Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Előre nem látható többletfeladatok és a járvány miatt a honvédség a vártnál hamarabb felélte a kormánygépként is funkcionáló Airbus szállítógépek üzemeltetési keretszerződését. Gyorsított tárgyalásos eljárást írtak ki az új szerződés megkötésére.

Fenntartót keres a Magyar Honvédség nevében a központosított fegyveres beszerzésekért felelős Védelmi Beszerzési Ügynökség „közepes szállítórepülőgépekhez” a 2020-2025 közti időszakra – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből.

A kiírásból kiderül, hogy egész pontosan Airbus A319-112 típusú gépekről van szó – ilyenből a honvédség kettőt üzemeltet, 2017 végén vették őket körülbelül 20 milliárd forintért. A kormány eleinte kötötte az ebet a karóhoz, hogy többfunkciós csapatszállítókról van szó, nem pedig kormánygépekről, aztán szép lassan kiderült, hogy a „csapatszállítók” rendszeresen a kormány tagjait, illetve Áder János köztársasági elnököt (is) fuvarozzák. Egy ideje a kormány már képeket is oszt meg hivatalos állami utakról, a háttérben valamelyik honvédségi Airbusszal, a hivatalos álláspont pedig úgy módosult, hogy

multifunkciós csapatszállítókról van szó, amelyek alkalomadtán kormánygép-funkciót is betöltenek.

Az azonban 30 évig titok, pontosan mikor, merre és milyen megbízásokat teljesítenek az Airbusok akár kormánygép, akár másmilyen szerepekben, minthogy papíron „katonai szállításokról” van szó. A kormányzati utak általános listáját a honvédség viszont kiadta a hvg.hu-nak:

Megszereztük a listát, hova reptették a "nem kormánygépekkel" Orbánt, Pintért, Szijjártót

Nem hajlandó a Magyar Honvédség elárulni a részletes adatokat arról, hogy melyik állami vezetőt hova utaztatták a "nem kormánygép" repülőgépekkel, csak egy összesített listát adtak ki a hvg.hu-nak. A részletes költségekről ugyanígy titkolóznak, azt viszont megtudtuk, hogy a legolcsóbb út 1,2 millió forintba, míg a legdrágább 28,6 millióba került.

A honvédség egyébként kisebb „futárgépeket” is üzemeltet, amelyek szintén „nem kormánygépek”, de ellátnak ilyen feladatokat. A berendezésük pedig minden, csak nem spártai.

Eddig azt se tudtuk, van külsős üzemeltető

A Védelmi Ügynökség a beszerzést gyorsított tárgyalásos eljárásban írta ki, az ajánlatok megtételére mindössze két hét áll rendelkezésre. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a „repülőgépek üzemeltetése, folyamatos légi alkalmasságának fenntartása érdekében előre nem látható többletfeladatok, valamint a rendkívüli járványhelyzettel kapcsolatosan megnövekedett igénybevétel forrásigénye miatt a meglévő szerződés keretösszege idő előtt felhasználásra került”.

A fentiekből ugyebár az következik, hogy

a nem kormánygép kormánygépek üzemeltetését eddig sem a honvédség látta el, hanem külsős vagy állami cég

– erről korábban nem számoltak be, bár nem szokatlan, hogy a honvédség kiszervezi repülő eszközök karbantartási, üzemeltetési feladatait. A Védelmi Ügynökség 2020 eleje óta működik, és valóban úgy tűnik, hogy az ígéreteknek megfelelően javult a honvédelmi beszerzések átláthatósága.

Nem tudni, hogy eddig mennyibe került az Airbusok üzemeltetése, a feladatra mindenesetre 2020-2025 között összesen nettó 13,9 milliárd forintot (bruttó 17,6 milliárdot) szán a honvédség az alábbi éves bontásban (nettó összegek):

  • 2020: 281 924 722 Ft,
  • 2021: 4 343 116 769 Ft,
  • 2022: 1 968 503 937 Ft,
  • 2023: 1 746 456 693 Ft,
  • 2024: 2 733 070 866 Ft,
  • 2025: 2 780 314 961 Ft.

Ezek keretösszegek, amelyek kitöltésére a honvédség nem vállal garanciát. A 8-9 éves gépek darabját Simicskó István honvédelmi miniszter korabeli állítása szerint a 70-80 millió eurós újonnani ár feléért sikerült beszerezni, vagyis akkori árfolyamon számolva darabját körülbelül 20 milliárd forintért.

A pénzért cserébe a majdani üzemeltetőnek vállalnia kell a gépek „folyamatos légialkalmasságának, üzemképességének, teljes körű logisztikai támogatásának biztosítását”. Mindezt alapesetben két helyszínen, a kecskeméti katonai reptéren, illetve a budapesti Liszt Ferenc polgári reptéren. Továbbá bármely, „esetenkénti települési állomáson”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oroszi Babett Itthon

Kiderítettük, hova és mennyiért repült Áder és Pintér a "nem kormánygépekkel"

A Magyar Honvédség tavaly év végén tömbösítve küldte meg a hvg.hu-nak, hogy az állami vezetők közül kik és hova utaztak a honvédségi repülőgépekkel, ezért egyesével kikértük az adatokat a minisztériumoktól illetve a Köztársasági Elnöki Hivataltól. A Miniszterelnökség nem tudja, Orbán hova repült, a külügy húzza az időt, az Áder Jánosra és Pintér Sándorra vonatkozó adatokat viszont megkaptuk.