Tetszett a cikk?

Michael Moore, az idén Oscar-díjjal jutalmazott dokumentumfilmes két sérült gyerekkel, akiket a Columbine középiskolában zajlott vérengzésben lőttek meg 1999-ben, elmegy a K-Mart áruházlánc központjába, hogy feltegyék a kérdést: felhagy-e végre a cég a lőszerek árusításával? S láss csodát, a szupermarketlánc meghozza a döntést: igen. Ilyen egyszerű volna?

A Kóla, puska, sültkrumpli (Bowling for Columbine) című dokumentumfilmmel nyitott a hasonló című filmfesztivál Budapesten (Uránia Filmszínház; június 25-ig). A fesztivál központi témája Amerika és az erőszak. Keresve sem találhattak volna emblematikusabb művet Moore filmjénél. A lehető legegyszerűbben próbálja megközelíteni a nagyon is bonyolult kérdést: miért van évente 11 ezer lőfegyveres gyilkosság az Egyesült Államokban, míg például "odaát", Kanadában, ahol a harmincmilliós lakosság birtokában hétmillió fegyver van, nagyságrendekkel kevesebb?
A michigani születésű Moore a vidéki Amerika neurózisait kutatja. Mitől a félelem-uralta kertvárosok álszent, mosolygós nyugalma? Mitől az őrületes fegyverkultusz? Miért végzi ki két tizenéves gyerek tucatnyi társát a suliban? Nem kíméli a médiát sem: miért kell a félelemkeltés, a feszültségteremtés eszközeivel tálalni a híreket? És minden kérdés nyilvánvalóan "felfelé" mutat: az Egyesült Államok, amely fegyverkezik és elrettent, maga is rettegésben él. Kirajzolódik Moore képlete: felfegyverzett lakosság plusz félelemkultúra= magas gyilkossági ráta.
A mackósan nagydarab, ápolatlan szakállú és kissé slampos Moore azt a kérdezéstechnikát választja, amelyet működésképtelennek hinnénk. A formalizált kapcsolatok és beszédhelyzetek világában, ügynökök és jogi képviselők kihagyásával egyszerűen csak becsönget az ajtókon, és beszél. A civil állampolgár jogán.
Ha arra kíváncsi, a kanadaiak miért nem zárkóznak be, miért nem félnek, akkor odalép egy torontói ház ajtajához, és rányit a klottgatyás tulajra. Ha az érdekli, mit gondol az USA "első számú belső ellensége", az antikrisztusnak bélyegzett Marilyn Manson az erőszakkultuszról, akkor felkeresi az öltözőfolyosón a koncertje előtt. Ha kíváncsi, mit gondol Charlton Heston, a fegyvertartási szabadságért harcoló, ultrakonzervatív szervezet, a National Rifle Association kiöregedett filmszínésze arról, hogy hatéves gyerekek egymást lövik fejbe a nagybácsitól lopott puskával, akkor megy és csönget a sztár Beverly Hills-i házánál. Ha a Columbine középiskola viszonyairól akarja hallani az igazat, keres valakit, aki oda járt, mondjuk a hírhedt South Park című rajzfilmsorozat egyik alkotóját.
Minden dokumentumfilmes így dolgozik - mondhatnánk -, ha valami érdekli, akkor utánajár. Moore technikájában azonban van valami lefegyverző. Zavarbaejtő nyíltsággal mozog a hierarchikus és túlbiztosított társadalomban. Lehívni a portához a K-Mart kommunikációs igazgatóját néhány kamera és két ember jelenlétében, akiknek egy K-Mart áruházban vásárolt golyók vannak a testében; ez kudarcra ítélt vállalkozásnak tűnik. De Moore elérte, hogy a legnagyobb szupermarket beszüntette a lőszerárusítást. Már-már hollywoodi filmbe illő pillanat, ahogy a PR-igazgató a sajtó képviselői előtt tesz ígéretet; vége annak, hogy a bébitápszer és a mélyhűtött csirke mellett ott álljon dobozokban a szabadon vásárolható puskagolyó. Moore ránk céloz a jelenettel és a kérdéssel: tehetünk valamit? Mi, nézők, civilek és vásárlók. Potenciális célpontok.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beindult a tűzjelző az Országgyűlés Irodaházában a Jobbik szakértőjének füstgránátja miatt

Beindult a tűzjelző az Országgyűlés Irodaházában a Jobbik szakértőjének füstgránátja miatt

Jövőre nyílhat meg a luxusszálloda a Balettintézetben, amelynek az átadását 2017-re ígérték

Jövőre nyílhat meg a luxusszálloda a Balettintézetben, amelynek az átadását 2017-re ígérték

Micimackós szettet ad ki a Lego

Micimackós szettet ad ki a Lego