Tetszett a cikk?

A hétfőig tartó ünnepi könyvhétre ezúttal is több száz kötetet jelentettek meg a magyarországi és a határon túli magyar könyves műhelyek, s kibővült a központi helyszín is. A Vörösmarty téri megnyitón Oravecz Imre Kossuth-díjas költő a magyar írók és költők rossz anyagi helyzetéről beszélt.

A magyar írók, költők nem utaznak, nem nyaralnak, nem járnak moziba, színházba, nem képezik magukat és leginkább nem vásárolnak könyvet - mondta saját példájára hivatkozva Oravecz, aki szerint a legtöbb magyar írónak, költőnek olyannyira nem megy jól a sora, hogy ezen még ilyen ünnepi alkalomkor sem tudják túltenni magukat. Pedig - fűzte hozzá - a magyar könyvkiadás az utóbbi időben pótolta a korábbi évtizedek hiányait.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) által szervezett eseménysorozat központi helyszíne az idén kibővült: a Váci utca Vörösmarty térbe torkolló szakaszát is könyvesek foglalhatták el, így száznál több standon ajánlják a kiadványokat. A könyvhetet megelőzően több héten át folyt nyilvános vita az egyesület és a hozzá nem tartozó kiadók - elsősorban az Atlantisz - és értelmiségiek között az MKKE új szabályáról, amelynek értelmében a Vörösmarty téren csak az egyesület tagjai kaphatnak standot. Az Atlantisz kiadó a főváros által számára végül rendelkezésre bocsátott standot felajánlotta a többi kirekesztett kiadó könyveinek bemutatására is.
A pesti Vigadóban a nyitó napon osztották ki a Szép magyar könyv előző évi pályázatának szakmai elismeréseit, valamint a különdíjakat. Mádl Ferenc köztársasági elnöki különdíját a Magyarország földje című, a Magyar Könyvklub kiadásában napvilágot látott könyv, Medgyessy Péter miniszterelnök különdíját az Athenaeum Kiadó kötete, Hajdu István Magyar képzőművészet az ezredfordulón című könyve nyerte el. Demszky Gábor főpolgármester különdíját Lugosi Lugo László Klösz György monográfia/fényképek című könyve kapta, Antall József-emlékdíjjal pedig Anthony Gall Kós Károly műhelye című kötetét jutalmazták. Az ünnepségen a színvonalas könyvesbolti munkát elismerő Hermész-díjakat is kiosztották.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: A bölcsődék nyitva maradnak még, a virágboltok csak keddtől zárnak

Orbán: A bölcsődék nyitva maradnak még, a virágboltok csak keddtől zárnak

18 ezer földrengés után vulkánkitörés következhet Izlandon

18 ezer földrengés után vulkánkitörés következhet Izlandon

Cseh csúcsmodell: Magyarországon a 280 lóerős új Skoda Superb

Cseh csúcsmodell: Magyarországon a 280 lóerős új Skoda Superb