szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A rendelkezés szombaton lép életbe, azt kéri a kormány az idősektől, hogy inkább kérjenek segítséget a bevásárláshoz.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A kereskedelmi szervezetek és az Idősügyi Tanács javaslatára a kormány felfüggeszti az idősek vásárlási idősávját december 12. szombattól, ezzel segítve, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben – jelentette be a Kormányzati Tájékoztatási Központ péntek délután. A közlemény szerint a felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben, az erről szóló kormányrendelet hamarosan olvasható lesz a Magyar Közlönyben.

A közlemény szerint így szombattól időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is.

Az időseket arra kérik, hogy ha tehetik, akkor inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz, de ha személyesen mennek vásárolni, akkor kerüljék a zsúfolt üzleteket.

Az idősávot a járvány lassítását és az idősek védelmét szolgáló lépésként november 24-étől vezették be újra. Ennek értelmében minden hétköznapon 9 és 11, hétvégén pedig 8 és 10 óra között csak 65 év felettiek léphettek be az élelmiszerüzletekbe, drogériákba és gyógyszertárakba.

Orbán Viktor hétfőn még arról beszélt, hogy a jelenleg is érvényben levő szigorú intézkedéseket fenntartják január 11-ig. A járványügyi szabályok között ott volt az idősek vásárlási idősávja is többek között.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium viszont csütörtökön már azt közölte, hogy a kormány az idősáv esetleges módosításáról egyeztet az intézkedést kezdeményező Idősügyi Tanáccsal, amelynek elnöke a miniszterelnök.

A hazai kereskedelmi vállalkozások szakmai, érdekképviseleti szervezetei korábban azt kérték, hogy az adventi időszakra szüneteltessék a vásárlási sávot. Szerintük ezzel enyhíthető lenne az ünnepek előtt jellemző zsúfoltság az üzletekben, ami a legnagyobb forgalmú hetekben segítheti a járvány elleni védekezést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!