Tetszett a cikk?

A Művészetek Völgye összművészeti fesztivál rendezvényeit Kapolcson és a környező falvakban a remények szerint az idén is megtartják, de mint eddig minden alkalommal, pár héttel a nyitás előtt még nincs meg rá a kellő tőke. Pedig épp egy éve Medgyessy Péter miniszterelnök maga is lelkesen dicsérte a rendezvényt - holott akkor lehazaárulózta őt egy fiatalember.

Márta István főszervező talán ebben a pillanatban is egy árkuspapír fölé hajol, s megpróbál eligazodni azokban a bonyolult számításokban, amelyek még a héten megmutatják: lesz-e „Kapolcs” az idén, vagy a Művészetek Völgye Fesztivál néhány nappal 15-ik születésnapja előtt a való világból átlép a kulturális almanachok sárguló lapjaira. A fesztivál eredeti költségvetése 170 millió forintról szólt, amit már egyszer lefaragtak 130 millióra, de a mai napig még csak 70 millió gyűlt össze. Ezért a szervezőknek arról kell dönteniük, hogy ennyi pénzből vállalhatják-e a július 25-e és augusztus 3-a közötti tíznapos rendezvénysorozat elindítását.
A pénzügyi nehézségek annak ellenére fennállnak, hogy Hiller István miniszter bejelentette: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) a tavalyinál nagyobb, összesen 26 millió forintos összeggel támogatja a Művészetek Völgye rendezvényeit. A tárca vezetője kimondta abbéli véleményét is, hogy semmilyen veszély sem fenyegeti a kapolcsi programsorozat megrendezését. Szavaival: „érdemes és fontos pontosan és korrekten beszélni arról, mi várható, milyen feltételek mellett és hogyan".
Hiller István fontosnak tartja, hogy Kapolcson és a környező településeken (Vigántpetenden, Taliándörögdön, Monostorapátiban, Öcsön és Pulán) a továbbiakban is megrendezzék a fesztivált, amelyet a kulturális tárca értéknek, érdekesnek és rendkívül jó kezdeményezésnek tart. Jelezte, hogy az elmúlt évihez hasonlóan a fesztivál az idén is 20 millió forintos támogatást kért a minisztériumtól. A tárca költségvetési fejezetéből – az európai uniós csatlakozás feladatainak keretéből – 17,5 millió forintot ítéltek oda, míg a miniszter saját keretéből 2,5 millió forintot juttatott a fesztivál megrendezésére. A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) szakkollégiumaitól pályázati úton 6 millió forintot nyertek el a szervezők, így mindent egybevetve 26 millió forintos támogatást nyújt a minisztérium a fesztiválnak. Az NKA összművészeti kollégiumától 2,5 milliós, a színházi kollégiumtól 1,5 milliós, a népművészetitől, valamint a zenei kollégiumtól 1-1 milliós támogatáshoz jutott a rendezvénysorozat.
A fesztivál igazgatóját meglepte a miniszter gyors válasza, s Márta István már azért is hálás Hillernek, mert Görgey Gábort, az előző kulturális minisztert nyolc hónappal ezelőtt kereste meg levélben, de választ azóta sem kapott. Márta István a hvg.hu-nak elmondta, hogy a Művészetek Völgye nemcsak kulturális eseménysorozat, hanem település- és társadalomfejlesztési projekt is. Ezért lenne jó valóban megfontolni Medgyessy Péter miniszterelnök elképzelését, amelyet tavaly a helyszínen vetett fel, hogy a kapolcsi fesztiválhoz hasonló, nonprofit eseményeknek célszerű külön költségvetési fejezetet nyitni az államkasszában. Medgyessy Péter akkori kijelentése szerint 2003-ra érdemes volna a kulturális, az ifjúsági és a környezetvédelmi tárcának, illetve a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) turisztikai államtitkárságának összefogni, s támogatásból összeadni a Művészetek Völgye költségvetésének 60-80 százalékát. A kormányfői ötlet azonban ötlet is maradt.
Márta István az MTI-nek korábban azt nyilatkozta, hogy a MeH turisztikai államtitkárságához például 20 millió forintos támogatásra pályáztak, de még azt sem tudják, mikor lesz döntés. A Nemzeti Kulturális Alapprogramhoz (NKA) 25 millió forintos igényt nyújtottak be, ebből 6 millió forintot kaptak meg. A fesztiváligazgató furcsának tartja, hogy az NKA összművészeti fesztiválok kollégiuma - amely az idén 120 milliós keretről dönthet - csak 2,5 millió forintot szavazott meg a Művészetek Völgyének. „Ezek után összefogunk más nonprofit fesztiválokkal, például a Mediawave-vel és a Zempléni Napokkal mindenképpen, hogy kilobbizhassuk a miniszterelnök elképzelésének megvalósítását” – hangoztatta a hvg.hu-nak Márta István. A céljuk az volna, hogy a szervezők minden évben előre tudhassák: a költségeik 30 vagy 50 százalékára már megvan a fedezet.
A Művészetek Völgye szervezői az idén az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól (IHM) is szeretnének támogatást kapni, hiszen a kistérségi közösségek építésében, a településfejlesztésben olyan gyakorlati lépéseket tesznek, amelyek megfelelnek az IHM céljainak. Például a taliándörögdi teleházon keresztül szélessávú internetes kommunikációt folytatnak, s háromnyelvű honlapot indítanak a fesztivállal kapcsolatos hírek számára. Az igazgató kitért arra is, hogy az idei eseménysorozat egyik fővédnöke, Pat Cox, az Európai Parlament elnöke saját keretéből 5 ezer eurós támogatást juttatott „Kapolcsnak”, de az EU Közalapítvánnyal még nem sikerült megállapodniuk, annak ellenére, hogy ebben az évben külön, az EU-val kapcsolatos ismereteket közreadó szekciója lesz rendezvénysorozatnak.
A fesztivál mérsékelt állami támogatásának okairól különféle elképzelések láttak napvilágot. A legvalószínűtlenebb, hogy Medgyessy miniszterelnök megharagudott volna a rendezvényre, amelyen egy keszthelyi diák tavaly „lehazaárulózta”. Más verziók szerint az állami pénzosztó helyekről nem nézik jó szemmel, hogy Kapolcs túlnőtte magát, s túlságos elkommercializálódott. Márta István szerint ez egyszerűen butaság: „Ha egy kulturális rendezvényre 3000-3500 művész és amatőr fellépő jön el, s 180 ezer ember kíváncsi, akkor annak örülni kell. Másrészt, aki megnézi a tervezett programot, a kézműves találkozóktól a hetven kiállításon át a beregszászi színház fellépéséig, az semmi hasonlót nem talál. Gondosan ügyelünk arra, hogy se kommerciális, se populista rendezvények ne kerülhessenek be a programba.” Az igazgató azonban elismeri, hogy közlekedési fennakadások vannak, s a magánudvarokban (tudniillik ennek a fesztiválnak egyetlen négyzetméternyi saját területe sincs) a profitra dolgozó kereskedők olyan árakat szabnak, amilyen nekik teszik. „De Kapolcsot ezzel együtt fogadták el az emberek. Az egyedülállóságát éppen a szerves fejlődés és a spontaneitás adja. A hivataloktól már ezért is nagyobb figyelmet érdemelne. Ha ezt nem sikerül elérnünk, akkor biztosan nem csinálunk jól valamit.” – jelentette ki Márta István.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!