:

©
©

A három héttel ezelőtti sajtótájékoztatón Lázár János azt is megjegyezte: arra, hogy miért választott az önkormányzat egy nemrég alakult, csupán 8-9 millió forintos törzstőkével rendelkező céget, az OLAF nem is volt kíváncsi. Azóta már kiderült, hogy valójában az OLAF erre is tett megállapításokat, ám ehhez a ponthoz nem volt észrevétele a hódmezővásárhelyi önkormányzatnak.

A város jegyzője, Korsós Ágnes a napokban azt is elmondta, hogy többször megkeresték az OLAF-ot azzal, hogy juttassák el számukra a jelentést, de nem kaptak választ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!