Hetvennyolc éves korában New Yorkban meghalt Leon Uris, neves amerikai zsidó író, az Exodus szerzője.

Uris, akinek családja a cári Oroszországból származott, Baltimore-ban született, és a Virginia állambeli Norfolkban nőtt fel. Első, 1953-ban megjelent regénye második világháborús, csendes-óceáni élményeiből táplálkozott: a Meghalsz, tengerész.
1956-ban, a szuezi háború idején haditudósítóként utazott Izraelbe; akkori tapasztalataiból írta mindmáig legnépszerűbb regényét, a két évvel később megjelent Exodust, az európai zsidók új honfoglalásának történetét. A regényt több tucat nyelvre lefordították, és 1960-ban Otto Preminger amerikai rendező filmet is készített belőle Paul Newmannel a főszerepben. A film főcímdala is klasszikus lett, többek között Edith Piaf is műsorára tűzte. A könyv megjelenése után évtizedekig tilalmi listán volt a szocialista országokban. Ennek ellenére - mint a szerző erről 1988-ban az AP-nek nyilatkozott - az "oroszországi zsidó ellenzék bibliája lett". Az Exodusra az a per is felhívta a figyelmet, amelyet rágalmazás miatt a könyvben háborús bűnösként leírt Wladislav Dering indított a szerző ellen.
Uris nemcsak az Exodus révén épített ki szoros kapcsolatot a filmmel: még 1957-ben ő írta John Sturges Újra szól a hatlövetű című westernjének forgatókönyvét, ebben a filmben Kirk Douglas és Burt Lancaster játszották a főszerepeket. A 60-as években a Topáz című kémtörténetét Alfred Hitchcock vitte filmre.
A szerző a legbüszkébb talán a Mila 18 című könyvére volt, amelyhez végigutazta Kelet-Európát, és interjúkat készített a holokauszt, köztük az 1943-as varsói gettófelkelés túlélőivel. Irodalomtörténeti érdekesség, hogy Uris könyve miatt változtatta meg az akkor még ismeretlen Joseph Heller A 18-as csapdája című könyvét A 22-es csapdájára. Nagy sikert aratott a Szentháromság című, az 1916-os írországi húsvéti felkelést feldolgozó könyve is, amelyért 1976-ban megkapta a John F. Kennedy-díjat. Legszemélyesebb regénye az 1988-as Mitla átkelő volt, amely Uris családjának történetét dolgozta fel. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

Nem várt helyről kapott kritikát a kormány sajtószabadság-ügyben

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

És akkor búcsúzhatunk az álomtól, hogy valaha is nyugati bérünk lesz

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Jobban élnek a szlovákok, mint mi

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

Figyelem, hétfőtől vasúti sztrájk lesz Németországban

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén