Az Izraeli Régészeti Hatóság szerint hamisítvány az az állítólag első századi osszárium (csontház), amelyen Jézus neve is szerepel. A csontházat múlt novemberi felbukkanása óta sokan Jézus Krisztus létezése első régészeti bizonyítékának tekintették.

Számos izraeli szakértői bizottság megvizsgálta a mészkőből készült csontházat (megszüntetett sírból származó csontok gyűjtőhelyét), és mind arra a következtetésre jutott, hogy nem valódi a rejtélyes körülmények között, múlt novemberben felbukkant lelet - áll az Izraeli Régészeti Hatóság közleményében. A hatóság arra nem tér ki, milyen tények alapján jutott e következtetésre, de utal arra, hogy a felirat nem egy kéztől származik, és arra is, hogy több mint gyanúsak a lelet felbukkanásának körülményei.

Egy izraeli magángyűjtő, Oded Golan állt elő az 50 centiméter hosszú, harminc centiméter magas, trapéz alakú csontházzal, amelyen az a felirat áll arámi (a héberhez közeli ókori) nyelven: "Jakab, József fia, Jézus testvére". Az izraeli gyűjtő a tárgyat Jeruzsálem óvárosában a hetvenes évek közepén 200 amerikai dollárért vásárolta egy arab régiségkereskedőtől, aki azt mondta neki, hogy a csontház a Jeruzsálem melletti barlangok egyikéből származik. Golan akkor még nem tudta, milyen különleges kincs került a birtokába; André Lemair francia professzor, az antik nyelvek szakértője ébresztette rá, hogy az osszáriumon található felirat írástípusát csak a Krisztus után 10 és 70 közötti időszakban használták, és hogy nagy valószínűséggel a bibliai Jézusra utal a szöveg.

A lelet előkerülését a legtekintélyesebb amerikai szaklap, a Bibilical Archeology Review hozta nyilvánosságra, és maga is valószínűnek találta, hogy a názáreti Jézusra utalhat a szöveg. Megvizsgálta a csontházat a Vatikán szakértője, Jean-Noel Alleti atya is, és ő is úgy látta, hogy az írás szempontjából korhűnek tűnik a lelet. Mindazonáltal a Szentszék óvatosan és kétkedően viszonyul a szenzációként bemutatott lelethez. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rezsicsökkentés helyett áramütéssel felérő drágulást kaptak a vállalkozók az év végére

Rezsicsökkentés helyett áramütéssel felérő drágulást kaptak a vállalkozók az év végére

Baleset történt az M3-ason

Baleset történt az M3-ason

Megvan a román eurócéldátum – előbb lesz átállás, mint Magyarországon

Megvan a román eurócéldátum – előbb lesz átállás, mint Magyarországon

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

A vikingek is jól tartották a macskáikat, de nem azért, amire gondol

Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek

Először jelent meg a Népszava mellékleteként a Vasárnapi Hírek