A Művészetek Völgye összművészeti fesztivál rendezvényeit Kapolcson és a környező falvakban a remények szerint az idén is megtartják, de mint eddig minden alkalommal, pár héttel a nyitás előtt még nincs meg rá a kellő tőke. Pedig épp egy éve Medgyessy Péter miniszterelnök maga is lelkesen dicsérte a rendezvényt - holott akkor lehazaárulózta őt egy fiatalember.

Márta István főszervező talán ebben a pillanatban is egy árkuspapír fölé hajol, s megpróbál eligazodni azokban a bonyolult számításokban, amelyek még a héten megmutatják: lesz-e „Kapolcs” az idén, vagy a Művészetek Völgye Fesztivál néhány nappal 15-ik születésnapja előtt a való világból átlép a kulturális almanachok sárguló lapjaira. A fesztivál eredeti költségvetése 170 millió forintról szólt, amit már egyszer lefaragtak 130 millióra, de a mai napig még csak 70 millió gyűlt össze. Ezért a szervezőknek arról kell dönteniük, hogy ennyi pénzből vállalhatják-e a július 25-e és augusztus 3-a közötti tíznapos rendezvénysorozat elindítását.
A pénzügyi nehézségek annak ellenére fennállnak, hogy Hiller István miniszter bejelentette: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) a tavalyinál nagyobb, összesen 26 millió forintos összeggel támogatja a Művészetek Völgye rendezvényeit. A tárca vezetője kimondta abbéli véleményét is, hogy semmilyen veszély sem fenyegeti a kapolcsi programsorozat megrendezését. Szavaival: „érdemes és fontos pontosan és korrekten beszélni arról, mi várható, milyen feltételek mellett és hogyan".
Hiller István fontosnak tartja, hogy Kapolcson és a környező településeken (Vigántpetenden, Taliándörögdön, Monostorapátiban, Öcsön és Pulán) a továbbiakban is megrendezzék a fesztivált, amelyet a kulturális tárca értéknek, érdekesnek és rendkívül jó kezdeményezésnek tart. Jelezte, hogy az elmúlt évihez hasonlóan a fesztivál az idén is 20 millió forintos támogatást kért a minisztériumtól. A tárca költségvetési fejezetéből – az európai uniós csatlakozás feladatainak keretéből – 17,5 millió forintot ítéltek oda, míg a miniszter saját keretéből 2,5 millió forintot juttatott a fesztivál megrendezésére. A Nemzeti Kulturális Alapprogram (NKA) szakkollégiumaitól pályázati úton 6 millió forintot nyertek el a szervezők, így mindent egybevetve 26 millió forintos támogatást nyújt a minisztérium a fesztiválnak. Az NKA összművészeti kollégiumától 2,5 milliós, a színházi kollégiumtól 1,5 milliós, a népművészetitől, valamint a zenei kollégiumtól 1-1 milliós támogatáshoz jutott a rendezvénysorozat.
A fesztivál igazgatóját meglepte a miniszter gyors válasza, s Márta István már azért is hálás Hillernek, mert Görgey Gábort, az előző kulturális minisztert nyolc hónappal ezelőtt kereste meg levélben, de választ azóta sem kapott. Márta István a hvg.hu-nak elmondta, hogy a Művészetek Völgye nemcsak kulturális eseménysorozat, hanem település- és társadalomfejlesztési projekt is. Ezért lenne jó valóban megfontolni Medgyessy Péter miniszterelnök elképzelését, amelyet tavaly a helyszínen vetett fel, hogy a kapolcsi fesztiválhoz hasonló, nonprofit eseményeknek célszerű külön költségvetési fejezetet nyitni az államkasszában. Medgyessy Péter akkori kijelentése szerint 2003-ra érdemes volna a kulturális, az ifjúsági és a környezetvédelmi tárcának, illetve a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) turisztikai államtitkárságának összefogni, s támogatásból összeadni a Művészetek Völgye költségvetésének 60-80 százalékát. A kormányfői ötlet azonban ötlet is maradt.
Márta István az MTI-nek korábban azt nyilatkozta, hogy a MeH turisztikai államtitkárságához például 20 millió forintos támogatásra pályáztak, de még azt sem tudják, mikor lesz döntés. A Nemzeti Kulturális Alapprogramhoz (NKA) 25 millió forintos igényt nyújtottak be, ebből 6 millió forintot kaptak meg. A fesztiváligazgató furcsának tartja, hogy az NKA összművészeti fesztiválok kollégiuma - amely az idén 120 milliós keretről dönthet - csak 2,5 millió forintot szavazott meg a Művészetek Völgyének. „Ezek után összefogunk más nonprofit fesztiválokkal, például a Mediawave-vel és a Zempléni Napokkal mindenképpen, hogy kilobbizhassuk a miniszterelnök elképzelésének megvalósítását” – hangoztatta a hvg.hu-nak Márta István. A céljuk az volna, hogy a szervezők minden évben előre tudhassák: a költségeik 30 vagy 50 százalékára már megvan a fedezet.
A Művészetek Völgye szervezői az idén az Informatikai és Hírközlési Minisztériumtól (IHM) is szeretnének támogatást kapni, hiszen a kistérségi közösségek építésében, a településfejlesztésben olyan gyakorlati lépéseket tesznek, amelyek megfelelnek az IHM céljainak. Például a taliándörögdi teleházon keresztül szélessávú internetes kommunikációt folytatnak, s háromnyelvű honlapot indítanak a fesztivállal kapcsolatos hírek számára. Az igazgató kitért arra is, hogy az idei eseménysorozat egyik fővédnöke, Pat Cox, az Európai Parlament elnöke saját keretéből 5 ezer eurós támogatást juttatott „Kapolcsnak”, de az EU Közalapítvánnyal még nem sikerült megállapodniuk, annak ellenére, hogy ebben az évben külön, az EU-val kapcsolatos ismereteket közreadó szekciója lesz rendezvénysorozatnak.
A fesztivál mérsékelt állami támogatásának okairól különféle elképzelések láttak napvilágot. A legvalószínűtlenebb, hogy Medgyessy miniszterelnök megharagudott volna a rendezvényre, amelyen egy keszthelyi diák tavaly „lehazaárulózta”. Más verziók szerint az állami pénzosztó helyekről nem nézik jó szemmel, hogy Kapolcs túlnőtte magát, s túlságos elkommercializálódott. Márta István szerint ez egyszerűen butaság: „Ha egy kulturális rendezvényre 3000-3500 művész és amatőr fellépő jön el, s 180 ezer ember kíváncsi, akkor annak örülni kell. Másrészt, aki megnézi a tervezett programot, a kézműves találkozóktól a hetven kiállításon át a beregszászi színház fellépéséig, az semmi hasonlót nem talál. Gondosan ügyelünk arra, hogy se kommerciális, se populista rendezvények ne kerülhessenek be a programba.” Az igazgató azonban elismeri, hogy közlekedési fennakadások vannak, s a magánudvarokban (tudniillik ennek a fesztiválnak egyetlen négyzetméternyi saját területe sincs) a profitra dolgozó kereskedők olyan árakat szabnak, amilyen nekik teszik. „De Kapolcsot ezzel együtt fogadták el az emberek. Az egyedülállóságát éppen a szerves fejlődés és a spontaneitás adja. A hivataloktól már ezért is nagyobb figyelmet érdemelne. Ha ezt nem sikerül elérnünk, akkor biztosan nem csinálunk jól valamit.” – jelentette ki Márta István.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem tartja korrektnek a két MSZP-s lépését Molnár Zsolt

Nem tartja korrektnek a két MSZP-s lépését Molnár Zsolt

Kálmán Olga DK-s elnökségi tag lenne

Kálmán Olga DK-s elnökségi tag lenne

Pénzt ad a Facebook a felhasználóknak, hogy "lehallgathassa" őket

Pénzt ad a Facebook a felhasználóknak, hogy "lehallgathassa" őket

Van olyan ország, ahol az IKEA-ban már fizethetünk az időnkkel

Van olyan ország, ahol az IKEA-ban már fizethetünk az időnkkel

Joaquin Phoenix kicipelt egy borjút a vágóhídról

Joaquin Phoenix kicipelt egy borjút a vágóhídról

Új javaslat bemutatásával folytatódhat az uniós költségvetési vita

Új javaslat bemutatásával folytatódhat az uniós költségvetési vita