szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A közétkeztetésre kiírt közbeszerzési kiírást is megszüntette a hatóság. A polgármester politikai motivációt sejt a döntés mögött.

Tízmillió forintra büntette a józsefvárosi önkormányzatot a Közbeszerzési Hatóság a közétkeztetésre kiírt, a hatóság szerint jogsértő közbeszerzési eljárás miatt – adta hírül a Hirnyolc.hu. A kiadványban az olvasható, hogy a józsefvárosi önkormányzat ezúttal az esélyegyenlőségre és az egyenlő elbánásra vonatkozó alapelveket sértette meg az új közétkeztető kiválasztása során. Hozzátették még, hogy a bírság mellett a hatóság megsemmisítette az ajánlati felhívást, a közbeszerzési dokumentációt és az ajánlatkérői döntéseket is.

A Közbeszerzési Hatóság egyszer már 50 millió forintra büntette a kerületet azt követően, hogy tavasszal a koronavírus-veszélyhelyzet idején Pikó András polgármester (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) felbontotta az élő közétkeztetési szerződést, és versenyeztetés nélkül egy új céget bízott meg a szolgáltatás működtetésével.

A kormányhivatal vizsgálja a józsefvárosi közétkeztetési szerződés felmondását

A kormányhivatalhoz fordult Józsefváros régi közétkeztetési szolgáltatója, mert szerintük a veszélyhelyzet ellenére a polgármesternek nem lett volna jogköre a közgyűlés nélkül felrúgni a szerződésüket.

A polgármester a közösségi oldalán reagált a döntésre. Azt írta, a korábbi közétkeztetési szerződést azért bontották fel, mert „2015-ben a Fidesz, Kocsis Máté vezetésével olyan szerződést kötött, mely végeredményében az önkormányzat anyagi érdekeit súlyosan károsította, melynek kiírása egy haveri cég érdekében súlyosan versenykorlátozó volt, amelynek a feltételeit bizonyíthatóan a cég diktálta és amely feltételeket a cég nem is teljesítette, viszont lehetőséget teremtett számára a folyamatos áremelésre. Ezt a szerződést 2019-ben, már az önkormányzati választási kampány alatt a Fidesz, Sára Botond vezetésével törvényt sértve határozatlan idejűvé módosította”.

A polgármester szerint az „utóbbi hónapok eseményei azt a gyanút vetik fel, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) döntéseivel, melyekben nem cáfolja a korábbi szerződés törvénysértő és önkormányzatunkra nézve hátrányos voltát, a politikai megrendelő szolgálatába szegődött”.

Pikó András szerint ezt a gyanút erősíti a testület legutóbbi döntése, amellyel megszüntette a korábban általa is jóváhagyott és nem kifogásolt közbeszerzési kiírásukat. A polgármester szerint arra hivatkoztak, hogy versenykorlátozó az a feltételük, amely egy szállítójármű meglétét szabta az ajánlattevőknek. Pikó szerint ezzel a feltétellel kapcsolatban a hirdetményük ellenőrzésekor nem tett  semmilyen megjegyzést.

A Közbeszerzési Hatóság pénteken reagált a cikkünkre. Azt állítják, hogy Pikó András Facebookon tett kijelentései több ponton nem fedik a valóságot. "A Közbeszerzési Hatóság a hirdetményeket a beérkezést követő maximum kettő munkanapon belül megvizsgálja, és jelzi, ha azok nem felelnek meg a közbeszerzésre vonatkozó jogszabályoknak, mert pl.: versenykorlátozó részeket tartalmaz. A Józsefvárosi Önkormányzat Közétkeztetés tárgyú uniós, nyílt eljárás ajánlati felhívása esetében is így járt el, vagyis megvizsgálta, és jelezte a kiíró felé, hogy az alkalmasságra vonatkozó egyik kritérium nem felel meg a jogszabályoknak, az ellátási logisztika bemutatása nincs megfelelően meghatározva."

Azt is hozzátették, háromszor kértek hiánypótlást az önkormányzattól, illetve küldték vissza ezért a dokumentumokat nekik. Miután a harmadik felszólítást követően is fennmaradtak a jogsértő előírások, a Hatóságnak kötelessége volt az eljárás elindítani, ugyanakkor törvényi kötelessége a hatóságnak a fennálló jogsértés miatt hivatalból jogorvoslati eljárást kezdeményeznie. Ebben nincs mérlegelési lehetőség - írják. A döntőbizottság az 544,469,000 forint összértékű eljárás esetében 10 millió forintos bírságot szabott ki a Józsefvárosi Önkormányzatra és megsemmisítette a teljes eljárást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Törölték a Hamiltonra kiszabott bírságpontokat

Törölték a Hamiltonra kiszabott bírságpontokat

Mi lesz, ha a maradék kapcsolatunkat is elveszítjük a Duna-parttal?

Mi lesz, ha a maradék kapcsolatunkat is elveszítjük a Duna-parttal?

Karácsony bemutatta, milyen rakpartot álmodtak meg

Karácsony bemutatta, milyen rakpartot álmodtak meg