szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakszervezet szerint jobb lenne, ha 24-én ki se nyitnának.

Ne hagyják az utolsó pillanatokra a bevásárlást – kérik a hazai áruházláncok a vásárlókat. A multiláncokat tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség közleményben reagált arra, hogy a karácsonyi rohamot várhatóan a mostani rendben, vagyis a 65 év felettieknek fenntartott kétórás idősáv és a korai zárás mellett viszik majd végig az üzletek. A szövetség ezért arra kér mindenkit, hogy tervezzen előre és lehetőleg egyedül látogassa a boltokat, az idősektől pedig azt, hogy saját biztonságuk érdekében éljenek a számukra fenntartott idősáv lehetőségével. (A mostani rendelet nem tiltja meg a számukra, hogy bármely időpontban látogassák a szigorítás által érintett üzlettípusokat (az élelmiszerboltokat, a gyógyszertárakat és a drogériákat).

Az OKSZ tagvállalkozásai a pandémia kezdete óta több 10 milliárd forintot fordítottak a védekezésre, ennek jegyében a tömeges jelenlét, a tolongás elkerülése érdekében több szakeladó, pénztáros és árufeltöltő dolgozik, megerősítették a vevőszolgálatokat is.

A fentieken túl az áruházak, a vásárlók biztonsága érdekében többféle, egymástól eltérő eszközt alkalmaznak, így például:

  • korlátozhatják az egyidejűleg használható bevásárlókocsik, bevásárlókosarak számát, e nélkül pedig nem engednek be vásárlót,
  • folyamatosan felhívják rá a figyelmet és padlómatricákkal is segítik a távolságtartást, erre az eladótérben is kérhetik a vásárlókat, akár személyes megszólítással is,
  • a pénztárak mellett a csemegepultoknál, hentespultoknál is távolságtartást kérnek és azt a padlón elhelyezett jelölésekkel segítik.

Hétfőn a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének a vezetője nyilatkozott a hvg.hu-nak, ő arról beszélt, az idősek bevásárlási sávja hétvégén nehezen bírható, akkor hiányzik a két kiesett óra. Karsai Zoltán szerint rizikós lehet december 24-e is, ami hivatalosan munkanap, így miközben korábban – jellemzően 14 órakor – zárnak majd az üzletek, az idősek sávja miatt kiesik a 9-11 óra közötti időszak, ezért komoly tumultus alakulhat ki. A szakszervezet ezért azt kéri az üzletláncoktól, inkább ne is nyissanak ki aznap. Megkeresésükre hétfőig az Auchan és a Spar reagált, ők 14 óra helyett már délben be fognak zárni szenteste napján, vagyis 11 után már nem lesz érdemes elindulni bevásárolni. A barkácsáruházak pedig nem fognak kinyitni aznap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!