szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tiszai holtág kármentesítésre szorul, mert évtizedekig Szeged pöcegödreként használták. Nemrég elindult a több milliárd forintos program, de még mindig folyik bele határérték fölötti káros anyagot tartalmazó termálvíz. Pénteken, egy lakossági fórumon kiderült, hogy engedélye van az agrárcégnek, amelyik a vizet ide pumpálja.

„Most azonnal tiltsák be” – követelték többen is azokon a szegedi lakossági fórumokon, amelyeket pénteken, két helyszínen is tartottak a tiszai holtág kármentesítési programjának lebonyolítói. „Ki, és milyen hatósághoz fordulhat, hogy az agrárcég termálvizének szennyezését szüntessék meg?” – kérdezték többen is a fórumon jelen levő kormányhivatali szakemberektől és a projektet vezető vízügyi igazgatótól. Bizonytalan válaszokat kaptak a kérdezők, s bár szinte az összes hatóság jelen volt, éppen az engedélyt kiadó katasztrófavédelmi igazgatóság nem volt ott, a helyiek tüntetést terveznek.

A Szeged déli részén található, 18 kilométeres tiszai holtág egy szakasza súlyosan szennyezett, a káros anyagok forrásait már vagy két évtizede megszüntették, de máig maradt egyedüliként a magas fenoltartalmú termálvíz. Alig egy hete írt a hvg.hu arról, hogy az évtizedeken át Szeged szennyvízgyűjtőjének használt holtág rehabilitációjára, első körben vízgazdálkodási projektként kaptak a vízügyesek kétmilliárd forintot, majd menet közben kiderült, hogy jóval súlyosabb a szennyezés az iszapban, ezért átsorolták a projektet a kármentesítési programba, dupla pénzt szánva a holtágra. Az átminősítés már egy évvel ezelőtt megtörtént, de a lakosokat nem tájékoztatták arról, hogy hol tart a program, milyen szennyezéseket mutattak az újabb vizsgálatok, miként és főleg hol fogják az irdatlan mennyiségű szennyvíziszapot kezelni, letenni.

©

Ezért a városrészek civil szervezetei a saját szakállukra kutakodtak, szereztek meg dokumentumokat. Nyilván az előző, a vízgazdálkodási projekt adataihoz tudtak hozzájutni, ezekből derült ki, hogy a mederből kiemelt szennyvíziszapot a közvetlen közelükben tervezik kezelni, ez nagyjából 160 ezer köbméter szennyvíziszap elhelyezését jelenti, ami többszöröse annak a külföldinek, amit Székesfehérvárra szállítottak. A lakosok a jelenlegi projektről semmit nem tudtak, nőtt a feszültség.

Pénteken este talán ezért is szerveztek a projekt lebonyolítói egymás után két helyszínen fórumot. Mindkét helyen tömve volt a terem. A fórumon ott voltak a környezetvédelmi hatóság munkatársai, a vízügyi igazgató, és a tényfeltáráson és pilot teszten dolgozó Adept Enviro Kft szakemberei is. Ez utóbbiról írtuk legutóbb, hogy Mészáros Lőrinc testvére tulajdonába került májusban, majd szeptemberben nyerte el a négymilliárdos projekt 260 millió forintos, tényfeltárásra kiírt közbeszerzését. Most kitettek magukért, három szakembert is küldtek a fórumra.

A szennyvíziszap marad, mert máshol nem fér el

A fórumon a céget olyan szakemberek képviselték, akik elismertek a szakmában, köztük például, Andó József, az MTA kandidátusa, aki a vörösiszap-katasztrófa utáni kármentés tényfeltárásában is közreműködött. Andó a technológiát ismertette, amivel a gigamennyiségű szennyvíziszapot kezelnék majd. A végső technológiát egy pilot programban kísérleteznék ki: a holtág egy szakaszát vízmentesítenék, ebből emelnének ki kilencszer 100 köbméter iszapot, ezt egy-egy kazettában helyeznék el, majd a módszerek tesztelése után döntenék el, hogy melyiket alkalmazzák nagyban. A teszt helyszínét az ATIVIZIG jelöli majd ki, ehhez egy fél hektáros terület szükséges, az pedig egy további kérdés, hogy a maradék irdatlan mennyiséget hol tennék le. Azt leszögezték a szakemberek, hogy

Magyarországon nincs olyan méretű veszélyes hulladékkezelő, amely ezt képes lenne befogadni, így a helyieknek bele kellene nyugodniuk, hogy a környéken kell ezt megoldani.

„Márpedig itt nem lesz szennyvíziszap-kezelő” – állt fel egy fiatal nő, aki családjával néhány éve költözött a kertvárosba. Végül a szennyvíziszap tervezett lerakója mellett élőknek rendezett fórumon nem derült ki, hogy most a hallottak után belenyugodtak-e, hogy az iszapkezelő az ablakuk alatt lesz, de az itt is felmerült, hogy legalább a termálvíz befolyást szüntessék meg.

©

Engedéllyel szennyez

A másik fórumon, amelyet a „dögtisza” közvetlen partján élőknek szerveztek, a termálvízszennyezés került a középpontba. Évek óta kilincselnek az itt élők, hogy ezt a szennyező forrást szüntessék meg, ennek soha semmilyen eredménye nem lett. Most is mindenki lepasszolta a kérdést, így a vízügyi igazgató, a kármentesítéssel foglalkozó cég, de a kormányhivatal környezetvédelmi főosztályvezetője is.

„Mondja meg valaki, hogy kinek van joga kérni, hogy azonnal fejezze be a cég a szennyezést, és melyik hatóság felel ezért” – zárta volna rövidre a témát az egyik felszólaló. Nehezen, de jött a válasz a vízügyi igazgatótól, hogy 2013 óta a katasztrófavédelmi igazgatóságok hatáskörébe tartozik a vízjogi engedélyeztetés, így náluk kell kilincselni.

Pont ez a hatóság nem volt ott egyik fórumon sem.

A városrészek civil szervezetei azért már korábban is forgolódtak, így megtudták hivatalos úton is, hogy az agrárcég, a Floratom Kft ideiglenesen, a fenol megengedett határértékének többszörösére kapott engedélyt. Ez az engedély addig szól, amíg a projekt kivitelezése meg nem kezdődik. Ezt követően sincsenek arra tervek, hogy visszasajtoló kutat építene a társaság, hanem az uniós forrásból, a programra biztosított pénzből építenek majd vezetéket, amely a fenolos termálvizet a helyi szennyvíztisztítóba vezeti, vagy ha ide már nem fér, akkor a Tiszába.

©

A második, a „dögtisza”, vagy Feketevíz partján élőknek szervezett fórumra elmentek többen is az előző gyűlés résztvevői közül. Itt a két ellentétes érdekeltségű csoport közös forrpontja a termálvízszennyezés volt. „Ha kell, a cég bejáratánál fogunk tiltakozni” – egyeztek meg a résztvevők. Egy fiatal vállalkozó, aki a rózsaszínű víz közvetlen partján lakik, arra próbált a jelenlévő szakemberektől választ kapni, hogy a fenoltartalom, amely a termálvízzel kerül a „kertjébe”, veszélyes-e a levegőbe párologva az egészségre. Nem kapott megnyugtató választ, az egyik szakértő azt mondta, hogy be kell méretni, mert tényleg veszélyes lehet.

Az ideiglenes engedéllyel rendelkező agrárcég egyébként nemrégiben, konzorciumban a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt-vel, és a Neumann János Egyetemmel közösen nyert milliárdos pályázatot a stressztoleráns zöldségfajták nemesítésére. Korábban a hvg.hu is kereste az egyébként a hazai kertészetek egyik legjelentősebb cégének vezetőjét, hogy a visszasajtolásról kérdezzük. A vezérigazgató akkor azt mondta, hogy az alföldi porózus talajokba való visszasajtolás, lehetetlen. Közben Szegeden éppen zajlik az a beruházás, amellyel 27 ezer panellakás távfűtését állítják át termálvízre úgy, hogy visszasajtolókat is építenek.

Bárhogy is döntenek a tiszai holtág mellett élők, tüntetnek, vagy sem, pár hónap múlva, amikor vélhetően elkezdik a kármentesítő program kivitelezését, az engedélyt is bevonja a hatóság, amely eddig hagyta, hogy az amúgy is lepusztult holtágba beleeresszék a szennyezést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!