szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Korábban 280 ezer érintettről lehetett hallani, ám a GKI utánaszámolt, és egy sokkal magasabb szám jött ki.

A 2022-től életbe lépő, 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentességgel kapcsolatban eddig nagyságrendileg 280 ezer érintettről lehetett hallani. Ez a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) korcsoport szerinti foglalkoztatottsági adataiból származik, ami az éves átlagos foglalkoztatottságot méri.

Egy másik mutató, a NAV 2019-es évre vonatkozó bevallási adatait nézve ugyanakkor 460 ezer fiatalt fog érinteni a változás.

A nagy eltérés egyik oka a gazdaságkutató szerint, hogy a 25 év alattiak jelentős része idénymunkásként, vagy időszakosan dolgozik, így csak részlegesen kerülnek be a KSH statisztikáiba. “Természetesen ez azt is jelenti, hogy ezeknek a fiataloknak csak időszakosan nyújthat segítséget a kedvezmény.”

A NAV adatai alapján a 25 év allatiak átlagosan havi bruttó 127 (nettó 84,5) ezer forintot kerestek, így a korosztályra jellemző alkalmi munkások lefelé húzzák az átlagot. Ez a GKI szerint azt jelenti, hogy egy 25 év alatti átlagosan

havi nettó 19 ezer forint többletbevételhez juthat majd a kedvezménnyel.

Amennyiben a teljes munkaidőben foglalkoztatott 25 év alattiak várható keresetemelkedéséről akarunk pontosabb képet kapni, úgy a GKI szerint jó alapot ad a közmunkás- és minimálbéren, valamint a garantált bérminimumon és az átlagbéren keresők összehasonlítása. Ez alapján a fiatalok közül

  • a közmunkásbért keresők havi 12,2 ezer forinttal,
  • a minimálbért keresők havi 24,2 ezer forinttal,
  • a garantált bérminimumot keresők havi 31,6 ezer forinttal,
  • az átlagbéren foglalkoztatottak pedig havi 58,6 ezer forinttal többet vihetnek haza 2022-től.

“Ugyanakkor a kedvezmény súlyát némileg mérsékli, hogy a gyermekes fiatalok (27 ezren) a gyermekkedvezményt már érvényesítik az szja-ban, sőt, 6,8 ezer fő már a járulékokból is levonhat” – írja közleményében a GKI.

A gazdaságkutató úgy összegez: mindez azonban csak abban az esetben jelent jelentős nettó keresetemelkedést a 25 év alattiak számára, ha ezt a munkáltató is elfogadja. “Ha a foglalkoztató nem kíván bérfeszültséget okozni a kedvezmény érvényesítésével a munkavállalók között, akkor megteheti, hogy a bruttó bért úgy mérsékli, hogy a nettó kereset ne emelkedjen. Ebben az esetben a rárakódó bérköltség egy részét is megtakaríthatják.”

A GKI szerint egy másik lehetőség, hogy a fiatalok körében a bérek befagyasztásával él a munkáltató, illetve a munkaidőt csökkenti azonos bruttó bér mellett. Kiemelkedően igaz lehet ez a kiszolgáltatott foglalkoztatottak esetében. További kérdés, hogy amennyiben egy munkavállaló betölti a 25. életévét, hogyan tudja helyettesíteni majd a hirtelen kiesett jövedelmet – írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gazdaság

A jól kereső fiataloknak több pénzt ad a kormány választásra kihegyezett kedvezménye

Minden 25 év alatti fiatal megkapja a maximum 60 ezer forintos adókedvezményt, azok is, akik akár milliós fizetést visznek haza. Akik az átlagnál rosszabbul keresnek, azoknak kevesebb jut, a minimálbéreseknek például csak 25 ezer forint. Az biztos, hogy a pluszpénz napokkal a 2022-es országgyűlési választások előtt csilingel a bankszámlákon.