A hétfőig tartó ünnepi könyvhétre ezúttal is több száz kötetet jelentettek meg a magyarországi és a határon túli magyar könyves műhelyek, s kibővült a központi helyszín is. A Vörösmarty téri megnyitón Oravecz Imre Kossuth-díjas költő a magyar írók és költők rossz anyagi helyzetéről beszélt.

A magyar írók, költők nem utaznak, nem nyaralnak, nem járnak moziba, színházba, nem képezik magukat és leginkább nem vásárolnak könyvet - mondta saját példájára hivatkozva Oravecz, aki szerint a legtöbb magyar írónak, költőnek olyannyira nem megy jól a sora, hogy ezen még ilyen ünnepi alkalomkor sem tudják túltenni magukat. Pedig - fűzte hozzá - a magyar könyvkiadás az utóbbi időben pótolta a korábbi évtizedek hiányait.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) által szervezett eseménysorozat központi helyszíne az idén kibővült: a Váci utca Vörösmarty térbe torkolló szakaszát is könyvesek foglalhatták el, így száznál több standon ajánlják a kiadványokat. A könyvhetet megelőzően több héten át folyt nyilvános vita az egyesület és a hozzá nem tartozó kiadók - elsősorban az Atlantisz - és értelmiségiek között az MKKE új szabályáról, amelynek értelmében a Vörösmarty téren csak az egyesület tagjai kaphatnak standot. Az Atlantisz kiadó a főváros által számára végül rendelkezésre bocsátott standot felajánlotta a többi kirekesztett kiadó könyveinek bemutatására is.
A pesti Vigadóban a nyitó napon osztották ki a Szép magyar könyv előző évi pályázatának szakmai elismeréseit, valamint a különdíjakat. Mádl Ferenc köztársasági elnöki különdíját a Magyarország földje című, a Magyar Könyvklub kiadásában napvilágot látott könyv, Medgyessy Péter miniszterelnök különdíját az Athenaeum Kiadó kötete, Hajdu István Magyar képzőművészet az ezredfordulón című könyve nyerte el. Demszky Gábor főpolgármester különdíját Lugosi Lugo László Klösz György monográfia/fényképek című könyve kapta, Antall József-emlékdíjjal pedig Anthony Gall Kós Károly műhelye című kötetét jutalmazták. Az ünnepségen a színvonalas könyvesbolti munkát elismerő Hermész-díjakat is kiosztották.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ezer "idejétmúlt" embert rúgnak ki a francia közszolgálati médiából, máshol is karcsúsít Macron

Ezer "idejétmúlt" embert rúgnak ki a francia közszolgálati médiából, máshol is karcsúsít Macron

Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

Az év végével bezár Magyarország egyik legmenőbb étterme

Szegény gazdagok, most aztán tényleg főhet a fejük, a miénk pedig fájhat

Szegény gazdagok, most aztán tényleg főhet a fejük, a miénk pedig fájhat

Tökéletes karácsony - és a káposzta

Tökéletes karácsony - és a káposzta

Michelle Obama még a Mikulás előtt is táncra perdült

Michelle Obama még a Mikulás előtt is táncra perdült

Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját

Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját