Michael Moore, az idén Oscar-díjjal jutalmazott dokumentumfilmes két sérült gyerekkel, akiket a Columbine középiskolában zajlott vérengzésben lőttek meg 1999-ben, elmegy a K-Mart áruházlánc központjába, hogy feltegyék a kérdést: felhagy-e végre a cég a lőszerek árusításával? S láss csodát, a szupermarketlánc meghozza a döntést: igen. Ilyen egyszerű volna?

A Kóla, puska, sültkrumpli (Bowling for Columbine) című dokumentumfilmmel nyitott a hasonló című filmfesztivál Budapesten (Uránia Filmszínház; június 25-ig). A fesztivál központi témája Amerika és az erőszak. Keresve sem találhattak volna emblematikusabb művet Moore filmjénél. A lehető legegyszerűbben próbálja megközelíteni a nagyon is bonyolult kérdést: miért van évente 11 ezer lőfegyveres gyilkosság az Egyesült Államokban, míg például "odaát", Kanadában, ahol a harmincmilliós lakosság birtokában hétmillió fegyver van, nagyságrendekkel kevesebb?
A michigani születésű Moore a vidéki Amerika neurózisait kutatja. Mitől a félelem-uralta kertvárosok álszent, mosolygós nyugalma? Mitől az őrületes fegyverkultusz? Miért végzi ki két tizenéves gyerek tucatnyi társát a suliban? Nem kíméli a médiát sem: miért kell a félelemkeltés, a feszültségteremtés eszközeivel tálalni a híreket? És minden kérdés nyilvánvalóan "felfelé" mutat: az Egyesült Államok, amely fegyverkezik és elrettent, maga is rettegésben él. Kirajzolódik Moore képlete: felfegyverzett lakosság plusz félelemkultúra= magas gyilkossági ráta.
A mackósan nagydarab, ápolatlan szakállú és kissé slampos Moore azt a kérdezéstechnikát választja, amelyet működésképtelennek hinnénk. A formalizált kapcsolatok és beszédhelyzetek világában, ügynökök és jogi képviselők kihagyásával egyszerűen csak becsönget az ajtókon, és beszél. A civil állampolgár jogán.
Ha arra kíváncsi, a kanadaiak miért nem zárkóznak be, miért nem félnek, akkor odalép egy torontói ház ajtajához, és rányit a klottgatyás tulajra. Ha az érdekli, mit gondol az USA "első számú belső ellensége", az antikrisztusnak bélyegzett Marilyn Manson az erőszakkultuszról, akkor felkeresi az öltözőfolyosón a koncertje előtt. Ha kíváncsi, mit gondol Charlton Heston, a fegyvertartási szabadságért harcoló, ultrakonzervatív szervezet, a National Rifle Association kiöregedett filmszínésze arról, hogy hatéves gyerekek egymást lövik fejbe a nagybácsitól lopott puskával, akkor megy és csönget a sztár Beverly Hills-i házánál. Ha a Columbine középiskola viszonyairól akarja hallani az igazat, keres valakit, aki oda járt, mondjuk a hírhedt South Park című rajzfilmsorozat egyik alkotóját.
Minden dokumentumfilmes így dolgozik - mondhatnánk -, ha valami érdekli, akkor utánajár. Moore technikájában azonban van valami lefegyverző. Zavarbaejtő nyíltsággal mozog a hierarchikus és túlbiztosított társadalomban. Lehívni a portához a K-Mart kommunikációs igazgatóját néhány kamera és két ember jelenlétében, akiknek egy K-Mart áruházban vásárolt golyók vannak a testében; ez kudarcra ítélt vállalkozásnak tűnik. De Moore elérte, hogy a legnagyobb szupermarket beszüntette a lőszerárusítást. Már-már hollywoodi filmbe illő pillanat, ahogy a PR-igazgató a sajtó képviselői előtt tesz ígéretet; vége annak, hogy a bébitápszer és a mélyhűtött csirke mellett ott álljon dobozokban a szabadon vásárolható puskagolyó. Moore ránk céloz a jelenettel és a kérdéssel: tehetünk valamit? Mi, nézők, civilek és vásárlók. Potenciális célpontok.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mintha mi sem történt volna, visszatértek a Kossuth téri karácsonyfa köré a szánkók

Mintha mi sem történt volna, visszatértek a Kossuth téri karácsonyfa köré a szánkók

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

Látványos elektromos kamiont a Volvo is tud csinálni, nem csak a Tesla

Látványos elektromos kamiont a Volvo is tud csinálni, nem csak a Tesla

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

Óriáspénisz is volt az előadásban, de egy kamu cigaretta miatt kaptak büntetést

Óriáspénisz is volt az előadásban, de egy kamu cigaretta miatt kaptak büntetést

Bagóért kap még 5 évre budavári bérlakást a fideszes exképviselő

Bagóért kap még 5 évre budavári bérlakást a fideszes exképviselő