Tetszett a cikk?

Az Izraeli Régészeti Hatóság szerint hamisítvány az az állítólag első századi osszárium (csontház), amelyen Jézus neve is szerepel. A csontházat múlt novemberi felbukkanása óta sokan Jézus Krisztus létezése első régészeti bizonyítékának tekintették.

Számos izraeli szakértői bizottság megvizsgálta a mészkőből készült csontházat (megszüntetett sírból származó csontok gyűjtőhelyét), és mind arra a következtetésre jutott, hogy nem valódi a rejtélyes körülmények között, múlt novemberben felbukkant lelet - áll az Izraeli Régészeti Hatóság közleményében. A hatóság arra nem tér ki, milyen tények alapján jutott e következtetésre, de utal arra, hogy a felirat nem egy kéztől származik, és arra is, hogy több mint gyanúsak a lelet felbukkanásának körülményei.

Egy izraeli magángyűjtő, Oded Golan állt elő az 50 centiméter hosszú, harminc centiméter magas, trapéz alakú csontházzal, amelyen az a felirat áll arámi (a héberhez közeli ókori) nyelven: "Jakab, József fia, Jézus testvére". Az izraeli gyűjtő a tárgyat Jeruzsálem óvárosában a hetvenes évek közepén 200 amerikai dollárért vásárolta egy arab régiségkereskedőtől, aki azt mondta neki, hogy a csontház a Jeruzsálem melletti barlangok egyikéből származik. Golan akkor még nem tudta, milyen különleges kincs került a birtokába; André Lemair francia professzor, az antik nyelvek szakértője ébresztette rá, hogy az osszáriumon található felirat írástípusát csak a Krisztus után 10 és 70 közötti időszakban használták, és hogy nagy valószínűséggel a bibliai Jézusra utal a szöveg.

A lelet előkerülését a legtekintélyesebb amerikai szaklap, a Bibilical Archeology Review hozta nyilvánosságra, és maga is valószínűnek találta, hogy a názáreti Jézusra utalhat a szöveg. Megvizsgálta a csontházat a Vatikán szakértője, Jean-Noel Alleti atya is, és ő is úgy látta, hogy az írás szempontjából korhűnek tűnik a lelet. Mindazonáltal a Szentszék óvatosan és kétkedően viszonyul a szenzációként bemutatott lelethez. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt

Szerdán 4211 új fertőzött volt, csütörtökön már 6278, 152 ember elhunyt

Szlovákia bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet

Szlovákia bekérette a pozsonyi magyar nagykövetet

Egyre inkább eldurvul Meghanék interjújának a felvezetése

Egyre inkább eldurvul Meghanék interjújának a felvezetése