szerző:
hvg.hu

A Mol-csoport innovatív üzletágak és szolgáltatások ügyvezető igazgatója, a Slovnaft elnök-vezérigazgatója, Világi Oszkár a Világgazdaságnak adott interjút, melyben elárulta, miért van tele meccsnapokon a dunaszerdahelyi VIP-páholy a NER kiválóságaival, és megérné-e áramot és gázt árulni a töltőállomásokon.

Az egykori csehszlovák parlament valaha volt legfiatalabb alelnöke, a legnagyobb szlovák vállalat, a Mol-tulajdonú Slovnaft vezetője, szülővárosa, Dunaszerdahely focicsapatának tulajdonosa, valamint a Mol Nyrt. topvezetésének tagja Világi Oszkár, akinek a Csíki sörben, illetve számos egyéb élelmiszeripari cégben is érdekeltsége van.

A jogászként végzett üzletember a Világgazdaságnak adott, ma megjelent interjúban arról beszélt, hogy Európában idővel csökken az üzemanyagok iránti kereslet, és a Mol tisztában van vele, hogy a németországi értékesítés is kisebb lesz, emiatt az ottani többlet ugyancsak a térségünkben kereshet gazdát, erősítve az itteni konkurenciaharcot. „Erre egyrészt a töltőállomásaink szolgáltatásainak átalakításával kívánunk reagálni, vagyis ezentúl nem üzemanyagot, litereket adunk el, hanem kilométereket, hiszen az emberek már többet akarnak, mint pusztán tankolni” – mondta Világi, aki szerint a 70-30 finomítói üzemanyag és nem üzemanyag típusú termékarányból 50-50 felé mozdulnak majd el, azaz erősítenek a petrolkémiai üzletágon. Ehhez Tiszaújvárosban már elkészült a butadién- és a műgumiüzem, most pedig egy poliolgyárat terveznek.

A pozsonyi finomítóval kapcsolatban Világi elmondta, hogy tavaly nagyon jó évük volt, 85-ről 87 százalékra növelték az előállított termékeken belül a fehérek, azaz az üzemanyag jellegű, nagyobb értékű termékek arányát a kisebb értékű feketék rovására. Az alapanyag kizárólag importból származik, és már tengerről – az Adriáról – is vásárolnak, jóllehet ennek feldolgozása eltérő technológiát igényel, így meghatározó részben továbbra is az orosz piacról vásárolnak. Világi szerint a Slovnaft sikere a Fresh Corner üzletekkel rendelkező töltőállomásoknak is köszönhető, és a Mol stratégiája is arra épül, hogy a benzinkút kávézó, étterem és a napi bevásárlás helye is legyen, sőt Világi szerint akár banki, biztosítási adminisztrációval, vagy online kereskedelmes csomagkézbesítéssel, illetve áram- és gázvásárlással is bővülhet a töltőállomások portfóliója.

Marco Rossi, a magyar válogatott új szövetségi kapitánya Világi focicsapatától, a dunaszerdahelyi DAC-tól érkezett. Világi arról is beszélt, hogy Csányi Sándor Rossi átigazoltatása előtt felhívta, ő pedig biztosította arról, hogy bár még egy évig lenne érvényes a felvidéki csapattal a szerződése, „átengedi” Rossit a válogatottnak. A DAC arénája egyébként a magyar üzleti élet egyik új színtere, meccsnapokon rendszerint fontos találkozók zajlanak a stadionban. „Dunaszerdahelynek van egy különleges hangulata… aki csak egyszer is járt itt meccsen, azt megérinti a közeg, a hangulat, és visszavágyik” – indokolta Világi, miért van tele a VIP-páholy meccseken a NER kiválóságaival. Világi szerint ilyenkor nem esik szó üzletről, a meccs eufóriája ezt nem tenné lehetővé.

A Világi 90 százalékos tulajdonában álló csapatra egyébként évi 3,3 millió euró jut, mely nagyjából fele a Ferencváros vagy a Videoton költségvetésének. A stadionjuk októberre lesz teljesen kész, az építkezés 28 millióba euróba került. Világi szerint a magyar foci felemeléséhez a létesítmények már adottak, most a tudást kellene fejleszteni.

Az üzletember a csallóközi élelmiszerekre épülő márkáról, a Kukkoniáról is beszélt, melyet a Piemonthoz hasonló üzletté, míg a felvidéki Duna-part melletti területeket borrégióvá kívánja fejleszteni. A Heinekennel vívott harcában komoly kormányzati hátszelet élvező Csíki sörrel kapcsolatban eddig is köztudott volt Világi érdekeltsége, aki most azt fedte fel, hogy miután a Lixid Project 2014-es indulásánál pénzügyi segítséget nyújtott, opciós joga van a tulajdonszerzésre.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Varga Szabolcs Vállalkozás

Ennyi a titok? – Megszólal az Igazi Csíki egyik befektetője

Az Igazi Csíki Sört gyártó cégnek csak 50 százalékban a székely vállalkozó, Lénárd András a tulajdonosa, aki maga beszélt arról, hogy mellette van még egy magyar befektető, akit nem akar megnevezni. Miután azonban a Mol szlovák leányvállalatának elnökét, Világi Oszkárt hírbe hozták a céggel, megkérdeztük a találgatásokról annak a szlovákiai vállalkozásnak a vezetőjét, amely a cégiratokban is szerepel, árulja el, hogy kiről van szó.

Keresi a BKK azt a háromgyerekes nőt, akit állítólag megalázott egy ellenőr

Keresi a BKK azt a háromgyerekes nőt, akit állítólag megalázott egy ellenőr

Megjelent a Műértő 2019 téli duplaszáma

Megjelent a Műértő 2019 téli duplaszáma

A világ legkúlabb kocsmazenésze 70 éves – Tom Waitsről Hobo, Lovasi, Sziámi

A világ legkúlabb kocsmazenésze 70 éves – Tom Waitsről Hobo, Lovasi, Sziámi

Ezeket a zenéket imádta a világ 2019-ben – és a 2010-es években

Ezeket a zenéket imádta a világ 2019-ben – és a 2010-es években

Ha ezt az apró chipet tényleg behelyezik az agyunkba, az sok mindent megváltoztathat

Ha ezt az apró chipet tényleg behelyezik az agyunkba, az sok mindent megváltoztathat

Tömeghalál egy indiai gyártűzben

Tömeghalál egy indiai gyártűzben