Tetszett a cikk?

A hangsebességnél ötször gyorsabb, a világ bármely táján lévő célpontot az Egyesült Államok szárazföldi területéről két órán belül elérni képes, pilóta nélküli, távirányítású repülőgép kifejlesztését tervezi a Pentagon - olvasható az amerikai védelmi minisztérium egyik internetes honlapján. A gép a tervek szerint hagyományos kifutópályájáról is képes lesz felszállni összesen 5443 kilogramm fegyverzettel.

A tervezett gép létrehozása lehetővé tenné, hogy az amerikai hadsereg reakciókészsége a továbbiakban ne függjön az előretolt bázisok lététől, és képes legyen azonnali és határozott választ adni ellenséges országok, vagy a nemzetközi terrorizmus bármely destabilizáló, vagy fenyegető akciójára - jelentette a Reuters brit hírügynökség, idézve az amerikai fejlett védelmi kutatási programok ügynöksége (DARPA) bejelentését. A boszniai, afganisztáni és iraki katonai akciók ugyanis nyilvánvalóvá tették az amerikai légierő csapásmérő képességének korlátait.
Az új technológia kidolgozása azért is szükséges, mert a jelenlegi és a jövőben várható világpolitikai környezet erőteljesen korlátozza az Egyesült Államok lehetőségeit arra, hogy az ország külföldi támaszpontjairól indítson támadást fontos, illetve időzítés-érzékeny célpontok ellen - véli a DARPA. Egy effajta szupergyors gép például akkor is lehetővé tette volna a Szaddám Huszein iraki elnök palotája elleni támadást, ha az Egyesült Államok szövetségesei - diplomáciai okokból - megtiltják saját területük, s az ott lévő amerikai támaszpontok használatát erre a célra.
Az ügynökség szerint a távlati célok között megjelölt, s jelenleg munkaelnevezéssel hiperszonikus cirkáló eszköznek (HCV) nevezett távirányítású gép kifejlesztése az előzetes tervek szerint mintegy 20 évet vesz majd igénybe. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

A tanárok üdvözlik az iskolabezárást, de a szülőknek feladja a leckét a távoktatás

Magyarországra érkezett az új Opel Crossland

Magyarországra érkezett az új Opel Crossland

„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”

„Miért? Digitális oktatás lesz? Jaj, de jó, egész nap biciklizhetek az utcán!”