Tetszett a cikk?

Hetvennyolc éves korában New Yorkban meghalt Leon Uris, neves amerikai zsidó író, az Exodus szerzője.

Uris, akinek családja a cári Oroszországból származott, Baltimore-ban született, és a Virginia állambeli Norfolkban nőtt fel. Első, 1953-ban megjelent regénye második világháborús, csendes-óceáni élményeiből táplálkozott: a Meghalsz, tengerész.
1956-ban, a szuezi háború idején haditudósítóként utazott Izraelbe; akkori tapasztalataiból írta mindmáig legnépszerűbb regényét, a két évvel később megjelent Exodust, az európai zsidók új honfoglalásának történetét. A regényt több tucat nyelvre lefordították, és 1960-ban Otto Preminger amerikai rendező filmet is készített belőle Paul Newmannel a főszerepben. A film főcímdala is klasszikus lett, többek között Edith Piaf is műsorára tűzte. A könyv megjelenése után évtizedekig tilalmi listán volt a szocialista országokban. Ennek ellenére - mint a szerző erről 1988-ban az AP-nek nyilatkozott - az "oroszországi zsidó ellenzék bibliája lett". Az Exodusra az a per is felhívta a figyelmet, amelyet rágalmazás miatt a könyvben háborús bűnösként leírt Wladislav Dering indított a szerző ellen.
Uris nemcsak az Exodus révén épített ki szoros kapcsolatot a filmmel: még 1957-ben ő írta John Sturges Újra szól a hatlövetű című westernjének forgatókönyvét, ebben a filmben Kirk Douglas és Burt Lancaster játszották a főszerepeket. A 60-as években a Topáz című kémtörténetét Alfred Hitchcock vitte filmre.
A szerző a legbüszkébb talán a Mila 18 című könyvére volt, amelyhez végigutazta Kelet-Európát, és interjúkat készített a holokauszt, köztük az 1943-as varsói gettófelkelés túlélőivel. Irodalomtörténeti érdekesség, hogy Uris könyve miatt változtatta meg az akkor még ismeretlen Joseph Heller A 18-as csapdája című könyvét A 22-es csapdájára. Nagy sikert aratott a Szentháromság című, az 1916-os írországi húsvéti felkelést feldolgozó könyve is, amelyért 1976-ban megkapta a John F. Kennedy-díjat. Legszemélyesebb regénye az 1988-as Mitla átkelő volt, amely Uris családjának történetét dolgozta fel. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat ellenőrzés alá akarja vonni Oroszországot

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat ellenőrzés alá akarja vonni Oroszországot

Valójában már többen vannak munka nélkül Magyarországon, mint a járvány kitörése óta bármikor

Valójában már többen vannak munka nélkül Magyarországon, mint a járvány kitörése óta bármikor

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére

Kiakadtak a lakók Mészáros Lőrinc cégének az építkezésére