szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Budapesti éttermekben, cukrászdákban és kávézókban jártunk, hogy megnézzük, hogyan próbálnak meg túlélni a koronavírus-járvány második hullámában. Van, ahol egy teremtett lélek sincs, a legtöbben a házhoz szállításból próbálnak megélni. Fotósorozat, 1. rész.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A vendéglátás és a turizmus egyértelmű vesztese a mostani járványhelyzetnek. Egy felmérés szerint a magyarországi kis- és középvállalkozások 10 százaléka biztosra veszi, hogy elbocsátásokra kényszerül, és a nagyobb vállalatoknál is nagyjából 10 százalékos leépítés van napirenden. Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, szerinte Budapesten az éttermek 50 százaléka nem nyit ki a válság után. A szektorban az egyik legnagyobb probléma az, hogy a vendéglátósok nehezen jutnak hozzá az állami bértámogatáshoz, egyelőre az sem világos, mekkora segítséget hoz majd a múlt héten bejelentett ingyenhitel. Sokan sürgetik a fokozatos újranyitást is.

Addig is, aki csak teheti, átáll a házhoz szállításra, csak hogy túléljen. Sokaknak még így sem sikerül.

A koronavírus magyarországi megjelenésének egyéves évfordulójához közeledve megnéztük, milyen állapotban vannak a magyarországi vendéglátóhelyek. Jártunk hajón, étteremben, vásárcsarnokban, cukrászdákban és kávézókban. Asztalokra pakolt székek, lezárt, üres helyiségek, dobozolás – fotósorozat a magyar vendéglátóipar helyzetéről koronavírus-járvány idején.

Mióta kirakták a Nyitva feliratot a Szamosnál, még a villamosról is leszállnak süteményért.
Túry Gergely
Pörög a házhozszállítás a Zila Kávéházban és Étteremben.
Túry Gergely
Megszokott süteményeikért állnak sorba a törzsvendégek a Cziniel Cukrászdában.
Túry Gergely
A Fakanál Étteremben térelválasztó plexiket tettek az asztalok közé, abban bízva, így nyitva lehetnek.
Túry Gergely
A Szamosnál a galériát teljesen le kellett zárni.
Túry Gergely
Csönd honol a vásárcsarnokban, zárva a Fakanál Étterem.
Túry Gergely
A Gerbeaud is elvitelre árul.
Túry Gergely
Sokan térnek be kávéért a Cziniel Cukrászdába.
Túry Gergely
Nem állt meg az élet a Zilában, a hűtőpultot rendezgetik.
Túry Gergely
Köszöntőtábla fogadja a vendégeket a Cziniel Cukrászdában.
Túry Gergely
Jelképesen lezárva a kávézó a Zilában.
Túry Gergely
Jut idő a leltárra a Fakanál Étteremben.
Túry Gergely
Gerbeaud-hangulat: reggeli napsütésben fénylik a terem, amely régen tömve volt vendégekkel.
Túry Gergely
A csokitorta a sláger a Szamosnál.
Túry Gergely
Előre összehajtogatják a tortadobozokat a Czinielnél, hogy a vendégeknek ne kelljen várniuk.
Túry Gergely
A Vásárcsarnok, ahol leállt az élet.
Túry Gergely
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gyenis Ágnes hvg360

Oszd meg és büntess – így kezeli a kormány a vendéglátósok ügyét

A fennmaradásért vívott kilátástalan küzdelem sem hozza össze a vendéglátósokat. A saját vállalásaival késlekedő kormánynak sikerült leállítania a hétfői nyitásra készülő „lázadókat”, s a rosszul szervezett tüntetések is érdektelenségbe fulladtak. Lelkiállapotukról, lehetőségeikről négy érintett beszélt a HVG-nek.