A sztrájk miatt elmaradt keddi megnyitó után véglegesen eldőlt az 57. Avignoni Színházi Fesztivál sorsa: az esemény főigazgatója a Le Monde csütörtöki számában tudatta, hogy a hagyományos, rangos júliusi színházi- és táncfesztivál megtartása idén lehetetlen.

A programok között egy Nádas Péter premier is lett volna, de a Takarítás című dráma első francia nyelvű előadása sem valósulhat meg. A szabadúszó művészek és a kulturális tárca ellentéte vezetett a sztrájkhullámhoz, amely számos művészeti rendezvényt tett lehetetlenné szerte Franciaországban. Bernad Faivre d'Arcier fesztiváligazgató nyilatkozata szerint az elmúlt három napban bizonyossá vált, hogy nincs lehetőség az eredetileg július 8-tól 28-ig tervezett program normális megrendezésére. Az eseményeket biztosító művészeti segédszemélyzet sztrájkja miatt eddig nem sikerült megnyitni a háromhetes fesztivált.
Szerdára virradóra az Avignoni Színházi Fesztivál programját megbénító sztrájkmozgalom folytatása mellett voksolt a művészeti dolgozók szakszervezeti közgyűlése, miután Párizsban kudarcba fulladt a szociális partnerek egyezkedése. A szabadúszó művészeket képviselő szakszervezetek és a munkáltatók, köztük a Medef (nagyvállalkozók szövetsége) kedd esti párizsi tárgyalásán nem közeledtek az álláspontok. A tagság hetven százalékát képviselő CGT és FO szakszervezetek a tanácskozásról kijövet közölték: nem volt igazi tárgyalás, számukra elfogadhatatlan, hogy csatlakozzanak a művészeti szakma dolgozóinak 30 százalékát alapvető megélhetésétől megfosztó új munkanélküli-támogatási rendszerhez.
Az egyeztetési kísérlet kudarcát követően Párizsban, Avignonban és számos vidéki fesztivál színhelyén többezres tüntetéseken tiltakoztak a filmes, színházi, táncművészeti és audiovizuális ágazatok alkalmazottai, követelve Jean-Jacques Aillagon kulturális miniszter azonnali lemondását. A szakma kedden országos sztrájkot tartott: nem került sor az avignoni fesztivál megnyitójára, az aix-en-provence-i nemzetközi zenei fesztivál előző napi premierje után kedden minden előadás elmaradt.
A művészeti szakma lázadása miatt június vége óta egy tucat hagyományos nyári kulturális rendezvényt mondtak le Franciaországban. Az avignoni fesztivál szerdán sem kezdődik meg; törölték a Lyoni Operaház utolsó Pikk Dáma-, illetve a párizsi Opera Giselle-előadását, a Stade de France-ba szerda estére meghirdetett Rolling Stones-koncert színpadi díszleteinek és műszaki berendezéseinek felállítását kedden este csak rendőrségi közbelépéssel tudták biztosítani. Egy felmérés szerint a franciák 67 százaléka egyetért a művészek tiltakozó mozgalmával. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hangfelvételen, ahogy a rendőrök veréssel fenyegetnek egy tüntetőt

Hangfelvételen, ahogy a rendőrök veréssel fenyegetnek egy tüntetőt

Blikk: Biciklivel gázolhatta el gyilkosa a soroksári futónőt

Blikk: Biciklivel gázolhatta el gyilkosa a soroksári futónőt

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

Brutális akkumulátort és teljesítményt kaphat a Samsung összehajtható okostelefonja

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk